Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Éppen utoljára?! Egy cnc gépen csak ritka esetben mozog egyszerre kizárólag 1 tengely.

Nézd meg jobban a "Using Six Axis Hexapod" oszlopot és pl. a "x,y,z home HOME_SWITCH_POLARITY = 1" sort azt fogod látni, hogy "All motors Reference Sw" (ALL=minden, összes) tehát ez esetben az összes motor referencia kapcsolója. És így tovább. Gondolom az xyz koordinátákból adódó referencia pont felvételére használható.

pn76ruzzi

Csak azért mertem gondolni e galádságra, mert az emc magyarítása közben eszméltem rá, hogy az emc külön-külön tengelyenként üzen a felhasználónak, hogy itt a vége stb. Csak épp nem értem, hogy honnan tudja

dzsolt

pn76ruzzi

Közben azt kell hinnem, hogy az emc (mivel nem csak az lpt-n kezeli a vezérlőket) esetleg a PCI/ISA buszos vezérlőkön kezeli külön a végállásokat.  

Bocsi, ha nagyon off voltam

dzsolt

SquirrelTech

Nem kell hozzá külön vezérlő. Kirajzolom majd a sémáját... Szinte ugyanaz, mint a többi program által használt kiosztás!

SquirrelTech

Ha a setupban meg van adva, hogy melyik portbemenet (melyik kapcsoló) melyik tengelyhez tartozik, akkor abból simán tudja. Három bemenet erre ki is van jelölve az EMC tábázatban.  
Amelyik tengelyen változik a kapcsoló állapot értelemszerűen az akar kifutni. A kapcsolók általában párhuzamban vannak, ezért elég három tengelyhez három port bemenet. Azt a program így nem érzékeli, hogy melyik végén akadt ki, de ez nem is olyan égető. Lényeg hogy megálljon, ne tépje szét a mechanikát, ha esetleg olyan ereje van. (Vagy eszterga esetén pl. ne esztergálja le a fél tokmányt. :)

Szerintem EMC-ben is úgy megy, hogy ha lenyomod üzem közben kézzel valamelyik végállás kapcsolót, akkor a program úgyveszi, hogy túlfutott valamelyik tengely, és egyáltalán nem foglalkozik a tengely valós helyzetével (semmilyen számszerű dolgot nem figyel), csak a kapcsoló állapotával. Vagyis egy végálláskapcsoló mindent felülbírálhat és teljesen leállítja a programvégrehajtást / IO vezérlést.

Machban, KCam-ban, TCNC-ben valamelyik tetszőlegesen kiválasztott végálláskapcsoló párhuzamosan kiköthető biztonsági kapcsolónak a gép elejére... :) Bár azt még nem volt módom megfigyelni, hogy a marót is lekapcsolja-e. (Szerintem igen.)

000000000

Sziasztok!
Tudja-e valaki közületek, hogy hogyan kell bekötni  
a Profi1 vezérlőbe végálláskapcsolóként optikai kapcsolókat mint pl. az OPB804? Kapcs. rajzot szívesen vennék!

Kristály Árpád

Szia Géza!
Valahol lejebb már volt róla szó!
A tapasztalatokban azt írták..., hogy nem elég pontos, ha jól emlékszem?!...(mindig máshova esik a nulla)

000000000

Szia Árpád!  
A megbontott plotteremben egy hiján csak ilyen kapcsolók vannak (4db). Nagyobbak mint az OPB804,  
de ismeretlen gyártmányúak. Nem hiszem, hogy pontatlanok lennének különben a rajznak annyi lenne.

000000000

Az optikai kapcsolók nagyon pontossak. Nincs semmi, ami miatt változna akapcsolási pont. Ellenben a mechanikus kapcsolókkal, köztük a hall kapcsoló is (lévén annak is kophat, deformálódhat a "pöcke") Optikai esetén csak egy fixen rögzített nyelv van.  
Ha pontatlan lenne nem használnák enkóderekben. Maximum a koszolódás, porosodás okozhat hibát.

000000000

Sziasztok!
Nem kaptam infót, hogy hogyan kell bekötni az optikai kapcsolót István vezérlőjébe. Azaz hová, melyik kapcsokra kössem pl.  az XV1 esetén az optikai kapcsoló fotódióda ill. a tranyó 2-2 kivezetését. Arra gondoltam hogy egy tengely (pl Y) vonatkozásában a 2 optokapcsolót nem a végpozíciókba, hanem a mozgó egységbe telepítem míg a végállásjelző bakelit lemezkéket pedig egy az Y tengellyel párhuzamos sínre, mozgatható formában szerelném. Igy a végálláshatárokat tetszőlegesen módosíthatnám azáltal, hogy végállásjelző lemezeket a sínen a tetszőleges pozicióba állítom.  

Kristály Árpád

Hallihó!
Ha valakinek módja van reá, legyenszíves kössőn rá egy indikátor órát ( mármint a mechanikára) és ha mindig oda áll vissza  a nulla, akkor elhiszem!!!
Szerintem meg foktok lepődni a teszten!
Üdv:. Árpád

000000000

halló.még csak kezdö vagyok,de lenne egy alap kérdésem,ami lehet hogy nektek köztudott de én még nem jöttem rá.a mach 3 szoftver és a profi 1 vezérlö milyen hosszú tengelymozgásokat képes vezérelni max???

000000000

Hello!
Ha akkora meglepetés lenne, akkor az csakis a nem megfelelő alkalmazás miatt történhetne.  
Én még mindég tartom magam ahhoz a véleményemhez, hogy ha annyira pontatlan lenne az optikai érzékelő, valószínűleg nem használnák pl. nagyfelbontású nyomtatókban. Persze sokminden függ az érzékelő típusától. Viszont egy optikai érzékelőnél gyakorlatilag semmi olyan fizikai mennyiség sincs, ami pontatlanságot okozhatna, ha mégis, akkor az vélhetően mechanikai hiba.
No és persze izlések és pofonok... ez is csak egy vélemény.
Szia!  

000000000

Gyakorlatilag 10×10 méter

s5f8tmfv3

Egy optikai érzékelőben hogyan változik a fényerősség (ha más nem, ez talán képes befolyásolni a kitakarás pontját ) a feszültség függvényében? Ha a görbe eléggé meredek, netán exponenciális, talán stabilizálni kell a feszültséget.Tényleg jó volna ha valaki csinálna egy próbát.