Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem inkabb forditva? A kimeno jel (feszultseg,ellenallas) fugg a fenyerossegtol. Milyen erzekelore gondoltal? Felvezetos fenyerzekeloknek a karakterisztikaja szerintem az adatlapjukban megtalalhato.

000000000

Helló!

A 11. mechanika végállásait optikai érzékelők
( fénymásolóból kiszerelt) adják.
Tökéletesen pontosak.
Egyedül a portól kell védeni, mert ha egy forgács közzé esik, akkor az a tengely leáll.

s5f8tmfv3

A fényforrás karakterisztikájára gondoltam, nem az érzékelőére -bocs pontatlan voltam- esetleg ezt lehetne stabilizálni, vagy olyan típ. kapcsolót kell választani amiben elég kicsi a forrás és az érzékelő felülete, így a megszakítandó fénysugár keresztmetszete is kellően kicsi marad (kevesebb szórt sugár). Egyébként itt a fórumon kérdeztem már az optokapu viselkedését, akkor az jött ki hogy pontatlan. Igaza lehet Denkikinek, nem nagyon akad olyasmi egy ilyen holmiban ami instabil volna, mégis érdekelne miért minősíti vki pontatlannak más meg tökéletesnek.

yuagaci9g

A vegallaskapcsolo temarol eszembejutott az ``Elso gep hulladekbol`` , itt mindket fajta kapcsolot hasznaltam; a tengely hosszaban mehanikus mirokapcsolo, a menetelt tengelyen az elfordulast erzekelo opto. Kis osszegzo aramkor figyel, ha megszakit a mikro, varja az opto jelet es akkor ad stopot. A tarban levo kepken jol kiveheto mind a ketto.
http://img.tar.hu/hobbycnc/img/11592019.jpg#3" border=0>

000000000

Hali!

Optokapcsolo pontosagga szerintem tipustol is fugg. Nyilvanvalo, meg lehet valositani ezt ket kulon diszkret elembol - ertsd opto erzekelo + led - illetve egy darab diszkret elembol is -gondolok itt az egerben fellelheto tipusokra. Az utobbi termeszetesen rendelkezik azzal a tulajdonsaggal, hogy a fenysugar valoban csak egy sugar. Gondolom itt a listan inkabb az utobbiakat hasznaljak vegallaserzekelesre.  

Pusztan elmelti uton megkozelitve a dolgot, az erzekelo (akarmilyen) nem lesz abszolut pontos. Am a kerdes az, hogy megis mennyire lesz pontos?! Illetve, hogy ez a pontossag megfelel-e nekunk az adott feladathoz. Vegallaserzekelesre eleg lehet 1-2 mm-es pontossag, viszont ugyan ez a pontossag kaliblarashoz mar nem eleg. Optoerzekelo pontossaga nem lehet jobb mint az erzekelore eso sugarnyalab atmeroje. Tegyuk fel, hogy az erzekelore egy kor alaku sugarnyalab jut. Ha a sugarnyalab X hanyada eltunik akkor kapcsol. Nyilvan ennek van valamilyen szorasa, kapcsolasonkent es egyes darabonkent is! A fenyerossegtol is fugg a pontossag, hiszen gyengebb feny eseten eleg mondjuk ha a feny 20%-al gyengebb, erosebb feny eseten pedig mar 80%-al gyengebb feny kell a kapcsolashoz (ez most csak amolyan hasrautes volt, peldakeppen hoztam fel). A pontossag igy is az erzekelore eso sugarnyalab meretevel vetheto ossze. Felteheto, hogy kapcsolonkent a fenyero nem valtozik azaz allando. Ezen tul a kapcsolasi szoras szerintem olyan pici, hogy elhanyagolhato.

Anno amikor probalgattam a Kandos CNC-gepet en feltelezetem, hogy a vegallaskapcsolo abszolut pontos. Ebbol kiindulva ezek segitsegevel mertem le a gep kottyanasat.

dg8n4i8x

Sziaszeok!

