Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezen a héten most írom le másodjára, de íme mégegyszer: 10×10 méter.
Ez az infó megtalálható itt a fórumon is, és a MachX leírásánál is szintén ezen az oldalon.
Üdv!

000000000

Sziasztok!

Az IGBT-ről és a FET-ről: Ha jól emlékeszem, az IGBT olyan, mint egy Darlington: Egy FET van benne, meg egy nagytelj. tranzisztor.

Ha jól értelmezem, ez egy reklám-site, ahol csak egy bizonyos eladni kívánt termékről lehet beszélgetni. :(

Aki elfogultság nélkül, teljes szólásszabadságban szeretne értekezni léptetőmotorvezérlő-elektronikák építéséről, azt szeretettel várjuk itt:

http://forum..........

A fecske

Moderálva:
HobbyCNC

000000000

Szerintem másnak is az a véleménye, hogy ez a weblap+Fórum már régen több egy szimpla reklám sitenál, viszont mint pl. az Art of CNC weblapján és Fórumain is, természetes alapérdekeltség a termékhűség megvédése, így ez itt is!
Te is reklámozol most itt, ha valaki nincs megelégedve a korlátokkal, az számos egyéb lehetőséget kihasználva (pl. Google) rátalálhat más fórumokra (sőt csinálhat maga is akárhányat)!

000000000

Optikai érzékelőkhöz egy gondolat:
elképzelhető, hogy a kitakaró lap kimunkálása és optikai tulajdonsága is befolyásolhatja a billenési pont stabilitását! Gondolok arra, hogy finom rezgése, felülete, csillogósága is szorhatja a kapu fénysugarát betakarás közben (a szort fény instabil billenési pontot eredményezhet).

000000000

Szia Fecske!

Képzeld el, hogy van egy vendéglőd ahol csirkeételeket főzöl. Berohan egy eddig nem látott vendég és belekóstol az első vendég levesébe, közli hogy nem elég benne a bors, azt mondja ,hogy a város túlsó végén van egy kocsma ahol azt főzöl amit akarsz. Majd kirohan. Nem tudom mit szólnál hozzá? Én törzsvendégnek érzem a magan ezen a fórumon. És úgy érzem mintha beleettél volna a levesembe.

Motoros

[#eplus2][#vigyor4][#eplus2]

000000000

Hali!

Optikai erzekelo pontossaga: Szerintem egyszeruen kimerheto egy egyszeru kis programmal. Legalabbis en a kandon igy csinaltam: Fogtam kivittem vegallasba a gepet. Ezutan ellenkezo iranyba leptettem 50-et majd szamoltam hany lepes kell vissza. A ketto kozotti kulonbsegben benne kell, hogy legyen a mechanikai hiba es az optocsatolo hibaja. Masik 5let, hogy kivinni vegalasba majd szamolni, hogy hany lepes utan hagyja el az. Ez szerintem 1 lepes lesz. Ezt tobbszor elvegezve atlagerteket kapunk a hibara. Ha valakinek sikerult a kottyanast 1 lepes ala szoritani a kottyanast akkor a kijott eredmeny az optocsatolo hibaja lesz. Gyakorlatban ez inkabb ugy fog kinezni szerintem, hogy az optocsatolo bizonytalansaga lesz max 1 lepes a tobbi pedig a mechanikae.

000000000

[#help]Nem tudja esetleg valaki, hol lehet (Netten esetleg) rendelni árnyékolt, 3m-es LPT kábelt (lehetőleg ipari kivitelüt)?

000000000

Ezzel csak az a gond, hogy ebben benne van a mechanika hibája (kottyanás).
Ha valóban az optikai érzékelő kapcsolási pontossága a kérdés, akkor célszerűbb egy próbapadon tesztelni a dolgot.  
Pl.: egy konstans fordulatszámon forgatott árnyékoló lap, ami az érzékelő dióda és tranzisztor között mozog állandó szögsebességgel. A fototranyó kimeneti jelét egy oszcilloszkóppal vizsgáljuk. A vizsgálat során a megmérjük minden egyes periódus idejét. Ha eltérő értékek adódnak, akkor pontatlan... persze teljesen konstans fordulatszám sincs, de hibátlan mérés sem létezik. A lényeg, hogy a módszerrel szvsz a lehető legkisebb mértékre csökkentjük a hibát, és gyorsan nagy mennyiségű adathoz jutunk a konklúzió levonásához.
Ne feledjük, hogy a pontosság egy optikai érzékelőnél is relatív, vagyis kell egy viszonyítási érték, amivel a többi értéknek egyeznie kell (ideális esetben).
Ha valakinek van kedve próbálja ki... minél nagyobb a fordulatszám annál kissebb a fordulatszám eltérésből adódó hiba.

000000000

Sziasztok!
Az elektronikai gurukat kérdezem:
Nem lehetne-e az RC modell szervók elektroniká- ját felhasználni egy "bitangabb" DC motorhoz azért, hogy CNC-t működtessünk vele? A szervó- elektronika végülis egy vezérlő négyszögjel sorozatot kap, melynek dekódolásával a kívánt mozgást levezérli. Ez a megoldás ugyanis feleslegessé tenné a CNC szervókban használt optoelektromechanikus dekódereket. Ennél a megoldásnál a PIC-nek olyan jeleket kellene generálnia a szervóelektronikák felé mint amilyeneket egy modellirányító adó csinál az egyes csatornák felé. A PIC input oldala természetesen továbbra is step dir jeleket  fogadna a PC felől azért, hogy a CNC szoftverek továbbra is használhatók legyenek.
Megint hülyeséget írtam?  

wgg0pm59b

Szia István!

Normál nyomtato kábelre gondoltál mert az van extra hosszu 9m 1790ft.A Rádiotechnika szerkesztőségében radiovilag.hu.
Azt hiszem kell az uj forum.
Üdv ujra itthon.

000000000

Végülis nem akkora hülyeség, de ezeknek a pontossága és reakcióideje közel sem elégséges egy CNC-nek (szerintem). Másrészt én még nem láttam ilyen típusú nagyobb teljesítményű motort.

Kristály Árpád

Na igen, az egyik lényeg a reakció ideje, soha nem lenne kész a produkció!
A spanyolviaszkot is kitalálta valaki...
Üdv.: Árpád

000000000

Denkiki: Igazad van. Ahogy olvastam az irasod eszembejutott, hogy merestechnikabol volt is ilyen meres :) Igaz ott fordulatszammeresnek hivtak. Azt hiszem az optos meres volt a referencia anno.

000000000

Kryk Te mikor végeztél? (bocs,h személyeskedek)