Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Az hozzá kell tenni, hogy a hálózati feszűltség életveszélyes és tilos! :))))

000000000

Na most álljunk meg gyorsan!!!!!!!!! Egy motor nem attól egy vagy háromfázisú, hogy van-e benne kommutátor. A mosógép és centrifuga motorja egyfázisú indukciós (kondenzátoros segédfázissal)a kézifúrógép pedig váltakozóáramú soros jellegű kommutátoros motor. Egészen más tulajdonságokkal, felhasználási területtel és karakterisztikával. Ezért a hosszú és okosnak tűnni akaró nyálverés helyett javaslom a "Villamos gépek és hajtások" c. könyvet!

000000000

Nem is gondoltam, hogy Tilos feszültség van a konektoromban![#circling]

Bicska

Hello
Természetesen azért kell a 380-as motor, mert szükség van az "izomra". Egyébként az árak:
SV008iG5-4U /0,75kW-os motorig/     53.550,- Ft/db +ÁFA  
SV015iG5-4U/1,5 kW-os motorig/ 60.130,- Ft/db +ÁFA  
Ezekben egyébként az a jó, hogy pl beprogramozhatsz 8 féle sebességet..; a felpögési idő állítható és hasonló vicces dolgok. (csak hát drága :( )

D.Laci

000000000

000000000

Sziasztok!
Iminek igaza van. Köszönöm, hogy kijavított. Utánna fogok nézni rendesen. A dologban az a legszomorúbb(számomra), hogy a nekem is van a villamos gépekkel foglalkozó könyvem. Elnézést, hogy okoskodtam("vertem a nyálam"). Legközelebb nem teszem. De ettől fügetlenül szerintem van értelme házilag frekvenciaváltót építeni.

000000000

Kedves "palika" ! Igen távol áll tőlem, hogy a hozzászólásodért szándékosan megbántsalak. A sarkosnak tűnő megjegyzésem nem Neked szólt. Önmagamat akartam visszatartani attól, hogy egy jobb sorsra érdemes fórumon végletes okosságokat mondjak a villanymotorok lelkivilágáról. A fórum nem teljesen erre való. Ezért is ajánlottam figyelmedbe a szakirodalmat, és teszem ezt most is.  
Üdvözlettel
Rabb Ferenc

Kristály Árpád

Hallihó Mindenkinek!
Szerintem hagy kérdezzen a gyerek, úgy okosodik!
Szerintem a fórúmon adott "Rublikában" lehet vitatkozni a kapcsolódó műszaki dolgokról, köztük a villanymotorokról. Tudom, hogy ez ügyben nagy a káosz, mint végzett elektrolakatos, a mai napig nagy  tisztelettel gongolok elektrotechnika tanárora, aki igyekezet vonzová tenni e témát.
Nyilvánvaló, hogy aki jobban ért egy adott témához javítsa ki, sőt köteles kijavitani azt aki botorságot állít. Persze a szakirodalomban utána lehet nézni már akinek a birtokában van ilyen!
Így vagyok én az encoderrel: Mert, engem még nem sikerült meggyőzni, de ez egy másik "szájt" majd ott folytatom!
Hallihó Mindenkinek!
Üdv.: Árpád

000000000

"Mert, engem még nem sikerült meggyőzni, de ez egy másik "szájt" majd ott folytatom!"
Még mindég nem? Ha akarod erőltethetem még magamat :)

000000000

Imi nem bántottál meg! Igazad volt.  Most legalább utána néztem.

u4vhu0en9

Üdv mindenkinek

előre is elnézést kérek attol akit nem érint de ahogy Árpád mondta: " aki jobban ért egy adott témához javítsa ki, sőt köteles kijavitani azt aki botorságot állít" ezért egy kis felsorolás a villamos motorok fajtáit illetőleg

a villamos motorokat három fő csoportra lehet osztani váltó áramu  Egyen áramu és univerzális
a váltó áramu lehet 1 vagy 3 fázisu szinkron vagy aszinkron
szinkron: a forgórész szinkronban forog az álórész tekercsében ki alakult forgó mágneses mezővel  

aszinkron: a forgórész egy kis csúszással le van maradva a forgo mágneses mezőtöl  
ez a csuszás a SZLIP  
A szinkronmotor lehet állandómágnesü vagy gerjesztett tekercselt

Az aszinkron lehet rövidrezárt "kalickás" vagy csúszógyürüs (vidámpark körhinta motor)

az egyfázisu tulajdonképpen 2 fázisu  1fő fázis és egy segéd fázis  

a három fázisu elkötés szempontjábol lehet delta "háromszög" vagy csillag "ipszilon"

az univerzális motorok 1 fázisrol vagy egyen áramrol üzemelhetnek  
lehet beszélni soros ill párhuzamos tekercs elkötésről "kéziszerszámok porszívó...midegyik amiben a forgórész viszonylag nagy sebeséggel forog az soros motor"

egyenlőre ennyi most mennem kell ha van rá igény folytatom esetleg bővebben ha kell

Bajusz  

000000000

Jó csoportosítás!
Annyit fűznék hozzá, hogy a szinkron motoroknál az állandómágnes a forgórészen van, akárcsak a léptetőmotornál (ugyanígy igaz ez az asszinkron motorra is, ahol a rövidrezárt tekercsa forgórészen található)
Egy példa: a régi Hajdu forgótárcsás mosógépek motorjának forgórésze rövidrezárt tekercselésű, tehát asszinkron motor. Továbbá segédfázisú, vagyis 1fázisú (valójában két fázisú). A segédfázist egy kondenzátorral állítják elő, kihasználva a kapacitások azon tulajdonságát, hogy a rajtuk átfolyó áram 90°-ot késik a rajta eső feszültséghez képest. Így a főfázisban kialakuló áram, illetve a gerjesztés, 90°-al a segédfázis árama (gerjesztése) előtt van.
Ebből az következik, hogy a 2fázis kivezetés bármelyikére köthetjük a kapacitást (mindég a kondenzátoros fázis a segédfázis), így  lehet a motor forgásirányát megadni.

000000000

Bocs' de a kondenzátoron átfolyó áram 90 fokot siet a feszültséghez képest, az induktivitáson pedig ugyanennyit késik. Tehát a segédfázis árama jár előrébb.

f6kuxbs9f

Sziasztok!
Nekem van olyan, nagyon regi mosogep motorm, amihez nincsen kondenzator, hanem egy elotet ellenallasal csinaljak a "segedfazist". Ha eltekintunk a huzalellenallas induktivitasatol, akkor az ellenallas nem tol fazist. Mitol is forognak ezek a motorok?
Udv