Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

j3rx6bsjd

Sziasztok!
Az érdekelne,hogy unipoláris driverrel,hogyan lehet meghajtani bipoláris motort.
A drivernek 6 kivezetése van a motornak 4.
A fennmaradó 2-vel mit kéne tenni?

000000000

Érdekelne, hogy lehet átkötni a Hobby CNC tápegységet 12 V-ról 24 V-ra. Lehet esetleg több tápegységet párhuzamosan is használni, vagy nagyon nagy hülyeséget kérdezek? Ugy néz ki, hogy kevés lesz a teljesítménye, mert 3 db 4,5 A-es motort szeretnék 24 V-ról müködtetni. Ha így nem lehet megoldani, milyen más tápegységet ajánlanátok a Profi 1 vezérlő erősített változatához? (90V, 18A)

Köszönöm a segítséget:

giorgiocnc

j3rx6bsjd

Ha tápegységet akarsz készíteni,szerintem érdemes toroid trafót használni.Az elvi rajzot megtalálni a Hobby CNC oldalán.Trafót pedig itt tudsz rendelni,nincs még velük tapasztalatom én még csak infokat gyüjtök a gépépítéshez.

j3rx6bsjd

Bocs,lemaradt a lényeg:
http://www.toroid.hu/
[#wink]

000000000

Köszönöm szépen az infot, Lakatos! Kevés az esély rá, hogy belevágok saját tápegység építésébe, egyrészt, mert nem értek hozzá, másrészt mert nagyon lusta vagyok. [#wink]
A Magi I. féle tápegység teljesen jó volt eddig nekem, csak kicsi a teljesítménye az új motorokhoz.

giorgiocnc

j3rx6bsjd

Szerintem,párhuzamosan nem szokták kapcsolni a tápegységeket,talán motoronként 1db tápegységet kéne használni,de ahhoz át kéne alakítanod az erdeti vezérlő FET részét,hogy ne közös tápról kapják az ellátást,de ez csak egy ötlet nem biztos,hogy gyakorlatilag is kivitelezhető.
Ha azonban működöképes,akkor +2db táp. vásárlásával már működik is a dolog.

000000000

Van két eladó toroidtrafóm, ha valakit érdekel :

1. 230/12  400VA Tector kb 8kg teljesen új
2. 230/2*9 120Va középkivezetéses használt, újszerű

000000000

[#felkialtas]Kis türelmet kérek, kiteszem a tápegység belső képét, mit hogyan kell átrakni 12V és a 24V közötti váltásnál.
Bár a tápegységek pontosan ugyanolyan alkatrészekből készülnek, de azért a párhuzamos kötés előtt mérni kellene diferenciál feszt. Nehogy kiegyenlítő áram induljon meg köztük!
Ilyen igény még nem volt, ezért nem végeztünk ilyen méréseket.

000000000

[#heureka]Kint van!

000000000

Köszönöm szépen az átkötési infot. Az 1 Amperes biztositekot pedig kicsereltem 1.6 A-re, es azota vigan megy a tapegyseg egyszer sem vagta ki.
Üdv:

giorgiocnc

9v9rb6gau

Lakatos:
Bipoláris motornál csak a tekercsek 2 vége van kihozva, ezért van 4 kivezetése. A bipoláris meghajtó H-hídja ezt a 2 véget kapcsolgatja felváltva +- illetve -+ feszre, így alakul ki a tekercsben a váltakozó mágneses tér.
Unipoláris motor esetén a tekercs közepén van egy megcsapolás, így lesz ez a motor 6 kivezetéses. Az unipoláris meghajó a tekercs közepét állandóan a + feszre köti, a tekecs végeit pegig váltakozva kapcsolgatja - feszre.
Így is kialakul a tekercsben a váltakozó irányú mágneses tér. Az unipoláris meghajtó egyszerűbb, mert a H-híd helyett csak 2 db tranzisztor kell, viszont a motor valamivel gyengébb, mert mindig csak a motor tekercseinek egyik fele üzemel.
Tehát a 6 kivezetéses motor hajtható unipoláris és bipoláris megajtóval is, a 4 kivezetéses viszont csak bipolárissal.

gépész

9v9rb6gau

Lakatos:
Bipoláris motornál csak a tekercsek 2 vége van kihozva, ezért van 4 kivezetése. A bipoláris meghajtó H-hídja ezt a 2 véget kapcsolgatja felváltva +- illetve -+ feszre, így alakul ki a tekercsben a váltakozó mágneses tér.
Unipoláris motor esetén a tekercs közepén van egy megcsapolás, így lesz ez a motor 6 kivezetéses. Az unipoláris meghajó a tekercs közepét állandóan a + feszre köti, a tekecs végeit pegig váltakozva kapcsolgatja - feszre.
Így is kialakul a tekercsben a váltakozó irányú mágneses tér. Az unipoláris meghajtó egyszerűbb, mert a H-híd helyett csak 2 db tranzisztor kell, viszont a motor valamivel gyengébb, mert mindig csak a motor tekercseinek egyik fele üzemel.
Tehát a 6 kivezetéses motor hajtható unipoláris és bipoláris megajtóval is, a 4 kivezetéses viszont csak bipolárissal.

gépész

9v9rb6gau

Bocs, hogy kétszer ment el!

j3rx6bsjd

Gépész:
Köszi az infot,kicsit lehangol.
A Profi1 vezérlőt át lehet szögelni vajon bipoláris motorhoz?

000000000

A Magi féle vezérlőn a Hall szenzoros végálláskapcsoló végállásnál alacsony(GND) munatérben +5 (magas)?