Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A BA10339 szintén négyszeres komparátor, lábkiosztása megegyezik az LM339-el, de alacsonyabb feszültségen is működik (3-36V)

Üdv

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Valami tévedés van mert a LM339TTL az typus szám csak egy IC van benne ez pedig BA10339.
Mint emlitettem két csatornás, egymás mellett két érzékelő van benne, ez ki is van vezetve.
 A feszültség biztos, hogy 5-Volt.
További segítséget várok, a többit is köszönöm!
Hallihó mindenkinek!

lari

Sziasztok!

Van valakinek a birtokában olyan kapcsolási rajz, ami alapján lehetne egy szikraforgácsolót építeni?

Kellemes hétvégét Mindenknek!

000000000

Sziasztok.

Az LM339-re visszatérve egy kis infot lehet http://cache.national.com/ds/LM/LMV331.pdf" TARGET=_fnew>LM339.PDF - itt találni

_jani_

000000000

Hali!

Ha arrol az erzekelorol lenne egy kapcsolasi rajz az sokat segiten. Vissza kellene fejteni a panelt, azalapjan meg tudjuk mondani neked, hogy lehet-e es ha igen hogy lehet illeszteni.

t334wehtf

Sziasztok!

Van valakinek nyákrajza a bipoláris feltéthez és az I/O feltéthez???

István! Esetleg a kapcsolási rajzból generéltatnál egyet?

000000000

Sziasztok!

Gépész vagyok, ezért villamos kérdésekben segítségre szorulok.
A honlap BŐVÍTÉSEK menüjében látható frontpanel megépítésén dolgozom. Dobozolt CNC tápegységem van, a vezérlő a gép belsejében, a frontpanel a gép burkolatán lenne. A frontpanelre szeretném helyezni a különböző funkciók eléréséhez szükséges POWER ON/OFF kapcsolót is. (A tápegység messze van és így különben is elegánsabb lenne.)
A gépbe azonban csak a tápegység kimenő, egyenáramú körei vannak bevezetve.  
Kérdésem: ezekbe az áramkörökbe tehetem-e az említett kapcsolót, s ha igen, hogyan? (A vezérlő táp-ba, a motor táp-ba vagy mindkettőbe?)

A választ előre is köszönöm!

000000000

Szerez be un. 2 áramkörös kapcsolót (4 saru van rajta), és ezzel egyszerre kapcsolhatod a motor és a digitális táp Pluszjait (a minuszokat a kapcsolót kikerülve, direktbe kösd a vezérlőre).

000000000

Sziasztok!

Nem igazán a CNC-hez tartozik a kérdésem, inkább csak elektronika :)
Szóval nem tud valaki, valamilyen inverteres heggesztö "transzformátor" kapcsolást. Régóta szeretnék egyet építeni, föként azért mert a gyári gépek eléggé drágák.
A  válaszokat elöre is köszönöm!

35kpazcgr

Szia!

Hogy drága-e, az viszonylagos! Lehet kapni olcsó olasz inverteres hegesztőket is, nagyon kivállóak(nekem már a második van, az első 100 A-est eladtam, most 130 A-est használok).

Ahol lakom, a helyi hegesztőszaküzletben most akció van ezekből:

A 100 A-os gép, plusz autómata fejpajzs (9-13-ig állítható a besötétedés mértéke) együtt most 53.000 Ft + ÁFA.
Ugyanez 130 A-es géppel 63.000 Ft + ÁFA.

Külön-külön egy 20-assal (+ÁFA) drágább lenne!

Ennyiért nem érdemes vele vesződni!

