Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Az alábbi ábrán 1 kompakt unipoláris meghajtó látható a hozzá tartózó igazságtáblával. Bemenetei a -a b -b. Kérdésem az lenne, milyen eszköz(ök) szükségesek a meghjtó elé, hogy SETP/DIR jelekkel lehessen használni az eszközt?

http://members.chello.hu/zoltan.makra/cnc/u1.jpg" border=0>
http://members.chello.hu/zoltan.makra/cnc/u2.jpg" border=0>

ki005gz70

nullátmenet, komparátor...nekem ez kínai
De a lényeget sejtem...köszönöm a tanácsokat !

mfrfj8vv3

A 776-os kérdésem megoldódott ... Rosszul fordítottam az "axis pads" kifejezést, ezek is a vezérlőkártyán kialakított és megjelölt refrencia pontokat jelentenek... így már rendben van, bár a célját továbbra sem tudom.

000000000

Helló mindenki!
Nem vagyok elektronika zseni ezért kérdezném ,hogy
.-hogyan tudnék a tápom feszültségén csökkenteni úgy h, az áram erősség ne nagyon csökkenjen??
Megoldható ez,,??

000000000

A táp teljesítménye ("kajakja") a beépített trafó méretétől és mágneses paramétereitől függ. A terhelhetőség (maximális áram) pedig a szekunder tekercs huzalátmérőjének függvénye. Ha a feszültséget úgy csökkented, hogy pl. azonos drótvastagságú, de kevesebb menetű tekercset használsz akkor a szekunder áramkör leadott teljesítménye ugyan csökken, de a terhelhetőség (maximálisan leadható áram) megmarad. Ha a terhelést ezen túl fokozod a trafód tekercse túlmelegszik, vagy ami még rosszabb, "elfüstöl".  

ki005gz70

Szerintem ezt nem lehet megoldani, hogy egy motor kisebb feszültségen ugyanakkora áramot vegyen fel, hisz bármilyen vezetőn átfolyó áram egyenesen arányos a feszültséggel. Leesik a fesz, hiába tud a táp a feszhez képest nagyobb áramerősséget biztosítani, a motor nem fogja felvenni.

000000000

Hello!

Azt elfelejted, hogy itt impulzusszerű áramlökésekről van szó. Ha kisebbre veszed az időt, amíg a tekercs be van kapcsolva, akkor kisebb áram fog folyni, mert habarabb lekapcsolja a fesz.-t a motortekercsről.
Persze az I=U/R itt is igaz, tehát a minimum  névleges motorfeszültséget biztosítani kell, különben az történik, amit MasterGy írt!

000000000

Köszi a válaszokat!
azért kérdeztem mert a trafó30v 25a és a motorok 3-4 voltosak ,félek hogy kinyírja a mocikat!!
Akkor mit tegyek ha a fessz nem csökkenthető??
Cseréljek trafót?

ki005gz70

nagy aramerosséget kibíró nagy ellenállás ?

000000000

A tekercsekkel sorba kötött ellenállás jó ötlet.
Ha a tekercsellenállással azonos méretű ellenállást kötsz sorba a tekercsekkel, akkor a tekercsre jutó feszültség már csak a fele lesz.
A tekercs és a sorba kötött ellenállás fordított arányban osztják a fesz.-t.

De ne feledd P=U*I!!!!!
Minél kisebb ellenállást használsz, annál nagyobb teljesítményű kell!

000000000

Emberek!
Amit írtok az az elmélet. Ha MAFFI felezett feszültséggel (pl. 15V) dolgozik szerintem az említett trafójával több mint  elégséges árammal  pörgetheti mocijait. Nem gondolom ui., hogy 5 Amper fázisáramú motorjai lennének.....Én egyébként sem vagyok híve a feszültségejtés orosz módszerének. Több ruszki villanyborotva égett le már így!

000000000

Ok, de ahhoz, hogy 15V -al tudjon dolgozni egy 30V-os trafóról, valamit azért kell csinálni, nem gondolod?

ki005gz70

Nem pontosan értem mi a baj a sorba kötött ellenállással ?

e7c897sd8

5 Amper azért már a kávémat is felmelegíti! :-)
Tehát az ellenállás inkább fűtőtest lesz! Inkább  csapolással szétosztanám a 30V-os trafót( a szekunder felét megfelezve). Ez elvileg 2x15Volt. Az ellenállás is jó megoldás, de kisebb áramerősségeknél (pl.: LED előtét).

000000000

Pár nap alatt meg is találnád a tekercs közepét :)))