Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen.
Töményen csak annyit, hogy az arto support site-ján érdemes olvasgatni a MachCustomizeWiki leírásait. Aki tud VB-ben programozni (vagy hajlandó megtanulni egy kicsit) az kánaánt talál! Minden a Mach-ban használt változó hozzáférhető (köztük a teljes bit bemenetek, kimenetek és az összes Mach álltal kalkulát adat)! minden kimenet, LED, DRO és bit szintén kezzelhető (így kell készíteni pl. szerszámcserélő vezérlést, de készíthető bármi ami csak kitalálható)! Szabadon használható minden port amit csak engedélyezni lehet a Mach-ban (LPT, RS232, Modibus, USB)! Azt, hogy mit adol ki az csak rajtad múlik (te adod ki VB-ben)! Események is programozhatóak (pl. egy bit jelváltására elindul a saját makród ami végrehajt egy előre írt G-kód sorazatot, vagy bármit)!
Aki igazán ügyes, mindenféle spéci funkciót, optimalizációkat készíthet (még teljes file műveleti lehetőség is van). Készíthető habvágó optimalizálások (akár kúpvágás is), csak programozni kell! Csinálhatsz a gépre RS232-őn keresztűl akár I/O bővítést is, bármit!

svejk

Értem. Köszönöm!
Újra meggyőződhetünk, hogy jó választás volt ez Mach progi sokunknak.
Kár hogy ezeket a funkciókat csak a programzói vénával rendelkező felhasználók érhetik el.

000000000

Hidd el nem olyan rázos, csak foglalkozni kell vele! Érdemes lenne lefordíttatni a Costmize doksikat is (gép építőknek aranybánya).

000000000

A Mach engine-t lehet simán kezelgetni Visual Studio .Net alól akár C++, akár C#, akár VB nyelven. Ilyet már csináltam valamikor régebben, csak iszonyatos sok függvény van beleépítve, néhányat nehéz megfejteni, hogy mire is jó. De az alapfüggvényekkel építkezve is szinrte bármit meg lehet oldani :))
Akár írhatsz egy saját CNC vezérlő programot is, mondjuk amit István írt speciálisan kúpvágásra.
Bár még hozzá tenném, hogy egy igazi programozó, aki tud kernel szinten is programozni és ismeri a Windows ide vonatkozó API-jait, az ír magának egy drivert is és akkor nem kell a Mach-et megvenni a fejlesztéshez....

000000000

Persze, Mach-ot is lehet írni aki tud...

000000000

És ezt te próbáltad is? mert nekem VB6 alol nem ment a dll-jeinek a kezelése (az Arto akkor azt is írta, hogy VB alol ne is próbáljam)!

000000000

Szia István!

Igen, próbáltam, megy is a dolog, persze mélyen nem mentem bele, csak kipróbáltam, hogy működik-e. A használatához azért ismerni kell az objektum-orientált programozást, esemény kezelési módszerket (delegates), mi is az az interface...

Ha jól emlékszem két osztályt csináltak, egyet az esemény kezelésekhez, egyet meg a különböző funkciókhoz, de ezeknek is vannak alosztályaik.

Az osztályt példányosítva hozzáférsz a függvényeihez, pl. setfeedrate, moveaxis ,....
iszonyatos mennyiségű függvény van beépítve.

Próbáld ki VS.Net alól, igaz én C# nyelven próbálgattam, de VS-ben a C# és a VB a Microsoft szerint 99% -ban kompatibilisek, csak a szintaktika más. Az egyik C alapú, a másik Basic alapú.
Ha az OCX -et beteszed a referenciák közé, akkor VS.Net -ben rögtön látod az összes függvényt, a neveikből és a paraméterek neveiből lehet is következtetni, hogy mi mire való, kivéve egy párat, ja comment-et még véletlenül se írtak volna hozzá :(

000000000

Én anno még a Mach2-őt teztelgettem VB6 alol (csak azt ismerem) és akkor egyáltalán nem ment. Akkor kérdeztem az Arto-t és azt mondták, hogy csak C alol használható (a VB6-ot nem tartották igazi objektum orientált nyelvnek)! Az viszont érdekes volt, hogy a Master 5-öt meg kiválóan vezérelgettem VB6 alol (pedig mindkettő ugye Arto termék)!