Azt hiszem én az új gépemnél nem fogom ezt a kérdést agyonbonyolítani elektronikával! Én is sokat agyaltam már ezen de nem találtam igazán jó és pontos megoldást. Fix végállásnak teljesen mindegy mit teszek fel mert az csak a mechanikát védi a megfeszüléstől, és úgy is a hasznos munkaterületen kívül fog esni. Amit nullapont meghatározásra akarok használni, az meg egy egyszerű mechanikus kapcsoló lesz. Egy rögzített tüske félgömb véggel ami egy rugós teleszkópos ellendarabbal találkozik. Ha a rugó elég erős akkor mindíg fix ütközési pontig kinyomja az érintkezőt. Azt hiszem ennél pontosabb kapcsolót nem fogok találni. Ez tealán ezredmilliméteren belül fog kapcsolni. Ilyesmire gondoltam:
http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/19568915.jpg" border=0>
Szerintetek?

000000000

Szerintem 3 tengelyes megmunkálásnál nem fontos hogy a végálláskapcsoló pontos legyen. Egyszerűen mindíg fel kell venni egy nullpontot bekapcsolás után nem?

yuagaci9g

Ez igy van egesz addig, mig valamilyen gubanc nem keletkezik es elveszed a fonalat. Ilyenkor a gep megall, de a program tovabb fut es nemtudod ujrakezdeni, csak ha ismered az indulasi pontot.

yuagaci9g

Balu'
Nem igazan ertem ezt a preciz kapcsolot, mitol jobb ez, min akarmelyik?... A kapcsolo atbillenesi pontja mitol lesz tuti?

dg8n4i8x

Lampas!

Attól, hogy két fixen rögzített kontakt mindíg ugyan azon a ponton találkozik! A rugó benne csak biztonsági okból van. Végül is két tömör érintkező is lehetne.

yuagaci9g

Folytatnam a mondatodat:
,ha a kontaktok tisztak, eleg aram folyik rajtuk, prellezes, stb. szoval a mi elvarasainknak biztos megfelel, de kozel nem tokeletes.

000000000

A ྜྷ/6-os Hobby Elektronikában találtam egy házilag is összereszelhető végálláskapcsolót. Állítólag 1 mikron az érzékelési pontossága. A mechanikáját kellene egy kicsit átgondolni, hogy egy brutál szánkirohanás nehogy megölje a differenciáltrafót. Ha érdekel valakit, beszkennelem és feltolom az okosságok közé. Persze lehet, hogy ez meg a cikk szerzőjének a csőrét fogja bökni, de majd kiderül.

000000000

Való igaz, hogy az optikai érzékelők közt is van szórás, viszont egy jól megtervezett meghajtó nem enged több százalékos áram eltérést a fényforrásnak üzem közben, ezáltal a fény erőssége konstans. Itt pedig a cél annyi, hogy működés közben ez az érték ne változzon, ezáltal mindég ugyanott lesz a kapcsolási pont. Egy mechanikai kapcsoló sosem lesz teljesen tökéletes, akármilyen mechanikai kialakítást is tervezel neki. Szóval nem igazán ajánlom a felvázolt rugós kapcsoló megépítését, maximum csak bizonyításnak.
Pontos kapcsoló a hall elemes kapcsoló és az optikai. Hall elemes kapcsolót úgy is ki lehet vitelezni, hogy magát a hall elemet felszereled egy lapra (mondjuk a vázra) és a szánra egy apró mágnest teszel (előnye, hogy nincs mechanikai kopás, torzulás, stb.). Ebben az esetben is fontos a meghajtó ák. stabilitása.  

dg8n4i8x

TTL szintű jelnél nem kell olyan nagy árambak folynia szerintem. És ha nincs teljesen szabadon akkor nagy baj nem lehet. Ki kéne próbálni igazából.

000000000

segitsetek rajtam!a rendelhetö profi 1 vezérlö mekkora munkatartományt képes irányitani a mach 3 programmal?