Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Amivel én eddig találkoztam azok a generátorok 3 fázisuak voltak és besajtolt diódák voltak benne (a ház egyben a hűtésük). Csak egy kivezetésük van (ha jól emlékszek) a mási a test. Nagy áramuak de a feszültség értéküket nem tudom (nem hiszem, hogy 50V-nál nagyobb lenne).

s5f8tmfv3

Üdv Zolee![#wink]

s5f8tmfv3

Szóval nem elvetélt dolog, ha házzal (hűtéssel )együtt tudnék ilyet keríteni -bontóra gondolok- még működhetne is. Azt volna még jó tudni, melyik típus a megfelelő. A legközelebbi bontós nem veszi a fáradtágot hogy kiderítse :(. Talán Slogan tudná, ha épp nem a golyóival van elfoglalva.[#vigyor2]

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Generátorral kapcsolatban: Kétfajta dióda létezik, magyarúl nem egyezik a polarításuk. Én már töbször használtam ilyet grazbe kötve, amegoldás, óvatosan ki kell sajtolni a helyükről, megmérni a ricznizet méretet és a kivánt és megfelelő hűtőbordába egy tizaddel kissebb lukat furni, majd ovatosan belesajtolni.A minusz diódákat közös bordára mert a test aminusz, a pozitívokat pedig egymástól elszigetelve illetve külön bordára. Mivel a generátor három fázisú így azonos polarításuak vannak egy kiflin illet aház nem elszigetelt részén. Így a diódákból mindig marad kettő darab. Pl.: nagyobb járművek teherautókban vannak igan nagy áramúak, jól bírják a kiképzést.
Ha kérdésetek van bővebben emailan.
Hallihó mindenkinek!

000000000

Sziasztok!
Főleg Istvántól kérdezném: nincs e tervbevéve egy párhuzamos port interfész kártya tervezése vagy méginkább gyártása. Bár ez nem nagy dolog de lehet mégis sokunknak gondot okoz- jó lenne egy univerzális megoldás.
Sokszor az az egy relé ami a marómotort indítja kevés, ilyenkor jön a bütykölés lógó kábelek relék - elég egy zárlat és annyi. Legalább egy áramkörterv és egy  kapható kész nyák is jó lenne. Ha esetleg van már kész megoldás azt szivesen fogadnám. Talán ez is egy piacképes termék lenne?
Üdv: motyoros

000000000

A jelenlegi Vezérlő mellé csak egy 2. LPT porttal lehetne rakni (mivel az már teljesen fogja az LPT-portot és a nyák teljes áttervezése nélkül csak barkácsolva lehetne a plusz bitekhez hozzáférni).
Külön elektronikára gondolsz?
Ha igen akkor egy I/O kártyának volna legjobban értelme aminél a bemeneteinél az opto leválasztás (befelé a PC felé) nem egyszerű megoldani (sajnos nincs Vcc az LPT porton)!
Az új vezérlőnél tervezek direkt egy ilyen modult (I/O) amin általános ki és bemenetek lesznek (nem opto leválasztással).
Egyenlőre szabad kapacitás miatt nem tervezek Profi1 mellé I/O kártyát, de később lehetségesnek találom...

000000000

Igen külön kártyára gondoltam opto leválasztással, vagy esetleg anélkül ha ez nem létkérdés és túl nehézkes. Ha kell ez is kaphat külön tápot (márpedig kell). És rajta lenne az összes lehetőség amit az M kóddal vezérelni lehet pl:hűtés be ki forgás ide oda stb.
Legalább egy tuti kapcsolási rajzot ha lehetne?
Szerintem neked ez egy óra de lehet hogy sokat mondtam. Ja és a kimenete a Profi1 vezérlőhöz lenne behuzalozva.
Ha másnak is gond ez nyugodtan csatlakozzon és győzzük meg Istvánt a fontosságáról.
Ha nem akkor marad a deszkamodel.

000000000

Ok, ok! Csinálok egy rajzot! Sőt megadom a Profi1 LPT csatlakozóján hol, milyen biteket találtok (amit a kapcsolásba át kell majd vezetni)!
Opto nem lesz benne és a lehető leg egyszerübb lesz, de ilyenkor a galvanikus leválasztás meg fog szünni (muszály közös földre helyezni)!

000000000

Kis idő kell a rajzhoz mer most nem otthon vagyok és kellenek a doksik! Tovább megyek, javaslatom egy feltét kártya amit a Profi1 vezérlőre mint egy 2. szintet rá lehetne helyezni és a biteket egy függőleges vezetékkel (pl. szallagkábellel) fel lehetne vezetni az LPT porti csatlakozó hátuljábol (a lábaira ráforrasztva). Rögzítése megoldható ha a Vezérlő nem hűtőbordával szerelt, a bordák felfogató furatán keresztül egy távtartó segítségével. A feltét kártyán tipikusan néhány tranzisztor, ellenállás és esetleg relék és sorkapcsok lesznek . Át kell még vezetni bele a Vcc-t és GND-t is.
A Profi1 Módosítások menübe teszem.

000000000

István!
Nagyon köszönöm a gyors választ és ezt a hozzáállást, azt hiszem ezt kellőképpen nem is lehet méltányolni.
Amit irsz az még jobb mint amire gondoltam mert nem kellenek külön port csatlakozók, az egész egy stabil egységet képez(kábelhiba, KH kizárva). Még egyszer előre is utólag is kösz!
Üdv: motyoros

35kpazcgr

Ez az M kód dolog engem is érdekelne!
Tervezem, hogy a meglévő esztergagépemet CNC-sítem, és a késtartót át szeretném alakítani (cserélni) egy 6 állású revolver fejre. Ennek a vezérléséhez is kellenének az M kódok!
A revolver fej mozgatását egy 3. léptetőmotorral szeretném megoldani. A 6 pozícióba való rögzítés visszajelzése is,  ha jól tudom, M kóddal történik, ami újra indítja a programot.
Érdeklődöm, hogy a Mach2 tudja-e ezt, mármint a revolfejet vezérelni?

Üdv:
Tomahawk

j3rx6bsjd

Ennek a dolognak én is nagyon örülök,mert így nem kell belegányolnom az amúgy hibátlan és tökéletes Profi1 vezérlőbe.Az a hűtés vezérlés nagyon szükséges és jó dolog.

000000000

Ezt nem tudom, néz utána légyszi a pdf-jébe!

000000000

[#heureka]Na kint az elképzelés!
Azért, ha valaki esetleg megépíti, küldjön már képeket és tapasztalatokat is! Nagyon megköszönném![#circling]

000000000

Mi köszönjük![#worship]
Na erre nem számítottam, ha minden kívánságom ilyen hamar teljesülne!
Köszi még egyszer. Ha kész lesz a nyák jelentkezem. Pont ez az amire gondoltam.
Üdv. motyoros