Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok, várom! [#wink]

s5f8tmfv3

Végre itt a nyár!
Itt meg egy klimatizált Robotron stepper:
http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/12079166.jpg" border=0>
 A próba még hátravan, remélem érdemes volt annyit szöszölni velük, mindenesetre nagyon köszönöm az ötletet!

000000000

Király! [#eljen]

ncxe0hdha

Hallihó mindenkinek!
Gratulálok!
Hid ell meg fogsz döbbeni az eredményen!
Én már sok alkalommal használtam ezt a módszert mindennemü készüléknél és mindig bevált!
Sok sikert!
Hallihó mindenkinek!

000000000

Üdv!
Egész ötletes ez az IO feltét kapcsolás. Egyébként van valami oka, hogy a 14-es láb (nAuto-Linefeed) kimaradt? Ezzel lehetne még egy plusz be-/kimenet.  Ja és nem lehet egy kétirányú (pl. pin 1) eret egyszerre be és kimenetként használni? Ezzel tovább is lehetne böviteni. Még egy apróság: a 11-es (Busy), az 1-es (nStrobe), és a 17-es (In Select) erek hardveresen negálva vannak, erre figyeljetek a beállításoknál.

Üdv.

000000000

A 14-es lábat már használja a Vezérlő (relé)! A használt lábak nincsenek bekötve a rajzon (mert nem szabadok). Egy kétirányu portot csak valamilyen tárolós selectorral használhatsz egyszerre I/O-nak!!!

000000000

Köszi a gyors választ! a 14-es lábat magam is megnézhettem volna... na mind1. Egy szimpla diódás leválasztással (kimenet felé, bemenet felöl) nem müködne szerinted?

000000000

Nem ilyen egyszerű sajnos, de ha gondolod, rajzold le a konkrét elképzelésedet!

000000000

Kiraktam a kért bipoláris feltét elvi rajzát.

000000000

Nahh hogy enné meg a fene... gyenge lett a tápegységem, már két motornál is komoly amper hiányok vannak! :( Asszem a következQ trafóm nem lesz kisebb 300W-nál.

t334wehtf

Köszönöm! (rögtön nem szabadulok meg  a 2 maréknyi bipoláris motoromtól! :) )

000000000

István lenne egy kérdésem. Mint kiderült kevésnek bizonyult a trafóm teljesítménye 3 motor meghajtásához. Ezért azt tervezem, hogy veszek még kettö ugyanolyan trafót. Így olcsóbban jövök ki, mintha veszek egy nagyobb trafót, és a már meglévö sem dobódik el.  
Viszont arra gondoltam, hogy a trafókat nem kötöm párhuzamba, hanem a trafókat egyesével egyenirányítom és szüröm. Így mind a 3 motor külön tápegységet kaphatna, amivel tovább csökkenthetném a motorok egymásra gyakorolt hatásait.  
A kérdés az, hogy ha a vezérlö paneljén a + tápokat (motoronként) megszakítom, és mind a 3 motor pluszhoz egy-egy trafó pluszt adok, a 3 táp negatívot pedig összekötöm, lehet-e valami probléma? Nem ismerem a FET-eket, nem tudom mit bírnak (visszáram stb.)

f6kuxbs9f

Sziasztok!

Mindazoknak, akik féltik a vezérlest a saját csavarhúzójuktól, vagy csak a kábelek lekötése után tudják kivenni a dobozából, ajánlom a képen látható sorkapcsok használatát. Ezen a csavarok meghúzása a kézben tartott dugós felén történik.  
Egy plusz dugóba remekül beépíthető a LED-es ellenőrző áramkör.
Megpróbálom ide beszúrni a képet, bocs, ha nem sikerül, vagy túl nagy lenne.

Üdv

http://szepygab.fw.hu/kepek/cnc3.jpg" border=0>

t334wehtf

Hány voltosak a motorjaid??? Ha 12 akkor nem lenne egyszerűbb venned egy 400w-os ATX tápot, az 12 volton olyan 25A körül tud leadni, mindez belekerülne olyan 5000 forintodba. Utána még egy egyszerű átkötést kell megcsinálnod (hogy be bírd kapcsolni), és kész.

s5f8tmfv3

Erről mintha már olvastam volna. Az ATX táp kapcsolóüzemű, ez nem okoz gondot a vezérlőnek?