Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem! Nincs benne relé. Sőt az a lényege hogy nincs benne semi mozgó vagy mehanikus cucc. Jól irtad, hogy galvanikusan le van választva a kapcsoló oldal a kapcsolt oldalról. Teljesen elektronikusan müxik. Szinusz nullán kapcsol és amiket én ismerek 3.5 tól 5.5 voltig van az alsó kapcsolási küszöbe, a felső meg 30-35 volt. A triac-nál nincs leválasztás. Én találkoztam száz kilowattossal is. Én sem vagyok profi csak szükségem volt beégésmentes relére és igy ástam magam egy picit a dologba.  
Örülnék ha a válaszaidnál előbb az üzenetemnél lévő "válasz" iratra kattolnál mielőtt válaszolsz és tudnám hogy biztosan nekem válaszolsz. Bocs! Dániel.

ki005gz70

Mit jelent a "nincs leválasztás" ?

000000000

Sziasztok!

A szilárdtest relé nem egyetlen áamköri elem, mint mondjuk egy tranzisztor, hanem egy komplett kapcsolás optikai leválasztással, triakkal....
Általában az egészet egy tokba építik és epoxi gyanta szerű anyaggal kiöntik a házat.
A mechanikus relénél jóval drágábbak, de nincs kattogás és nincsenek mozgó kontaktusok, amik idővel elszenesednének!

000000000

Amint írtam nem vagyok egy szaki eben. A triac nál a három kivezetés miatt a vezérlőjel az egyik vezérelt kivezetésre van kötve ezért galvanikusan nincs leválasztva.  
Már tyutyi szakszerűbben el is mondta a működését. Kösz! Viszont én használtam 2 – 4  és nyolc amperrost is ami úgy néz ki mint egy nagyobbacska tranyó és pl. a 2 Amp. 350 FT volt  

000000000

Szia Danibá!

Én amiket használtam eddig, mind drágábbak voltak, igaz nagyobb áramerősségűekkel volt eddig dolgom.

>A triac nál a három kivezetés miatt a >vezérlőjel az egyik vezérelt kivezetésre van >kötve ezért galvanikusan nincs leválasztva.  

Ezt hogy érted??

000000000

Ha nagy áramot kell kapcsolni, lehet használni mágneskapcsolót is. Olasz gyártmányúak a legolcsóbbak. Kb. 2000 Ft körül van egy 16A -es, igaz hogy hangos, de a CNC is az :)
A relével kell kapcsoltatni a mágneskapcsolót, a mágneskapcsolóval meg a kívánt berendezést.

000000000

sziasztok.valamiért nem megy az egyik léptetömotorom csak az egyik irányba.a motor jó mert a profi 1 vez.röl átkötöttem a másik helyére és ott jó.prbáltam a tekercsvégeket forditani de csak rosszabb lett.a pwm-mel nyomtam egy fázistesztet ,a rossz motor 4 lépése mind egy irányba fordult a toöbbi egyet egy irányba a többit ellenkezöleg.már nem tudom mit tegyek.megakadtam.segitsetek.(amugy a többi motor tökéletesen megy!)

000000000

Lehet kapni triakos optocsatolot. Ezzel lehet nagyobb triakot kapcsolni. Praktikus mert galvanikusan levalaszt es 5V-al lehet kapcsolni!

000000000

Köszi sasi![#worship]

000000000

Teljesen kösd ki a rossz motort és egy Ohm mérővel derisd fel a tekercsvégeket (összetartozó 3-at és a kozépkivezetéseket)!
Majd a szerelési előírásnak megfelelően kösd be ismét! Ha nem megy, akkor a leírásnak megfelelően cseréld fel a megfelelő két véget! Ez az összes variáció, a 2-tő közül valamelyikkel jól kell mennie (he nem, akkor a motorral van vaj)!
A motorok 6 vagy 8 kivezetésesek voltak eredetileg?

000000000

Sziasztok!
Lenne egy teljesenalap kérdésem, a vezérlések elméletével kapcsolatban:
A teljes lépésű vezérlők előnye a nagy nyomaték, viszont rezonálnak.
A fél léptetéses üzemmód csökkenti a rezonanciát, viszont a nyomatékot is.
És a mikro léptetős rendszerek? Jól hiszem, hogy itt nincs nyomatékveszteség (csak drága)?
Hogy is van ez?

Áron

vthgizrff

A mikro léptetős rendszereknél nem pontos a pozícionálás, mivel egy lépést osztanak fel több lépésre, úgy hogy a tekercseket külömböző mértékben gerjesztik. Simább motorjárás=fél léptetéses nyomaték. Ha hülyeségeket írok javítson ki valaki.

000000000

Sziasztok!

A mikrolépések tényleg nem túl pontosak, a motorjárás viszont annál simább, minél több mikrolépés van. A nyomaték kb akkora, vagy még kisebb, mint a féllépéses módban.

000000000

A mikroléptetéses rendszerek nyomatéka még kiseb mint a félléptetésesé (az egyes léptetések között jóval kiseb a mágneses szögeltérés és így a keletkező nyomaték). Rezonanciájuk viszont kisebb mint a félléptetéses rendszernek (de a félléptetéses rendszernek is van rezonancia csökkentő megoldásai, lásd majd a Profi2A és a H1 vezérlők szinuszoid burkológörbélyű áramszabályzásait).

000000000

Egyébként a nyomaték külömbségek csak a chopperes (PWM-es) tartományban jelentkeznek, felette (DC) teljesen megegyezik, hisz itt minden rendszer már klasszikus szinkronmotorként megy!