Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

t334wehtf

Passz, erre a kérdésre én is várom a választ, mert kézenfekvő lenne, hogy azt használjak én is.

000000000

A kapcsoló üzemq tápegységek, labilis mqködéshez vezetnek. Az elsö alap probléma a kondenzátor. Nem használhatsz nagy kondit, mert az megzavarja a tápot ahogy töltödik. Egy Pc-s táp figyeli a kimeneteket és a primer oldalon ennek megfelelöen hangolja (optocsatoló) a nagfrekis trafó müködési paramétereit, hogy a secunder oldalon lehetöleg a megadott érték legyen. Egy kondi feltolná az üresjáratot, aminek eredménye, hogy a táp kisebb gözzel fog menni, majd valós terhelésnél a kondi egy pillanat alatt kisül, amit a táp még nem követ, így megrogyik (hasonló következik be stabkocka nagy kondi esetén is). Kondenzátor nélkül pedig nem képes elviselni a hirtelen áramfelvételt, és leold a védelem (szintén egy megrogyás miatt, a védelem itt a PC-t védi). A másik gondot pedig a motorok (induktívitás) által keltett, tápra visszaható tüskék jelentik, ami újfen összezavarja. Kapcsoló üzemü tápegységet csak tartós folyamatos üzemü fogyasztóknak érdemes használni, de így is jócskán túlméretezve.

Szóval marad a torroid, és az ezzel kapcsolatos kérdésem... Külön tápról hajtva minden motort, nem zavarna be egyik motor a másiknak, pl induláskor, amikor nagy áramot vesz fel.

000000000

Bocs a sok "q" betüért, de a gépem újabban a hosszú "ö" és "ü" helyére "q"-t ír, persze csak webes felületen :( Esetleg valaki megmondhatná miért...

6dvb4peg3

Az volna a kérdésem miből érdemes a digitális részhez (profi 1 vezérlő) tápot készíteni ami megbízható és nem túl drága, esetleg ehhez sem jó az imént említett PC-s táp?  
Sajnos az elektronika számomra idegen világ de ha megmondjátok, hogy mit és, hogy mit, hogy remekül összeforrasztok bármit.
köszi

000000000

Digitális részhez már jobban alkalmazható a PC táp, de oda meg minek. :)
Legegyszerübb, ha veszel egy sima adaptert. Másik lehetöség (ha magad szeretnéd megépíteni), hogy veszel egy 200-300mA-es (nálam 266mA) 9V-os gyantával kiöntött beforrasztható trafót. Ára kb. 500 forint. Kell még hozzá kondi + dioda(híd) + bizti és foglalat + nyáklemez, ez összesen cirka 1000HUF (próbapanellal kicsit több). Ilyen kaliberü készre szerelt adapter sem több 1700 forintnál. Lehet választani... ha távol áll az elektronika, akkor inkább adaptert használj.

6dvb4peg3

köszi a választ nekem nagyon tetszik ez a kb. 1700
Nem akarok túl értetlennek tűnni pedig ezen a területen az vagyok, de esetleg tudnál-e még abban segíteni hol tudok ilyet venni Bp. körnékén és nem utolsó sorban mi az amit kérnem kell ?
Az elég, hogy készre szerelt 9 voltos adapter, abban már automat benne van a kondi, dióda, bizti+ amit még kihagytam?
Hülye vagyok hozzá most mit csináljak?

000000000

Ilyen üzlet, pl. a Lomex (13. ker. Lehel út, Dózsa György, és a Lehel tér között. Pontos házszámot nem tudok.) Itt viszonylag nagy a választék Somogyi Eletektronika gyármányú állítható feszültségü adapterekböl, különbözö teljesítmányekkel. A késöbbi bövitésekre is gondolva, az a legjobb, ha veszel egy 500mA-es adaptert. Azt most hirtelen nem tudom, hogy van-e benne biztosíték (bár ha jól rémlik láttam a jelölést a dobozán). Viszont egy lengöfoglalattal (ami a kocsiban is gyakori az autórádió elött), nem jelent különösebb problémát a bizti csatakoztatása.

