Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Engedjétek meg, hogy pontosítsam:
Lentz törvénye azt mondja ki (nem szó szerint), hogy a tekercsekben olyan irányú indukciós feszültség keletkezik ami az őt létrehozó áram változása ellen próbál hatni. Tehát bekapcsoláskor a felépülő áramot gyengíteni próbálja, kikapcsoláskor meg fent akarja tartani (ezért szikrázik kikapcsoláskor a kapcsoló érintkezője is mert az inukció miatt a levegőben is tovább akar folyni az áram).
Kikapcsoláskor az eredeti kapocsfeszültséggel megeggyező polaritású de attól lényegesen nagyobb indukciós feszültség keletkezik. Ez a feszültség szeretné átütni a FET-et nyitó irányba.
Ha megnézitek a FET-ek adatlapjait, a korszerű FET-be integrálnak védő supressor diódákat. Ezek a diódák olyanok mint egy zener dióda csak sokkal gyorsabb nyitásuak. Ezek a diódák az eredeti FET nyitóírányával ellentétesen vannak bekötve (mert egyébként söntölnék a FET-et, logikus)! A supressor diódák záróirányu letörési feszültsége a FET számára még elviselhető. Ennél nagyobb feszültségre a dióda kinyit és söntöli a FET-et ezzel megvédve azt.
Az indukció kisütése közben a polaritás negatív irányba is átlendül és egy un. csillapodó rezgésformályában lassan lecseng. Negatív irányban a FET-et a supressor dióda mint nyitó irányba előfeszített dióda söntöli. Ez a jelenség erős hőfejlődéssel jár ami nem a FET csatornájában keletkezik, hanem a supressor diódában (de mivel ez is egy tokban van, lényegében a FET melegszik).
Tudni kell, hogy ez a hő nincs ingyen. Ezt az energiát a motor mozgási energiája rovására veszi el és ez motorfékként hat vissza a motorra. Ha sima diódákkal a motor tápfesz felé söntölitek az induktív energiát (lásd klasszikus motorkapcsolások) akkor igen gyenge motorteljesítményt kaptok a magasabb lépésszám mellet (erős motorfék miatt)!
Az ideális az lenne, ha a tekercseket engedhetnénk minnél hamarabb lecsengeni, hogy annál gyorsabban elveszítsék a tárolt mágneses energiájukat és annál hamarabb ellengerjeszthetnénk (következő lépés miatt), de ilyenkor hihetetlen nagy induktiv lökőfeszültség keletkezne amit semmilyen FET nem bírna ki. Ezért a FET maximális feszültségtűréséig engedni kell a feszültséget kialakulni (addig is rogyik a belső mágnesestére) de e felett meg kell fogatni nagyon gyorsan (supressor dióda)!
Hát nagyvonalakban ennyi....

f6kuxbs9f

Koszi a reszletes magyarazatot HobbyCNC!
Mar csak az a kerdes marad, hogy az Altalad, a nagyfesz verzioba hasznalt FET-ek ilyen belso suppressoros tipusok-e? Tudom, megnezhetnem az adatlapjat, de a valaszodat mindennyian olvashatjuk :-)

Udv

000000000

Hali!

A leendo szakember pontosit :)

Feszultseg indukalodik abban a vezetoben vagy tekercsben is, amely a fluxusvaltozat aramanak megvaltozasaval sajat maga idezte elo. Ez a jelenseg az onindukcio.

Pl van egy tekecsed, feszultseg ala helyezes majd lekapcsolod arrol.  

Bekapcsolasi folyamat. Ha egy tekercset (tisztan induktiv tekecset) feszultsegre kapcsolunk akkor az idoben linearisan novekvo aramgorbet kapunk. Elvileg a vegtelensegig novekedne. A valosagban ennek van egy hatarerteke a belso ellenallastol fuggoen.  

Kikapcsolasi folytamat. Tegyuk fel, hogy egy valosagos tekercs stacioner allapotban van, lezajlottak mar a tranziensjelensegek. Ha megszakitjuk az aramkort, akkor az aram hirtelen nulla csokkenne. Az oninduktivitas ertelmeben az aramvaltozas olyan feszultseget indukalna a kerecsen amely vegtelen nagy es ellentetes polaritasu a gerjeszto feszultseggel.

Tehat kikapcsolaskor olyan feszultsegek keletkezhetnek amik a kapcsolot atuthetik. Ezert a kapcsolot vedeni kell!!!

Kezemben van egy konyv (ami szerintem hulyeseget ir). A konyv szerint igazad lenne, de sajnos a konyv ellentetes dolgokat ir az aramrol es feszultsegrol. Azt irja, hogy az aramkor megszakitasakor a tekercs probalna fentartani az aramiranyt. Ez nem igaz, mert pont ellenkezo aramiranyt idezne elo az indukalt feszultseg.  

A FETen a dioda nem lehet nyitva! Ha nyitofeszultseg lenne az azt jelenti ,hogy folyik rajta aram. A FET nyitasakor pedig a diodat sontolod. Ez csak annyit eredmenyezne, hogy 650mV tobb feszt adsz a tekercsre. Nyilvan nem ez a cel.

Helyes mukodeshez a diodanak zaroiranyban kell mukodnie! Ez azt eredmenyezi, hogy amikor megszakitot az aramkort a diodan folyik majd at az aramod. A dioda akar zener is lehet!!!

