Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vzoole

Sziasztok!

Megjöttek a T2117-es IC-k.
Véletlenül smd-ket rendeltem, de beleépítettem egy IC tokba.

De sajnos nem működik az áramkör :(
Nem tudom mi lehet a baja, mindig max feszültséget enged át.
A panel tervezés jó, többször átnéztem.

http://web.axelero.hu/vzoo/forum/circuit/t2117_fesz_szab_01.gif" border=0>

f6kuxbs9f

Szia!

Pedig általában kiderül a végén valami elkötés [#papakacsint]
Mi a terhelése? Ha induktív lenne, szükség lehet egy soros RC tagra, amivel áthidalod a triacot. Van a dU/dT paraméterük, aminél gyorsabb feszültségváltozástól begyújt akkor is, ha nem kapott vezérlő impulzust.
Üdv

vzoole

de ha csk egy lámpát kötök rá akkor se megy.

vzoole

Már sokszor átnéztem, és minden jónak tünik.
valaki átnézné?
Köszi.

http://web.axelero.hu/vzoo/forum/circuit/Komp_panel_alkatresz_01.gif" border=0>

http://web.axelero.hu/vzoo/forum/circuit/t2117_fesz_szab_01.gif" border=0>

f6kuxbs9f

Ha ez a beültetési oldal felőli nézet, akkor jónak tűnik. Nincs kéznél a triac adatlapja, annak jó a bekötése? Nincs valahol zárlat vagy szakadás a nyákon?
Üdv

000000000

A triak két "nagy" lábát felcserélted! A1-A2, ami a kapcsolásaban MT1-MT2 jelölésű. Ezt nem biztos, hogy az IC jónéven vette. Kösd le a gatet és nézd meg akkor mit csinál. Ha ugyanezt, akkor a triak rossz. Ha nem akkor drótozd át a triakot a helyes bekötés szerint, és próba.

vzoole

Kikötöttem az ellenállást, és akkor nem vezet a triak.
Utánna megcseréltem a 2 lábát, és úgy se volt jó, sőt...
terhelés nélkül még elketyegett, de rákötve a terhrlést kivágta a 2,5A-es biztit, pedig csak max 1A a reális.

Ja, megcsináltam az első PWM kapcsolást, és az se működik :(

000000000

Ha A1 és A2 fel van cserélve, akkor nem fog működni, ezt tapasztalatból mondom! Lehet, hogy a felcserélés miatt tönkrement a triak?

Próbáld leszűkíteni a hibát, először csak a triakot próbáld ki, hogy kapcsol-e.

És ne feledd, minden feszültség alattinak tekintendő, amíg meg nem bizonyosodtál róla, hogy nics fesz. alatt. Csak óvatosan...:)

000000000

Ja, melyik PWM kapcsolást csináltad meg?

000000000

Mit értesz azon, hogy terhelés nélkül még elketyegett??? Vagyis szabályozott? Mert akkor szép az élet. A 2,5 A-os biztit meg ne sajnáld, hanem vedd figyelembe, hogy egy 100W-os izzólámpa ha elkapja a szinuszhullám tetejét bekapcsoláskor (hidegen) - és miért ne kaphatná el - 12 azaz tizenkét Ampert vesz fel. Aztán néhány periódus után leesik 0,5 A alá, de ezt nem biztos, hogy bizti túléli. A PWM szabályzóknál (impulzuscsomag vagy fázishasítás) az áram nem mérhető egyszerű digit ampermérővel, mert az jó esetben az effektívet méri. Az áramkör összes elemét pedig a négyzetes közép melegíti, amitől sok minden füstölhet.

000000000

Ez így van, ahogy Imi írta. Szerintem próbált ki bizti nélkül, ha valami nagyon nem stimmel, akkor úgyis kivágja a kismegszakítót!

Az ampermérő lomhasága miatt az effektívet(átlagot) méri, de ha van egy két áramlökés, azt nem fogod látni a műszeren, viszont a biztosíték észreveszi a dolgot.
Még valami, a 230V AC -re célszerű 600V -os Triakot használni, ha jól emlékszem a bt137 csak 400V -os.(asszem a bt139 a 600Volt-os)

vzoole

Az első áramkört amit Imi írt a 693. hozzászólásában.

Azon hogy terhelés nékül elkegyeg azt értettem, hogy nem veri ki a biztit, de nem is működik, csak van benne feszkó.

000000000

Hol lax? A többit beszéljük meg magánban, mert nem úgy van ez a világ kitalálva, hogy egy tíz alkatrészből álló kacat büntetlenül ennyit szivathasson.

vzoole

Mezőkövesden.
:)
Hát én mindennel szívok mostanába.

000000000

Valóban! De azért üdvözöllek Kismarosról.