6dvb4peg3

nagyon köszönöm az infot

000000000

Denkiki!
TE, EGY ÚR VAGY![#worship]

000000000

Egy ötlet:
Ha a motorokat több (pl. 3 de akár 2 is lehet) egymástol független tápról szeretnéd járatni (mert mondjuk csak így érhető el a kívánt teljesítményű táp) akkor az egyes motorok középkivezetését fogd össze és azt kösd az adott táp + -ára (ne a Vezérlőbe). Így motoronkét is csinálhatsz tápokat! A többit úgy kösd mintha 1 táp lenne (közös negytívval a tápba. Ne a Vezérlő nyákját vágjad át (így nem kell)!
Remélem érthető mit akarok mondani, ha mégse, le is rajzolhatom!
Ez így biztos, hogy működik!

000000000

A motor tápok plusszai csak az adott motor középkivezetésével legyen összekötve (a vezérlőbe ne menjen be)! Így nem lesz összefogva egyik táp sem. Digitális tápnak jók a 8-12V-os dugasztápok (nem kell stabilizálni) csak a szűrésüket emeljétek fel min. 1000 uF-osra.

000000000

Természetesen ezzel a módszerrel akár 3 külömböző feszültségű tápot is használhatsz 1 Vezérlővel![#heureka]

000000000

A Somogyi féle SAX 500 as dugasztápból kijön3-4,5-6-7,5-9-12V . Üvegcsöves bizti azt hiszem nincs benne csak valami hőmegfutás elleni védelem, ha az elszál akkor nehhéz cserélni.Én a 12V os fixtáppal oldottam meg (ez volt) de ez üresjáratba 18V ot ad ki, ezért áttekercseltem amit nem ajánlok senkinek rengeteg munka.

000000000

István köszi a választ, végülis szerintem tök mindegy, hogy átvágom a nyákot, vagy külön kötöm be. Bár utóbbi kevésbé vandálkodás.  
A kérdés föként azért hangzott el, mert esetleg mások is ötletet meríthetnek belölle, ha csak gyengébb, de olcsóbb tápokat tudnak beszerezni (nálam például így van). Viszont kellett a véleményezésed, mert nem akarok senkitöl sem "anyázást" hallani, ha esetleg mégis ez miatt megy galyra a vezérlöje.

A Somogyi tápjának adatlapján rémlik nekem valami biztosíték jelölés, bár arra gyanakszom, hogy az a trafóba van beépítve, a hövédelem mellé. Egyébként jobb elkerülni a túlmelegedést, mivel ezekben egyszer használatos thermo elemek vannak beépítve ami 95°-ra, nagyobb trafóknál 120°-ra vannak belöve. És cserélni kb annyira macerás mint a tekercselés. Amúgy 9V-on is elég hajtani... a 7805-ös stabkocka pedig elviseli a 18V-ot, bár erösen melegszik. Igaz, akkor már terhelés van a tápon, szóval nem az üresjárati feszültséget kapja.  
Áttekercselni szerintem felesleges volt, mert ezekben nem külön tekercs van az egyes feszültségekhez, hanem leágazások vannak. Szóval elég lett volna megkeresned azt a leágazást, ahol 12V az üresjárat. Pl. a 4.5V-os és a 12V-os kivezetések között.

Üdv.: Denkiki

000000000

Denkiki!
Nem a leágazásos SAX 500 as tipust tekercseltem át (ilyenem nem volt), hisz az tényleg leágazásos trafó, és a 7.5 V os állésban pont 9.5 V ot ad ki, hanem az SA 300 -ast ami nem megcsapolásos hanem fix.Ebből jön ki 18V terheletlenül amit soknak találtam a 7805-nek beadni.