000000000

Természetesen!
Az IRLZ540-esben 100V-os a supressor,
az IRLZ24N-ben 55V-os.

000000000

Bocs, hogy vitábaszálok, de én nem így tanultam és a méréseim sem ezt igazolják (a könyved helyes szerintem). Ha a Lentz törvényét végig gondolod akkor a kikapcsoláskor azonos polaritás keletkezik mert csak így tudja a hatást fékezni (mármint az áram csökkenését), ellengerjesztéssel a hatást nem csökkentené hanem épp meggyorsítaná.

000000000

Kozben megkerdeztem egy szinten leendo villamosmernok kollegamot. O is osztaja velemenyem.

A konyv szerint az indukalt feszultseg az alabbi: Ui= L * dI/dT

Kikapcsolaskor a dI/dT elvileg vetlen nagy es negativ elojelu. Hiszen kikapcsolasrol(idealis esetben) az aram egy pozitiv ertekrol nullara csokken 0 ido alatt. dI/dT= -vetelen
Ui= L (+ szam) * - vegtelen = -vegtelen V
Tehat negativ feszultseg indukalodik.

Kikapcsolas pillanataban a passziv aramkori elembol generator elsz. Ez azt jelenti, hogy rajta az aram es feszultsegirany utkozo lesz.  

Vegyunk egy egyszeru esetet. Tekerecs generatorra kotve, vele parhuzamosan dioda ugy hogy az ilyenkor zaroiranyban legyen elofeszitve. Ha leveszem a generatort akkor a tekercsen ellentetes polaritasu feszultseg indukalodik. Kell hogy indukalodjon mert a torveny ezt mondja ki. Ez valoban megegyezik az eredeti aramiranyal. Igazad van, valahol elneztem valamit. A tekercsen atfolyo aram irany NEM valtozik. A diodan atfoolyo aram igen. Ez volt az ami megtevesztett!

Tehat tisztazas keppen. Az aramirany nem valtozik meg de a feszultsegirany igen. Igy lesz a fogyasztobol generator. Helyere kerultek a dolgok es konyvnek is igaza van. Szerencse hogy felhivtad ra a figyelmem. Koszi!

000000000

Ja igen. A villamosmernok kollegaval egyutt rajottunk, hogy mi vagyunk a hulyek!

35kpazcgr

Bocs, hogy közbeszólok, de az indukált feszültség polarítása ellentkező lesz kikapcsoláskor, de az áram iránya nem változik meg! Ezért folyhat a védődiódán nyitóirányú áram!

35kpazcgr

Azért a gépészek sem teljesen hülyék (villamoságtanilag)!
:)

000000000

Elképzelhető, valószínüleg igazad van!

exvm7f6a

Kosz a kiemrito valaszt. Mostmar ertem a lenyeget. Eddig azt hittem sima egyeniranyito diodakat hasznalnak szupresszornak, de ezek szerint zenerhez hasonlo diodak, igy mar tokeletesen ertem.
Az en FET-jeimben is vannak szupresszor diodak, de ezek felett javasoltak, hogy a hoterhelest ne a FET-nek kelljen elviselni. De akkor igy teljesen felesleges, hiszen eddig sem melegedtek a FET-ek a motorjaimmal, ami keves tranziens fellep azt meg le tudja kezeleni a belso dioda is ezek szerint.
Megegyszer koszi!

exvm7f6a

Ize, koszi neked is a valaszt, de en mar vegzet szakember vagyok, szoval alapteteleket nem szukseges enyire elmanyarazni :)
Tudom mit csinal egy tekercs ha megszakitjak az aramot rajta, csak a supressor dioda mukodeset nem ertettem, mert nekem meg elegge uj a kapcsolo uzemu technologia (ilyen jo FET-ek csak nemet HiFi ujsagokban szerepeltek uvegburaval letakarva regen :), dehat jopap is holtig tanul, ezert kezdtem el sajat vezerlot fejleszteni, pedig van boven mar megvalositott vezerlorol kapcsolas es doksi a neten.

000000000

Nem olyan régen a fösulin még azt próbálták beleverni a fejembe, hogy generátor esetén az áram és feszültség iránya megegyezik. A tapasztalatok mutatják, és Kyrk kimondta, hogy egy áramforrásról lekapcsolt villamos motor (tekercs) generátorként viselkedik. Ebböl pedig az következik, hogy az áram és a feszültség iránya azonos. Tehát, ha müködés közben fogyasztó ugyebár, akkor az áram és feszültség iránya ellentétes. Kikapcsoláskor megpróbálja fenntartani a müködés közbeni áramirányát, de ekkor termelö, vagyis a feszültség polaritása ellentétes lesz, azonos áramirány mellett. Épp ezért kötelezö pl. a reléket, vagy a hangfrekvenciás végerösítö, stb. kimenetét söntölni egy fordított polarítással bekötött diódával, amely visszavezeti a tápkörbe az indukált áramokat.

Na hali!

000000000

Köszi a válaszokat... drágábbra saccoltam. Ennyiért tényleg nem éri meg veszödni vele! [#vigyor5]

t334wehtf

Sziasztok!

Megépítettem egy bipoláris feltétet István rajza alapján, viszont valahogy le szeretném tesztelni, mielőtt összekötöm a Profi1-el.

Kérdésem lenne, hogy hogyan tudom letesztelni az áramkört, hogy minden rendben van-e? Nem szeretném a féltett Profi1-emet kinyírni...