Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha MAFFI végülis megtalálná trafója közepét akkor én ráadásul a két 15 Voltos szekunder tekercset lepárhuzamosítanám, vagy minimum áttérnék a kétutas (hidas) egyenirányításról az egyutasra.

e7c897sd8

Már tekertem le 24V-os trafó szekunder tekercsét elfelezés céljából. Persze macerás munka, de elegánsabb megoldás az előtétellenálláshoz képest!
Ha a motor 3-4V-os és ha már úgyis letekerem a szekunder tekercset, akár 3 részre is oszthatom, ami 10V-os tekercseket eredményez. (3*10=30)  (tehát mindhárom motornak külön-külön ~8,3 A-t szolgáltat).  

000000000

Hát, szerintem túl nagy meló letekercselni egy trafót. Főleg ha régi és a lakkszigetelést már megette az idő. Akkor már nem biztos, hogy utána újra össze is lehet majd rakni :(

Ennyi erővel lehetne használni például 3 darab kisebb teljesítményű 12V -os trafót is. A 100W -os pont 8.33A-t képes leadni 12V -on(az egyenirányítást nem számoltam) de ennyi áram biztosan nem kell 1 motorhoz, tehát még kisebb trafók is biztosan megfelelnének a célnak.

000000000

Köszönöm skacok a sok megoldást[#worship]
Sajna a tekerés nem jönbe mert a 24-40-60-110v kimenete van és csak 1 tekercs az egész, sok madzaggal.
De [#nevetes1]mivan akkor ha bekötök a hidelé egy izzót??[#nemtudom] az nem csökkentené lentebb a feszt??

000000000

A motorok 4 voltosak és 2-2.5A  
A legjobb megoldás:ha valakinek kellene ez a táp 30000uF szürve.
És elcserélnénk egy kissebre kb15A 12v,szerintem tuti megoldás lenne?? De ha nem[#violent][#gun] vagy küldöm a haverokat#alien]
Vagy igen[#law]
Válassszatok!!

Motoros

Az izzó ugyanaz mintha ellenállást tennél sorba csak még világítani is fog. Azt írod hogy : "1 tekercs az egész". Ráadásul 110V os része is van.  
Nem egy autótrafó ez véletlenül??? Ha nem biztonsági leválasztó trafó akkor felejtsd el az egészet mielőtt megcsap a 230V

000000000

Sziasztok!
Vicceltek amikor azt mondjátok, hogy nagy meló megtekerni 15 Voltra egy hálózati trafót. Én rendszeresen tekerek csöves erősítőkhöz osztott tekercsű sorkimenő trafókat kb. 10-16  szekunder tekerccsel 3 - 6 ezer menettel. Gitár pickup-jaim között vannak olyanok amelyeken 20000 menet van 0.05 mm-es drótból! Azt megtekerni az már nem "piskóta". De néhányszor kb. 50-60 menetet kb. 0.8-as drótból? A gond csak az lehet, ha a trafólemezek össze vannak hegesztve. Ekkor sajnos én sem tudok semmit csinálni. Elcserélem vagy eldobom a trafót.

Motoros

Kis szerencsével a trafót még szétszedés nélkül is LE lehet tekerni, ha a letekerendő menet legkívül van. Márpedig a szekunder mindig kívül van.
Először rátekerek 10 menetet valami vékony drótból az összeszerelt trafóra és bekapcsolva megmérem hány volt lesz a tiz meneten.
Aránypárral kiszámítom mennyit kell letekerni hogy mondjuk 15V legyen a 30V-os tekercsből. Végül pedig menetenként kifűzöm a vasmagból a megfelelő menetszámot, legvégül szigetelem, és kész.

000000000

Helló! Akkor az izzós megoldás nemjó!?
Ez a trafó egy CO-heggesztő motor+relé trafója eddig ezzel pont heggesztetem a szalagfürész lapokat.
De mindjárt megnézem h, a letekerés megy-e![#gonosz2]

Motoros

Ha egy ponthegesztő trafó akkor ott pár menetnek kéne csak lenni, hisz azok 1-2V és baromi nagy árammal (50-100A)dolgoznak azt kár elcseszni, különben sem lehet szétszedés nélkül, szóval mostmár kezd nem lenni világos a dolog előttem

e7c897sd8

Csak egy ötlet: használok egy régi AT-s pc tápot kisebb "kísérleti" paneljeim táplálásához. Kidobott házból vettem ki. Főbb paraméterei a tetején található adattábla alapján: betáp 110/220 Volt, kimenetek között +12 Volton 10 Ampert
+5 Volton 25(!) Ampert bír. Szerintem pár száz forintért PC bontókban beszerezhető. Szerintetek megfelel ez Maffia céljaira?

dg8n4i8x

Nem felel meg! A PC tápja kapcsolóüzemű és nem szereti a léptetőmotorok lökésszerű terhelését! Csak kicsi motorokat visel el egyébként meghülyíti a táp elektronikáját és "elfogy" a teljesítménye.

e7c897sd8

Sajnálom. Pedig jó ötletnek tűnt!

f6kuxbs9f

Ha már ott van az asztalodon, ingyen van kipróbálni [#papakacsint]
Én tennék egy folytót a kimenettel sorba, meg egy jókora puffert a végére. A lényeg, hogy minél jobban kisimítsd a terhelés ingadozását.
Láttam én már gyári megoldásként is kapcsitápot léptetőmotorhoz.
Üdv

000000000

Erős pufferrel érdemes megpróbálni (legfeljebb nem megy majd)[#pardon1]!