000000000

Próbáld ki a Visual Studio-t, ha szerencséd van, akkor le lehet tölteni a Microsoft MSDN valamelyik oldaláról. A szerencsét azért írtam, mert nemrégiben még a VS-2005 beta verziót ingyen le lehetett tölteni, nem tudom, hogy már kiadták-e a végleges verziót. Igaz, hogy én a 2003 -ast használom, de túl sokat nem változtattak, néhány plusz 'package'-et beleraktak.
Például a 2003 -asban még nincs beépítve a soros port kezelésére alkalmas csomag, de mindent meg lehet oldani, ahogy ezt is az MSCoMM library-vel. Szerintem érdemes megtanulni a VS-t használni. A VB nyelve is ugyanúgy obj-orientált, mint a C#. Elég sok könyvet is lehet kapni róla, amiből meg lehet tanulni az alapokat, vagy akár mesteri szinten is programozni.
Én a C# -ot favorizálom, bár szeretem a C++ -t is, de a C++ picit bonyolultabb felépítésű és nem ad annyi help-et a programozói környezet.
A VB nyelve nekem nem igazán szimpatikus, de mégis azt használják a legtöbben.

000000000

Nekem már nincs időm a Pascal és a VB-n kívül mást megtanulni...

000000000

A Visual Studio nyelve is VB, csak obj.-orientált, csak azt kell hozzátanulni...

Az alap: Dim osztalypeldanynev as NEW osztalynev, asszem így kell pédányosítani VB -nyelven,
C# -ban: osztalynev osztalypeldanynev= new osztalynev();

Aztán az osztálynak a függvényeire, tulajdonságaira, paramétereire lehet hivatkozni(ami public típusú)

Az előbb létrehozott osztalypeldanynev.fuggvenynev(par1,par2,..,parn); -el.

Az alap ennyi...
A Visual studio, amikor leütöd a .-ot az osztalypeldanynev után, rögtön legördülő listában kiírja az összes függvényét az osztálynak, ami elég nagy segítség :)

000000000

A VB6 a Visual Studio 6 része (én ezt használom és ismerem a Visual Studiot, sőt a teljes MSDN Library Visual Studio 6.0 release-t mivel fojton használnom kell)! Tudom mi egy objektum tulajdonságai és metódusai, stb. [#wave]

000000000

OK, akkor kéne működnie a dolognak[#miaz]

5bzs27u7

Üdv a tábornak.

Érdeklődöm, valaki vállal készre szerelt áramkör gyártást?
Rajz után, természetesen.
Ez a kérdés be illett volna a pénz keresés topikba is, ezért előre is bocs.
[#pardon1]

vzoole

Sziasztok!

viktorhu!
Ott tartottunk, hogy a triak-os megoldás helyett jobb lenne egy szekunder PWM szabályzás.

Nem ismerek ilyen kapcsolást, de azért ne is akartam belevágni régebben, mert úgy gondolom…
-amíg a primer oldalon csak kb. 2 A-t kell szabályozni, azt egy 8 A-es 200 forintos triak „jól” megcsinálja
-de ha a primer oldalon kell kb. 16A-t egyenirányítani, és szabályozni az már árban sem olcsó, és hő is termelődik rendesen
(ez csak az én gondolatom, ezért nem próbálkoztam eddig)

De most egy tápegységben kell 2 fűtőszálat vezérelni, azaz külön kell tudnom állítani a 2 fűtőszál teljesítményét.
Ez most 2 trafóval oldható meg.
De ha a 2 trafó helyett vennék egy kétszer akkorát az kb. annyival olcsóbb lenne, hogy kijöjjenek a diódák, és a FET-ek árai.

Sokat kerestem ilyen egyszerübb FET-es PWM kapcsolásokat, de nem találtam semmit.
Ha esetleg ebben tudnátok segíteni, azt megköszönném, és jó lenne néhány alkatrésztipp is, pl. az egyenirányító gratz-hez milyen diódákat vegyek, és kell-e pufferkondi?
(mivel 16 A az áramfelvétel, ezért olyan 20-25 Amper esetleg 30 Amper-es teherbírású kapcsolás kéne a tökéletes megbízhatóság kdvéért)

Köszönöm!
Zoli