Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagyon köszi! A CNC-s bill-nek nem is fontos, hogy működjön a ledes visszajelzés, hisz úgysem lesz rajta!

Bicska

Hello!
Lenne egy kérdésem, egyelőre csak elméleti síkon. Lehet építeni házailag olyan frekiváltót, amivel tudnám állítgatni a 380V-os (kb 1kW) marómotorom fordulatszámát? Esetleg van kapcsolási rajzotok?

f6kuxbs9f

Elméletileg lehet, de nem érdemes. Mire kifejleszted, elpukkantasz annyi drága félvezetőt, hogy abból nyugodtan megvehetsz egy gyárit. A kapcsrajzzal nem sokra mész, a benne levő szoftver nélkül.
Érdemes figyelni az ebay-t, elég sok frekiváltót kínálnak.
Üdv

000000000

[#heureka]Könyvek ingyen![#buck]
http://oldradio.tesla.hu/konyvek.html" TARGET=_fnew>elektronikai könyvek!!!
Ha esetleg valaki még nem ismerné...

Bicska

Hello
Milyen kitejesztés?:)(nem jöttem rá)

f6kuxbs9f

DJVU tömörítés (nagyon hatékony), a hozzá valókat megtalálod a könyespolc alatt [#papakacsint]
Üdv

Bicska

Sziasztok
Esetleg ismer valaki olyan céget, ahol  frekiváltók ára a földön jár? (cégeket ismerek én is, de, ha elkerülhető, akkor nem kérnék mindenkitől árajánlatot). Előre is köszi![#vigyor3]

j3rx6bsjd

Keresd meg a Procon nevű céget,ők kimondottan gyártók,szerintem ők a legolcsóbbak.Esetleg személyesen bent az üzletben megpróbálhatsz alkudozni is ha nem kell számla,biztosan szót tusz velük érteni.

Bicska

Kössz[#worship]

svejk

Helló!

A Yeruhamnál akciózzák az LG frekiváltókat.  
Az alap egyfázisú 0.37kW-os 19900+áfa.
Ez az ár verhetetlen szerintem.

A proconnál érdeklődtem,húzós áraik vannak.

Az Altivar család is úgy tudom elég tűrhető áron kapható.

Bicska

Igen, a yeruham nekem is szimpatikus volt. Nekem mondjuk tuti a kétszerese lesz, mert 3 fázisú fog kelleni, kb 1kW-os.

000000000

Ha a motort átkötöd 220V ra akkor elég egy 1 fázisu is

Kristály Árpád

Hallihó Mindenkinek!
Azért ez a dolog nem olyan egyszerű!
Gondolom szükség van az 1KW-ra, s ha átkötöd gondolom kondenzátoros megoldásra akkor már a inditó nyomaték és anévleges telyesítmény csökken igen nagy százalékban kb.: 20-30%.  
Plus nem tudom, hogy a frekiváltó mit szól a kondenzátoros műfázira?  
Van valakinek ilyen tapasztalata?
Kérem ossza meg!
Köszönöm!
Hallihó!

svejk

Várjatok!
Azt hiszem félre értitek a dolgot.
A frekiváltónál az 1 fázisú azt jelenti hogy 220V 1fázisból csinál 3 fázist és a motort deltába kell kötni.
Csak olyan motor jó aminek a tekercselése 220/380-as. Ez az adattáblán rajta van.

A 3fázisú frekiváltó 3fázist igényel a bemenetén
Ilyenak 1,5 kW-tól felfelé vannak,és az áruk kb.
2-3-szorosa az 1fázisúaknak.

Egyébként hagyományos tekercselésű motorral kb.
20-70 Hz-es átfogást lehet elérni megfelelő nyomatékkal.
Én áttekercseltettem egy 90 W-os motort 3fázis 200 Hz-re. Igy a fordulatot 1000-12000 1/min tudom szabályozni.Feljebb nem merek menni mert félő hogy elszál.150 Hz-en(9000 1/min) kb.300W-ot tud.A hűtéssel nincs gond mert ekkora fordulaton annyi levegőt nyom mint egy porszívó.

000000000

Sziasztok!
 Szerintem lehetne csinálni frekiváltó házilag is.
Vannak cél ic-k erre.A rádiotechnikában(95/8) van egy kapcsolás, csak át kellene alakitani. Ezt a kapcsolást lehetne pc-ről is vezérelni kis modositással.Csak az a gond, hogy az alacsony fordulatnál a feszultseget csokkenteni kellene, a motor vasának telítetsége(telítődés) miatt. Ez a fajta kapcsolás valóban csak 3 fázisú motorokhoz jó. Még jó, hogy rengeteg ilyen motor van mindenkinek otthon :). Ilyen motoroknak az a jellemzője, hogy nincs benne komutátor(ezért jobb, mint az 1 fázisú).Ilyen motort találunk (majdnem)minden háztartáai gépben, pl.: mosógép, centrifuga, álványos fúrógép, betonkeverő, stb. De sajnos ilyen motort nem találunk soha a kéziszerszámokban. Ennek is megvan az oka. Nem tudom mit szolnátok egy 1500W-os kézifúróhoz, ami ~15 Kg sulyú lenne háromfáázisú motorból :) . Az persze nem igaz,hogy a háromfázisú motorok csak nagy teljesítményűek lehetnek. Lehetne csinálni 1W-ost is, csak annak nimcs értelme. Az egyfázisű motorokhoz is lehet fordulatszám szabályzót csinálni(Nem frekvenciaváltót!!!). Szerintem egy fordsz.-os tescos kézifúrót szétszedsz és abba banne is van készen. Ezt is át lehetne alakítani pc vezéreltre szerintem egyszerűen.