Üdv:

Tomahawk

exvm7f6a

Jol lementek az arak.
En tavaly vettem egy 130A -es cuccot 85-ert...igaz ez 110A-ert folyamatosban tud, es 130-at is 85%-os idovel...ehez kepest 50Amper felett meg nem hasznaltam, mert leginkabb lemezeket hegesztek vele  AWI-val.
Eloszor en is csinalni akartam, de nagyon bonyolult rendszer. Nem is maga az inverter, mert a trafot a szureseket meg a teljesitmenymeghajtast meg csak megcsinalja az ember, de a leg alapabb gyariban is olyan szabalyzo automatikak vannak amit nem nagyon tud megcsinalni az ember. Ezeket mindegyiket processzor vezerli, es PIC-el nem igazan lehet megoldani mert nem birja a zavarokat, de ha meg is csinalod akkor is sokat kell szivni mire kitalalod mi az idealis szabalyzasi karakterisztika...szoval szerintem megeri a gyari cucc, mert kb ilyan konyu vele hegeszteni mint ha csak Weller pakaval forrasztanal.
Viszont jo tudni, hogy ezzel meg nem lehet alut hegeszteni, mert ahoz kell valami oxidtoro frekvencia, de azt csak a draga cuccok tudjak...vagy ha valaki tudja hogyan lehet egyenes polaritassal alut hegeszteni (argonom van) akkor szoljon mert erdekelne :)

exvm7f6a

Ja bocs az offtopikert, eredetileg azt akartam kerdezni, hogy bipolaris leptetomotor meghajto aramkor menyire erzekeny? Na de az elejerol: Epitettem FET-ekbol egy komplementer hidat, igy a motor tekercseire valtakozo polaritast is tudok adni, de valaki azt mondta kellene meg valami diodat kotnom a FETekre, mert kulonben elszallnak. Nem igazan ertem hogy mitol tudja megvedeni a dioda a FETet, amikor a motor indukcios arama eppen zaro iranyba folyna a vedo diodakon. Masik, hogy eleg kicsi a motorom, igy hosszas uzem utan hutoborda nelkul is hideg maradt az osszes FET (IRF5305, IRLZ44n...kb 100Wosak)
Arra gondoltam, ha marad ez a motor akkor nincs szukseg tovabbi diodak beiktatasara.
Esetleg ha megis kellene nagyobb motor akkor a tekercseire kossek 2-2db szembeforditott zenert, hogy elnyelje az indukcios feszultsegimpulzusokat?

000000000

Hali!

Ha eddig nem mentek tonkre a fetek akkor kesobb sem fognak.

A motorban letrejovo magneses ter amikor osszeomlik, akkor az ot letrehozo arammal ellentetes iranyu aramot indukal. Ha nem raksz be diodat akkor a feten bizonyos nagysagu zaroiranyu feszultseg fog esni. Ennek nagysaga fugg a motorban indukalt megneses ter nagysagatol. Nagyobb motornal elofordulhat, hogy atuti a FET-edet (ez bizony sokba kerulhet). A diodat ugy kell bekotni, hogy ezt az aramot vezesse.

A FET-ed meg csak akkor melegszik amikor kapcsol. Stacioner allapotban altalaban nem melegszenek. Ha PWM-el kezded hajtani a motorokat akkor majd fog melegedni.

000000000

Szasztok.

Egy kérésem lenne hozátok.
A kérés pedig hogy valaki eltudná-e nekem kuldeni a v4.1-es vezérlö nyákrajzát csinálni akarok egyet.Az elvi az megvan de nemakarok tökölni vele ezért kellene olyan amiröl egyböl megtudom csinálni a nyákot.

Elöreis köszönöm.

Kezdö CNC-s.                   lazersat@vipmail.hu

35kpazcgr

Hali!

Gépész létemre egy keveset azért konyítok az elektrónikához, és szerintem ez nem így van!
Amikor a FET kikapcsol, a tekercsban folyó áram a védődiódán tovább folyik (az áram iránya nem változik meg, azonos marad!), a FET-en így csak a dióda nyítófeszültségének megfelelő záróirányú feszültség lép fel (~0,7 V). Ez addig tart, amíg a mágneses térben tárolt energia (ami a tekercs induktívításától függ) a tekercs ohmos ellenállásán, és a dióda nyitóirányú ellenállásán hővé nem alakul. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint a bekapcsolt állapotban a tekercs ohmos ellenállásán keletkező hőenergia.

Valahogy így, de majd a szakemberek pontosítják!

Tomahawk