Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

gaben

Korábbi topik folytatása...

000000000

Ha a léptetőmotorjaim, bár jól végzik a dolgukat és nem is nagyon melegednek, de folyamatosan zenélnek, vinnyognak, az minek a jele lehet? Elrontottam valamit a feszültség-beállításnál?

Előre is köszönöm a segítséget.

Giorgio

j3rx6bsjd

Sziasztok!
Egy kis tanács kellene,most kezdek hozzá egy hobby gép építéséhez.Robotron SPA 52/60-5682 motort szeretnék használni milyen feszültségű tápegységet érdemes használni a tökéletes müködés érdekében?[#confused]

000000000

Nem! A tartóági PWM hangját hallod! A vezérlő tartóágban (pozíció tartáskor) apró, impulzusokkal gerjeszti a motort, így jóval kisebb áram folyik a tekercsekben (és jóvel kevésbé melegszik a motor), viszont ezek az impulzus adagok hangot generálnak a forgórészben. Ezt hallod.
Ez teljesen normális!

000000000

Én 12V-ost javasolnék, de ez függ az alkalmazott Vezérlőtől is (ha sima DC hajtású, a motorok állva is nagyon melegedni fognak majd).

j3rx6bsjd

Profi1 vezérlőt szeretnék használni,ha megjön majd.A motortuningban olvastam a feszültség emelésről és az ebből következő nyomatéknövelési lehetőségről.Ezeknek a motoroknak vajon mekkora nyomatékuk lehet?

000000000

Sajnos számszerü nyomatékról (igazság szerint inkább nyomaték görbéről kellene beszélni) nem tudok szolgálni információ hiány miatt. Ezekről a motorkról szinte semmi infó nem található (kivéve amik rá vannak írva)...

j3rx6bsjd

Az én értelmezésem szerint a Profi1-es vezérlő esetén a 12V-os motort hajthatom 30-40v körüli feszültséggel.Jól gondolom?

000000000

A 12V-os alapfeszültségű (tekercs ellenállás×névleges áram) igen, de az NDK-t óvatosan, mert erősen megelgszik! Meg lehet próbálni, de a T1-et alacsony szitről kell indítani és méréssel beállítani a motor névleges áramát.

000000000

Ja, és nincs infó az NDK tekecsszigeteléséről sem! (komolyabb motoroknál megadják a max feszültséget is amit rá lehet kapcsolni a tekercs szigetelésére (ment-ment, menet-ház) és itt az induktívan keletkező feszültségrugásokra is figyelemel kell lenni.)

000000000

Sziasztok! Lenne eladó MAGI féle motorom. Robotron SPA 52/60 5681-5682. 3500Ft /db + postaköltség

000000000

Sziasztok!

Épített valaki be vész-stopp kapcsolót a rendszerébe? Én szeretnék és ötleteket várnék a kivitelezéséhez. Villamos szempontból. Köszönöm.

000000000

[#heureka]Egy alap ötlet:
A Mach2 tud 2 LPT portot kezelni. Ha raktok egy 2. LPT kártyát a gépbe, ide mindenféle ki és bemenetet lehet rendelni amit szabadon felhasználhattok (pl. vészstop, referencia pont kapcsoló, 3D sapintó, stb.).

000000000

Bocs, tapintó [#smile]

000000000

Ha teljesen hardveres (programtol független) vészstop kell, akkor a "beragadós" fajta vészgombbal szakíttasd meg a digitális táp +8V-ját!
Vagy szintén a "beregadós" fajta vészgombbal zárasd rövidre az ICP csatlakozó CON39 és CON40 lábait (fojamatos RESET).