Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Biztos sokan ismerik az összefüggést a stab IC-k (pl. 7805) bemenő feszültség, áram és ezek hőtermelése között, de ha mégsem akkor:
A tokon disszipált hőteljesítmény P=(Ube-Uki)×Iteher [W].
Az Ube a bemenő feszültség a 7805-ön (digitális táp DC feszültsége terhelés alatt), Uki a kimenő fesz (itt 5V), az Iteher a Profi1 Vezérlő esetén max 150 mA (LED feltéttel ha az összes LED világit, valamint HALL szenzorok nélkül).
A TO220-as tok hűtőborda nélkül kb. 0.5W-ot tud disszipálni (maximális határérték) a Vezérlőn található hűtőcsillaggal kb. 1W-ig elmehet. Ettől nagyobb hőleadásra csak nagyobb hűtés mellett képes. Ezekből számítható (saccolható) minden lehetséges táp esetén a várható melegedés.
Még egy dolog: a 7805-nek minimum +3V tartalék kell a kellő stabilitáshoz (tehát minimum 5+3=8V a bemenetre).

35kpazcgr

István!

Mi a véleményed az alábbi bipoláris motor-meghajtásról. A rajz csak az egyik tekercs táplálását mutatja, a másik értelemszerüen ugyanilyen. Kérdésem, hogy a Profi1 vezérlő meg tudja-e hajtani ezt az áramkört? Ha igen a nagyáramú FET-ek elhagyhatók-e, helyettük mit javasolsz, ami ezt az áramkört meghajtja.

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/12249743.jpg" TARGET=_fnew>ÁK1

Üdv:
Tomahawk

35kpazcgr

(Be akartam tenni a képet is, mégegyszer megpróbálom)
http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/12249743.jpg" border=0>

000000000

Elvben használható a kapcsolás (pl. 12V-os matortápig biztos jó). Ha a Vezérlőből kiszeded a FET-eket és ebből a kapcsolásból kihagyod az alsó tranyók bázis felhúzó két 2kOhm-os ellenállásokat, akkor a bázist bekötheted közvetlenül a FEt-ek Gate lába helyeire. A többit értelemszerüen. A Tranyók jobban fognak melegedni, hűteni kell!
Ki kell próbálni!

000000000

Ja, vigyázz, az alsó ás a felső tranyó közti dióda nagyáramú legyen (át megy rajta a motor árama)!

000000000

A bekötést úgy kell elvégezni mit ha egy motor lenne ez is (lásd a Bővitéseknél a bipoláris kapcsolást, középen a keresztkötést)!

35kpazcgr

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a te CD+-odon találtam a kapcsolást!

000000000

35kpazcgr

Csak azért erőlködöm ezzel a tranyós megoldásal, mert egyszerűbbnek tűnik a te FET-es  kiegészítésedtől!
Meg azért, mert a motorok bipoláris (párhuzamos) meghajtással kb. 30-35%-kal nagyobb nyomatékot adnak le.
És ez néha "életet menthet"!
:o)

000000000

Ok, csináld meg. Ez is egy lehetséges megoldás csak ekkor a tranyókból kell 24 db, mig a másiknál "csak" 12 db +FET kell (igaz meg még 12 db olcsó kis tranyó). [#wink]

t334wehtf

István!

A bővítések alatti bipoláris feltétet hogyan lehetne meghekkelni, hogy 20v fölött is használható legyen?

000000000

Az már bonyolultab dolog! A Profi2-be kidolgoztam egy eljárást ami mehet a FET-ek max. feszültségéig (ez optocsatolós megoldás). A FET-ek Gate-Source feszültsége 20V-ban van limitálva (felette károsodnak), ezért nagyobb feszültség esetén gondoskodni kell, hogy a gate-source feszültség ne lépje túl a 20V-ot. Ezt én egy segéd feszültség bevezetésével oldottam meg a Profi2 esetén (azért nem zénerel mert függetleníteni akarom a használt motortáptól). Majd a Profi2 kapcsrajzában megismerhető lesz, de addig nem akarom közzé tenni míg nem teszteltem!

000000000

Magyarázza már el nekem valaki mi a különmbség a szteppmotor és a bipoláris motor között? Érdekelne mi az előnye, hogyan néz ki... Sokat beszéltek róla de nem tudom miről....

s5f8tmfv3

A steppermotor magyarul léptetőmotor, a bipoláris vagy unipoláris az ilyen motor tekercsrendszerét jelöli, nézz utána a Léptetőmotorok menüpont alatt!
Üdv!

000000000

Ez az ami zavarba hozott! A neten található kereséskor bipoláris szteppmotorokról írnak. A HobbyCnc elektronikájának kiegészítéséről van itt a fórumon ugyebár szó. Nekem pl.van négykivezetéses motorom, hogyan vezéreljem? Megépítettem az alapvezérlőt (még nem próbáltam) de akkor minek a kiegészítés? Milyen esetben kell használni? Szeretném megérteni.