Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Használd az Ohm törvényt és rakj a motor+ -ba egy ismert ellenállású sönttöt! Ezen kell mérni feszültséget (I=U/R)!
Szerintem felesleges ennyire belemenni, mert elég csak a megfigyeléseben leírtakat figyelni (annyi árulkodó jel van ha nem jó a beállítás). A szkóp mérés bonyolult mert áramcsúcsokat fogsz látni és a pontos méréshez integrálnod is kellene a görbe alatti területet, és ennek venni az egyenáramú effektívét (így számolható vissza DC-re a látottak, és a motor névlegese tiszta DC-re van megadva)!
Elég ha megfigyeled, hogyan viselkedik a motor (úgy is az a lényeg ahogyan a motor forog)!

000000000

EZt a választ is köszönöm szépen. Egy kicsit tényleg bonyolultnak hangzik, bár már olyan régen integráltam utoljára, szinte elkezdett hiányozni, még gondolkodom, hogy nekiálljak-e? :-) Köszönöm mindenestre.  
Üdv: Giorgio

000000000

Sziasztok!
Istenem már vagy 30 éve, hogy utoljára integráltam. Hogy szalad az idő! A motor zizeg, kattog, kihagy  melegszik ha rosszul van beállitva! Én már elfüstöltem egy tápegységet és egy biboláris elektronikát mert nem volt módom egy nagyáramú motor beállitására.

000000000

Sziasztok. Tudja véletlenül valaki, ha egy proci-hűtő ventillátornak 3 kábele van fekete-piros-kék, akkor melyik mi lehet? A tippem: fekete- föld, piros - +5VDC, de a kékről lövésem sincs. Köszönöm a segítséget: Giorgio

dg8n4i8x

Giorgiocnc!

Jól mondod fekete gnd, piros a + de nem 5 hanem 12V! A kéket pedig a fordulatszám mérésre használja a gép! De ez lehet fehér vagy srga is.

Üdv!
Balu

000000000

Köszönöm szépen az infot!

6fgemi55d

Sziasztok!
A neten böngészve találtam egy számomra nagyon tetsző léptetőmotor meghajtó IC-t. Típusa: SLA7062M. Csak eddig nem sikerült magyarországi forgalmazót találnom, a gyártótól (Allergo) pedig több százat kellene rendelni, hogy foglalkozzanak velem. Ingyenes termékmintát is csak USA-ba és Kanadába küldenek :(. Valakinek van ötlete, hogy honnan lehetne beszerezni?

dg8n4i8x

Szia! Ez ismerős! :)))) Szóval én anno az egyik cnc vezérlőmet szintén allegro ic-kel építettem (UCN5804) ez step-dir bipoláris vezérlő. Körbetelefonáltam a fél világot és nekem is 100db-os tételről beszéltek, amúgy 3000Ft körül volt darabja.  Végül is a HQ Nedis-nél kaptam meg, amikor egyet elfüstöltem akkor kiderült, hogy az egyik helyi alkatrészboltban is be tudják szerezni...

6fgemi55d

Az sem rossz, de az általam említett tud fél, negyed, nyolcad és tizenhatod lépéses üzemmódban is működni, ráadásul 3A-rel terhelhető. Szívesen kipróbálnám...

yuagaci9g

En Ausztriaban vettem, kb fel eve, most ezt hasznalom, nem is kell mas. Step-dir bemenet,  
Potmeterrel allithato motoraram, (pvm), mikrolepes.

SquirrelTech

Szia Bodgabo!

Nekem akad pár elfekvő SLA darabom a fiókom mélyén. Nyomtatókból robbantak anno. Hogy 7062-es van-e így fejből nem tudom, de ha akarod előtúrom őket, megnézem konkrétan milyenek vannak.

6fgemi55d

Megköszönném! :)

Kristály Árpád

Halihó!
SLA 7026, vagy 7024ME, nem jó?
Üdv.

Kristály Árpád

Hallihó Lámpás!
Légyszives küldj infot eről a megoldásról!
Köszönöm!
Egyútal Sikerekben Gazdag BOLDOG Új Évet Néked, és minden fórum tagnak!

SquirrelTech

Oksika felkutatom az IC-ket, de holnap mert mostmár egy kissé szét vagyok csúszva. Ha véletlen elfelejteném kertelés nélkül rugdoss lécci.