Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Hali.
Itt...http://oldradio.freeweb.hu/ az EZERMESTER egyik számában komplett elektr. van. Habvágó!!!!

000000000

Szia Imi!

Mindkét megoldás életveszélyes. Amit ti javasoltak az is!!! Ti azt javasoljátok, hogy 230V váltakozófeszültség legyen a fűtőszálban.
Én erre azt írtam, hogy ennyi erővel lehet egyeniránnyítani is.

Végül is ha megfogod a szálat, akkor szinte már úgy is mindegy.
A különbség az, hogy ha a 230 AC -t fogod meg, akkor a szíved állhat meg.
Ha a kb.300 volt DC-t, akkor kis késleltetéssel halsz meg, mert az a testedben a vizet bontja fel.

Tehát már az eredeti megoldás is életveszélyes és azt követeli meg, hogy a szál érintése ne legyen lehetséges.

Végül is már eleve nem értettem, hogy minek kell játszani a hálózati feszültséggel, de valami miatt nagyon ragaszkodtok hozzá.

Úgy látszik nem érzékeltettem eléggé az iróniát a hozzászólásomban. Akkor most leírom érthetően:

Aki ilyen (50Volt felett működő) vagy hasonló kapcsolást használ sufni-tuning gépezetben, az az életével játszik.

vzoole

tyutyi!
615-ös hozzászólásomba le van rajzolva a működési elv. Nem 230V-ról megy.

balkari!
Köszi, de az csak 12V-ról működő, kis teljesítményű szerkezet.
De sok érdekes dolog van az oldalon.

Imi!
Műanyag szárú potmétereket használok, de későbbiekben szeretném kirakni a potmétereket a munkaállomásra, és mivel külön van a tápegységtől, ezért nem akarok nagyfeszt átvezetni abba is.

000000000

Szia Vzoole!

Ok, megnéztem a 615. hozzászólásodat. Így már rendben van a dolog, de akkor visszatérnék az eredeti kérdésemre, minek kell a triak??

Valamit írtál, hogy túl nagy a feszültségesés a szekunder oldalon.

P=U^2/R=576/2.8=205 Watt.

Ha ennél kisebb teljesítményű a trafód, akkor le fog esni a feszültség a szekunder oldalon, ha a szálat direktbe rákapcsolod.

Viszont nem hiszem, hogy egy fóliahegesztő fűtőszál eldisszipálna ennyi hőt, szerintem ekkora teljesítményen bőven sok.

Másrészt, ha a primer oldalon próbálsz szabályozni, akkor sem tudsz nagyobb teljesítményt levenni a trafóról a névlegesnél, ha mégis megpróbálod, akkor ugyanaz lesz az eredmény, hogy a szekunder oldalon leesik a fesz....

Huh, végső konklúzióként szerintem szabályozz a szekunder oldalon, mert egyrészt biztonságos, másrészt sokkal egyszerűbb megvalósítani.

A 24 voltot egyenirányítod, és egy(vagy több) mezei PNP tranzisztor bázisára kapcsolt potméterrel szabályozod.
Mivel egy fűtőszálról van szó még csak szupresszor diódát sem kell beleraknod a kapcsolásba, mert ha a szál egyenes, akkor nincsen induktivitása.

f6kuxbs9f

Sziasztok!

Szerintem senki sem gondolt arra, hogy egy triakos szabályzótól többletteljesítményt fog kivenni. Épp az ellenkezőjére van szükség az adott feladatnál.  

Ha jól emlékszem (most nincs időm visszaolvasni), az eredeti feladat egy meglevő gép minél kisebb átalakításával történő kiegészítése volt, egy biztonsági időzítővel, hogy mindenképp kikapcsolja a fűtőszálat adott idő múlva, függetlenül a kezelő ügyeskedésétől.  
Utána jött a felvetés, hogy érdemes-e lecserélni a primer köri fázishasításos szabályzást. Ha maradunk a minél kisebb átalakításnál, akkor nem, de a Kolléga Úr szívesen belenyúlna, tehát érdemes.
Innen kezdve viszont tényleg érdemes lenne egyenirányított szekunderről pwm szabályzással vezérelni a fűtőszálat (1 db 555 + 1 db fet). A másik 555 elláthatja az időzítési feladatot, kapuzva a pwm áramkört. Súlyos helyhiány esetén egy tok 556-tal is megoldható :-))
Üdv

yuagaci9g

Na, temanal vagyunk, mar reg tervezem egy dinamikus futesu habvago  epiteset, most hatha hajlandok lesztek kicsit elgondolkodni ezen.
A problema az, hogy amikor a futoszal all. korulotte kis lyuk kepzodik a kisugarzott hotol, ha meg gyorsan halad, jobban kell futeni.
Ha mar van egy vezerelheto aramgenerator, csak az aktualis feed rate-tel kell hazasitani. Itt amasik gondom; allitolag a Mach-bol  kitermelheto az aktualiis F hez tartozo ertek, vajon hogyan?
Mindezt nem en talaltam ki, a profi, nagysebessegu gepek igy mukodnek.

