Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3smbkb69

Embörök,
Én hülye vagyok a tronikához,de olvasom és részben fel is fogom,hogy miről van itt szó..:)
Tesztkérdés: optikai egeret nem lehet átalakítani útmérőnek?

s5f8tmfv3

Ha már egér: mingenféle bolondos program kering a neten egerekhez, pl kilométeróra meg útmérő. Kérdés csak az hogy mennyi egy egér felbontása, ill. egy ilyen szórakoztató jellegű program használható-e mérési célokra. Ha a mechanikai rögzítés úgy készül hogy az egér könnyen fel- és leszerelhető, valószínűleg ez lenne a legfrappánsabb megoldás.

bicme92us

Üdv!
 Láttam egy (nekünk) elegánsabb megoldást: Léptetőmotor mint statikus impulzusadó. ha megforgatjuk a tengelyt akkor a  motor tekercsén feszültség indukálódik.  Pofonegyszerüen illeszthető, a rajzon egy ic (4011).
Kisméretü léptetőmotor pedig a mechanikához könnyen szerelhető. Áttétellel szerelve pedig több az impulzus, és igy pontosabb lehet a mérés.
 Holnap, ha István reagál rá át tudom küldeni emailben Ő könnyebben átlátja az illesztési problémákat, addig is lehet az ötleten gondolkodni.
a rövid cikk: Hobby Elektronika 2003/1/17 old.

exvm7f6a

Szerintem az egeres megoldas pontatlan mivel az eger gorgoje csuszhat es az opto eger kameraja is tevedhet eleg konnyen, talan egy lezeres eger jo lehet, de ez szerintem olyan megoldas mint hangszorobol mikrofonnal atmasolni egy kazettat [#smile]
Arra gondoltam hogy egy digitalizallo tabla viszont halal pontos koordinatakat ad vissza....nekem van is egy 30*30cm-es tablam  
[#vigyor]

bicme92us

Biztos ez egeres megoldásra reagáltál, mert a léptetőmotor minden lépésnél ad egy impulzust ez pedig 1.8 fok esetén kb 200 lépés=impulzus

s5f8tmfv3

A lépteőmotorból nyert induktív jelek csak azt mutatják hogy a léptetéshez szükséges feszültség megjelent a motoron, a valós mechanikus elmozdulás ( meg a csúszkák, menetes szárak hibái ) így nem ellenőrizhető. Jobb volna a mérést oda koncentrálni ahol a munkavégzés is történik: a munkaasztal és a forgácsoló eszköz közé.

bicme92us

Nem a meghajtómotorról van szó hanem egy jeladónak használt, külön felszerelt, és a menetesszárhoz rögzített kisméretü steppermotorról. a motor mint egy kis generátor viselkedik és ez a jel feldolgozható

000000000

Az ötlet nem rossz! Ráadásul talán a fázisokat fel lelehetne használni 2 fázisú szögadóként (90°-ra eltolt és lapolódó impulzusok), de ezt még át kellene gondolni és szkóppal ellenőrizni a jeleket. Persze kérdés mennyire torzulnak a jelek nagyobb lépésszám mellett.
Ha valakinek van ideje és kedve, méricskélhet néhányat... [#wink]
Ha teljesíti a szabványos jelalakot és helyzeteket akkor egy sima fáziskomparátorral szétválasztható az irány és egyben az impulzus is.

s5f8tmfv3

Így mindjárt más.. bocsi, valszeg figyelmetlenül olvastam a 259-et. Ha minden stimmel meg sikerül megfelő áttételt építeni (ha kell) hogyan lehet megjeleníteni az eredményt? Az egeres megoldáshoz hasonlóan kell valami program?

bicme92us

A jövő héten próbapanelon összeépítem , a müszerparkom elég jól felszerelt

bicme92us

én nem írtam le rendesen, elnézést

t334wehtf

Mérésre akkor én már nem egy léptetőmotort használnék, hanem valahogy egy kibelezett görgős egér optikai érzékelőjét.
http://www.convict.lu/Jeunes/Recycled.htm" TARGET=_fnew>LINK
http://www.farlingaye.suffolk.sch.uk/ITweb/Techy/mice/How%20Computer%20Mice%20Work_files/mouse9.jpeg" border=0>
http://www.farlingaye.suffolk.sch.uk/ITweb/Techy/mice/How%20Computer%20Mice%20Work_files/mouse2.jpeg" border=0>
http://www.dansdata.com/images/a4input/bmbits500.jpg" border=0>

exvm7f6a

igen, leptetomotoros szogado helyett szerintem is jobb ez a megoldas, de a problema abbol adodik, hogy egy bizonytalan pontossagu mechanikat egy hasonloan bizonytalan modszerrel akarunk lemerni.

Szerintem ha mar egyszer linearis robotott epitettunk akkor nem forgo mozgasra kell visszavezetni a merest.

Regebben Raditechnikaban lattam magneses szallagjeladot, ami nagyfelbontassal es pontossaggal csikokban felmagnesezett szallag. Mint a colostok, csak itt magneses a beosztas. A szerszam helyett egy pickup-el pontos linearis elmozdulast lehet merni. Persze forrast nem tudok erre, de a tintasugaras nyomtatokban eleg nagyfelbontasu optikai jelado szallag van. Ezt egy egyszeru optikai picup-el hasonlo modon lehet hasznalni.
Egyebkent a digitalis rajztablas modszer is ugyan ezen az elven mukodik, csak ott a ceruza a magneses jelado es a tablaban levo vezetekeken erzekeli hogy melyikhez van legkozelebb...egyebkent a digitalizallo tablam 2400dpi felbontasu (szerintem van ennel jobb is)ha jol emlekszem, vagyis 0,01mm-er pontossagu.

Aki ennel precizebb merest akar annak meg a mikrometeres megoldast tudom javasolni. max 5000-ert lehet kapni egy meroorat, de a Trabant gyujtasallito keszleteben is megtalalhato...bar szerintem az is csak 0,01mm-ert tud.

Keri Laci

000000000

rekalaca küldte a képet:
http://img.tar.hu/hobbycnc/img/12646371.jpg" border=0>

Csak megjegyzem, hogy a diódák miatt a "jeladó" fékezi erőteljesen majd a tengelyt!

bicme92us

tonktom:
Köszönöm a linket, ötletes megoldás a jeladó illesztése (3D Lego vezérlés, magyar megfelelőjét is ismerem, a cikk 1993!-ban jelent meg később a cikkíró kiegészítette optikai jeladóval is, és a kütyü vezérlése PC-vel történt)
 Félreértés ne essék, nem köteleztem el magam egyik mellett sem, egy érdekes megoldásnak tartom. Viszont fogom használni a második gép beállításánál a lépésvesztés ellenőrzésére. (motorbeállítás, mechanika beállítása). Ezzel van a legtöbb gondom  
Ha jól gondolom: a  vezérlőprogramban beállítom a lépések számát és az általam is használt, valóban "Profi"1 vezérlő által kiadott lépésszámnak egyeznie kell a valós lépésekkel. Szerintem erre jó, nincs átszámítás, meg kell számolni az impulzusokat digit számlálóval
keri:  a hagyományos egér megoldása szintén forgó mozgás-átalakítás. de ezeken felül is sokféle megoldás ismert
A hivatkozott "Rádiótechnika", ipari hossz)mérések cikksorozat nekem megvan , ha igény van rá, emailben el tudom küldeni.
Közben István kitette a rajzot, a kiegészítése igaz.
Ha valaki szinkronmotor elektronika linket tud megköszönném.