Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vzoole

Na változott a helyzet.

Megcserélve a triak lábait, és nagyobb biztit berakva ment az áramkör, de…

-fél perc után a trafó nagyon melegedett, de nagyon-nagyon, ami fura, mert kihagyva a triakos kapcsolást tökéletesen működött (még most se hűlt le, remélem megúszta).
-utána lámpát kötöttem rá, és az villogott (100%-nál folyamatosan világított, aztán lefelé csavarva pici megszakításokkal égett, lentebb már épp csak felvillant, aztán kialudt 0%-nál).

000000000

Szia Vzolee!

Én szóltam, hogy az áramcsúcsok (random szaggatás) miatt sem éri meg a primer oldalon szabályozni, mert a trafót is jelentősen túl kell méretezni (#689-es hozzászólásom) :(

vzoole

Igen, csak furcsa, hogy amíg a fázishasításos triak-al szabályoztam, addig nem volt gond.

Pedig az az áramkör pont nem lenne jó erre a feladatra elméletileg.

u4vhu0en9

Szia vzoole edig nem sokat nyilatkoztam de én itt vagyok a szomszédodban Mezőnyárádon csörges meg a számom 30 4415 660

000000000

[#felkialtas]Uraim! Ezt nézzétek meg!
http://www.freeweb.hu/mastergy/cnc/index.html" TARGET=_fnew>Tóth Gyula weblapja és ötletei!
Ez akár szabadalom értékü is lehetne ez a felületkövetési módszer!

e7c897sd8

Kedves Tóth Gyula!
Valamikor réges rég, amikor még suliba jártam volt egy cnc köszörü gép az egyik gyárban (ahol "nyári gyakorlaton" voltam). Ott a köszörű szerszám "nullázását" csinálták meg úgy, hogy egy mikrofon volt a munkadarabra erősítve, majd annak a jele erősítőn keresztül a köszörűs fején levő fülhallgatóba érkezett. Kézzel közelítette a szerszámot a munkadarabhoz, majd ha "meghallotta" a szerszámot ott volt a nulla pont es kész. Igazi orosz módszer volt, de működött. Kérlek oszd meg velünk részletesen hogyan készült el a készüléked + hogyan kell beüzemelni + milyen programokat használsz hozzá. Szerintem sokunknál akad otthon egy "lezsírozott" c64-es magnó + mikrofon + stb..:-)

000000000

Okos ötlet, fából vaskarika.
Minden elismerésem az úriemberé!

000000000

Sziasztok!
Többeteknél olvastam, hogy gamepadot vagy joystickot használtok a kézi vezérléshez. Én joystick párti lennék. Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy "game portos" kell-e legyen, vagy jó az USB is? Ez esetleg szoftver függő? Melyik mit szeret? A joy csak az adott irányba, vagy a megdöntési szögének megfelelő ("fokozatmentes") sebességgel is vezérel?

Előre is köszi!
Üdv: Áron

Messer

Szia Szobrász!
A MACH2-nél vezetéknélküli joystickkal lehetett vezérelni a gépemet (usb-s vevőrésszel). Megdöntés nagyságával és irányával arányosan.
Ott volt egy ikon amire klikkelni kellett és onnantól élt a lehetőség. Addig csak a billentyűzetről ment. Aztán volt egy időszak amikor olyan MACH verziót használtam aminél nem volt ilyen ikon, mégis működött a távirányítás, egy vezetéknélküli Saitek game paddal(az is USB). Két hete feltelepítettem a Mach3 Release  1.84.001 (Release Lockdown)  verziót. Na innentől lett egy kis gondom. Billentyűzetről sem működött rendesen a vezérlés. Az x pozitív irányt nem tudtam kiosztani a nyilra, ideiglenesen kitettem a "j" billentyűre. A gamepadon nem tudtam a két kis botkormányra kiosztani az irányokat. Kiosztottam a kis gombokra így viszont nem tudok sebességet vezérelni csak irányt. Egyszóval lehetséges a dolog, csak nem volt több időm egerészni vele. Most keresgélem a megoldást. Keygrabber... meg tegnap az Arto oldaláról letöltöttem valamit. Megnézem mi volt a neve.--  Mach3SDK --- ezt elindítva egy kijelölt könyvtárba feltelepült egy "Mach4-JoyStick" és egy "MachDevice" könyvtár. Lehet, hogy ez lesz a megoldás. De nem mostanában lesz időm megnézni. Sok szerencsét hozzá!
 Üdv mindenkinek!

ki005gz70

Sziasztok !

Változott egy-két dolog a gépemen. A rezgésmérő 0% -os hibát vét az eddigi 1-2 helyett !
Nézzétek meg az oldalt, és meglátjátok többek között, hogy milyen szép munkát lehet végezni BICIKLIKÜLLŐVEL (mint marófej) !!! :)

http://mastergy.fw.hu" TARGET=_fnew>MasterGy oldala

ki005gz70

Ja, videót letöltésvezérlővel tudtok letölteni, pl flashget-tel. :(
(A freeweb sajnos reklámcélból több keretes htm-et küld, nem azt amit szerkeszt a felhasználó)

Kristály Árpád

Hallihó!
Gratula!!!

ki005gz70

000000000

Nem ide tartozik de hátha valaki tud segiteni a gondom az hogy nemtudom bekötni egy alternetiv vagy más néven váltva kapcsolot.Megköszönném ha valaki küldeni egy elvi rajzot a bekötéséről.

000000000

MasterGy gratulálok!

Fantasztikus ötlet.
Én is írok egy DOS-os PLT alapú gravírozó programot,ami tartalmaz egy 1bit-es bmp feldolgozó algoritmust is.
Én fém ajéndéktáryakba gravírozok fényképeket, egy gyémánt karcoló tűvel.
A felületkövetés nálam úgy zajlik, hogy a gravír tűt egy rugós szerkezet tartja a felületen, hasonlóan a felületkövetés topikban ismertetett módon. De így  'csak' ehyhébb ívekre tudok gravírozni.
A TE módszered nagyon tetszik. Ha nem szupertitkos, ki tudnád fejteni bővebben a C64-es magnó bekötését...?

1bit-es bmp előállítására a Corel Photo Paint progit próbáltad már? Jarvis v. stucki filter--csúcs!

Hali!