000000000

Szia!
Elvileg (még nem próbáltam), scripttekkel hozzáférhető a Feed Rate értéke (VB válztozó) amit aztán RS232-őn ki lehet tolni (kijezőre, fűtés szabályozására, stb.). Azt írja az Arto, hogy a kezelő scripttet olyan helyre kell rakni ami ciklikusan végrehajtódik, így folyamatosan le lesz kérdezve. A mintaleírásoknál van rá példa.

svejk

Sziasztok!
Nem kell ezt ennyire tulbonyolítani.
A mach2/3 PWM kimenetével tökéletesen lehet a fűtőszál áramát vezérelni(nem szabályozni!).
A configban be lehet állítani azt is hogy az előtolással arányos legyen a PWM kimenete.
Elvileg a szabályzás is megvalósítható ha egy áram-frekvencia konverteren keresztül visszavezetjük a mach-be a jelet.
A mach3-nak gondolom elég kifinomult ez a része ha már PID értékeket is meg lehet adni.
A fent leírtakat nem próbáltam a gyakorlatban fűtőszállal,hanem annak idején a marómotort vérelgettem frekiváltón keresztül.
Ha nem kell kúpot vágni a mach is megfelel.  
Ez is mutatja a sokoldaluságát a proginak.

000000000

Sziasztok!

Fűtőszál PID szabályzással [#nevetes1]
Jó vicc. Kisegérre ágyúval?
Minek a visszacsatolás, ja és persze mi lenne a hibajel?
Szerintem bőven elég a vezérlés is.

svejk

Sziasztok!
Tyutyi! Kéretik a leveleket figyelmesen elolvasni mert különben gyorsan elkanyarodunk az eredeti témától.
Én mint lehetőséget írtam a szabályozást és a valószínű kifinomultság okán említettem a PID-et.
A kérdéseidre válaszolva:  
Mint írtam a hibajelet a tényleges áramerősségből lehetne előállítani feltéve, hogy nem 0 Tk-jú ellenállásuzalt használunk,hanem cekázt vagy acéldrótót.(ezek ugyan +Tk-jú anyagok révén kissé önszabályzók)

Hirtelen két eset jut eszembe a mikor szükség lehet a szabályzásra.
Sajnos kishazánkban saját tapasztalatom szerint még mindig vannak tulterhelt hálózatok.
Ott nem ritka a 20%-os feszültség változás.Ez nikecellben látható hibát okoz.
A másik pedig szivacs vágása. Itt sajnos a vágóhuzal hozzáér az anyaghoz és jelentős a hőelvonás.
Üdv: Németh István

svejk

Még annyit tennék az előző levelemhez, hogy jómagam nem szívesen bíznám a szabályzást a mach illetve windows szoftverre.Ha nagyon kellene inkább hardveresen oldanám meg.

000000000

Sziasztok!

Ha az alapjel PWM, a hibajel a tényleges áramerősség, abból elég nehézkes különbségképzéssel az ellenőrző jelet előállítani, mivel a két mennyiség eltérő típusú. Persze meg lehet oldani, de szerintem túl nagy munka erre a célra.

A második 652. hozzászólásoddal egyetértek, mivel a profi1 step/dir jelekkel működik, a step jel frekvenciáját mérve lehetne vezérelni a fűtőszál áramát. Így nem függ az OP. rendszertől a dolog, tekinthető hardveresnek :)

000000000

A feszültség ingadozást meg lehet oldani feszültség stabilizátor kapcsolással, ha a szekunder fesz. megfelelően nagyobb a kívántnál, akkor hiábaa esik le a fesz, ha a szekunder oldalon még mindig magasabb, mint amit a stabilizátor megkíván. Igaz így némileg nagyobb a feleslegesen eldisszipált hő, dehát valamit valamiért.

svejk

A step jel mérése nem jó mert ha pl. valamilyen szögben  megy a vágóhuzal, akkor a két tengely vektoros eredője a tényleges sebesség.De ezt nekünk a mach kiszámolja és ezt adja a PWM kimeneten (megfelelő config beállítás mellet).
Vezérlés esetén ennyit talán rábízhatunk a szoftverre. Ha a nyers feszültséget 20-30%-al választjuk nagyobbra a vágáséhoz képest akkor nem tud nagy bajt csinálni.

svejk

Ez jó megoldás hiszen az acéldrót még ráadásul önszabályzó is.
Határt csak az általad említett disszipáció okoz. Egy 0.3mm-es acéldrótnak kell kb. 2A és ez egy többszálas gépnél gondot okozhat.