Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

t334wehtf

Sziasztok!

http://www.elektronika.iweb.hu/keret.cgi?/pwrs1.html" TARGET=_fnew>Ez a táp motortápnak jó???

000000000

Ez egy stabilizált tápegység. Motortápnak felesleges, és nem is túl előnyös. Fogj egy kellő méretű trafót, köss rá egy egyenirányítót, szűrd egy kondival... kész!

SquirrelTech

Csak, hogy két hét után ide is érkezzen válasz :).

Ha midnenképp állítható stab. tápot szeretnél, akkor:
- LM317 (1A)
- LM350 (3A)
- LM338 (5A)

Rajzokat az adatlapjaikban is találsz.

Tamás

000000000

Vagy:

LT 1038 CK (10A) beállítható 1.2-37V-ig

Nem javaslok stabilizált tápot motortápnak. Inkább egy 2-3* túlméreterett sabilizálatlant.

SquirrelTech

Én előnyben részesítem a stab. / szabályozható tápot. Sokféle motort használok, és nem szeretem ha izzanak.  

Üdv.:
 Tamás

000000000

Nekem rendes tépegység lesz hozzá, persze én nem szórakozok pwm bigyóval, hanem az erre gyárilag kitalált pwm vezérlôs IC-vel oldom meg.
van is egy rakat ilyen tápom meg IC-m. A próbák, kisérletek azt mutatták, hogy tökéletesen megfelelô erre a célra.

zsolt

000000000

Sziasztok!
István terve alapján végre sikerült összehoznom az i/o feltét nyáktervét, stílszerűen gravírozott formában. Sajnos elektromosan még nem próbáltam, de annak is csak eljön az ideje . A képtárba felraktam 3 fotót, ha valakit érdekel  a G kód annak elküldöm emailban.
Üdv. motyoros http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/15230193.jpg" border=0>

000000000

Gratulálok "motyoros".
Szép munka.

000000000

Őszinte elismerésem és fogadd gratulációmat![#eljen]
Látom Te is szereted az SMD cuccokat (könnyű velük bánni)!
Ha minden ok, szívesen publikálnám (természetesen a Te neveddel) weblapomon mint működő bővítést (G-kóddal)![#worship]

000000000

Mint ha egy diódát elfelejtettél volna beforrasztani (a képen az alsó Input alsó diódája)![#smile]

000000000

Köszi--remélem jó is lesz!
A dióda megvan csak még nem találtam meg, valószinüleg a padlón hever[#confused]
Így jár aki sajnálja a pénzt legalább +1 diódára.

000000000

Sziasztok!
Elektronikából (is) félművelt vagyok. Olvastam a cnczone ötlet rovatában, hogy halott mikrosütőből kibányászott cuccukból nagytelj. trafót lehet csinálni. Nekem is van egy ilyen halott mikróm. Foglalkozott-e közületek már valaki evvel a témával? Ha igen, mi a tapasztalat, azaz megéri az eredmény a ráforditást?  

f6kuxbs9f

Szia Géza!
Nem olvastam az eredeti leírást, de elsőre azt mondanám, hogy nem érdemes foglalkozni vele. A mikróban nagy teljesítmény a magnetronnak kell, de az nagy feszültségen kéri, tehát az a tekercselés nem használható. Általában a trafó legalább impregnálva van, esetleg kiöntve, ami erősen megnehezíti a szétszedését, az esetleges áttekercseléshez. Ha kellően takarékosan gyártották, akkor még a vasalás is hegesztett :-(
Ha a trafón van még hely további huzalokhoz, megtheted, hogy belefűzöl 10 menetet, akármilyen vékony, sodrott, műanyag szigetelésű drótból, és megméred mekkora feszültséget ad. Ebből ki tudod számolni, hogy hány menetet kéne rátenni a szükséges szekunderhez. Ha ez belefér, és nem lehetetlen menetenként végigfűzni a teljes vezetékhosszt, akkor tekerhetsz rá új szekundert. Őszintén szólva nem hiszem, hogy minden feltétel összejön, viszont egy megfelelő új trafó sem teljesen lehetetlen összeg.
Üdv

Kristály Árpád

Hallihó!
Tudomásom szerint ezek a trafok hegesztet kivitelüek. Én nem javaslom ezt a procedurát. Haszonvas telepeken mindig találsz különbözö méretüt trafokat. De ha ez nem jó van egy régi lehetőség, nekem már többször készitet az illető: Martonnnak hívják és a harmadik kerületben lakik a Szöllő utcában. Mindig hírdeta Rádió Technika c. ujságban. Extra dolgokat is megcsinál!
Javaslom mindenkinek.
Üdv.: Árpád

000000000

Sziasztok!
Csak az újszerűség miatt emlitettem a mikró trafóját. Nekem a házi trafókészités nem gond. Eddig már nagyon sokat csináltam. Még osztott kivitelű sorkimenőket is csöves erősitőkhöz. Azaz: kidobom a bedglött micrót úgyis lomtalanitás lesz..