Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

lari

Tisztelt Fórumtársak!

Nincs véletlenül valakinek egy olyan könnyen megépíthető kapcsolási rajza amivel egy 220 v-os 1,5 kw-os tekercselt forgórészű motor fordulatszámát lehetne szabályozni 0-tól max fordulatig? Természetesen az áramkörnek nyomatéktartást is tudnia kellene...

Köszönöm!
 lari

lari

Bocsi elfelejtettem, hogy komutátoros motorról van szó....

000000000

Gondolom, fordulatszám tartásra gondoltál és nem nyomatékra. A soros jellegű motorok ugyanis teljesítménytartóak, tehát csökkenő furdulatnál növekszik a nyomaték. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy réges-régen egyszer építettem egy max tíz alkatrészes fúrógépszabályzót, ami a legkisebb fordulaton is fordulattartó volt a terheléstől függetlenül. Már nincs meg, de vagy előkeresem a vázlatát, vagy kitökölöm újra, ha előbb nem kapsz jobb ötletet.

lari

Szia Imi!

Igen, köszi a kiigazítást  ford.szám tartásra gondoltam.
Ha eszedbejut a vázlat, vagy lesz valami jó ötleted, köszönettel veszem!
Üdv: lari

000000000

Hali.
Van egy toroid tekercsem.
Hogy tudom tápegységként használni?
Gréc diódával egyenirányítom, kondival szűröm, ennyi?
Bocsi de egyáltalán nem értek az elektronikához...

Köszike

wgg0pm59b

Szia!
Toroid trafo leválasztott vagy csak ugy nevezett autotrafo,utóbbit ne használd (a fázis nincs leválasztva).többi a profi 1 cnc tápegység leirása szerint,vigyázz a diodák és kondik feszültségére max.áramára.
Üdv:sya

wgg0pm59b

bocs a motor tuningba találod az elvi rajzot.

000000000

Klassz.
Köszi![#vigyor2]

000000000

A szűrőkondi felhúzta a trafóm feszültségét,... ugye ez természetes?[#ticking]

000000000

Természetesen! És mennyire? Nehogy kinyírja a vezérlődet!!!

000000000

24V= kb. 32V= lett.

000000000

Vigyázz a Vezérlő beállításaira (T1-et vedd le 5 alá)! Nehogy bekapcsoláskor a vezérlő elszáljon!
Profi1-esed van? Mekkora a motorok alapfeszültsége (a 32V eléggé soknak tűnik)? Ha P1-esed van feltétlen olvasd el (és érsd is meg) a motor Tuning menü alattikat (tuningtényező és táp méretezés)!!!!!!!!!

000000000

Elment a fordulatszabályozó leírása. Sok sikert a megépítéshez!

000000000

"Góliát" motort üzemeltettem 24V-on labor táppal.
Melegedés nélkül nagy nyomatékkal működött.
A 32V-ot még nem engedtem rá...

000000000

Az ok! De a T1-et a mostani beállításhoz képesd vedd kicsit visszább! Utána lehet tesztelgetni. A Góliátnak relatíve nagy az induktivitása és ezért szereti a tuningot.