Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Az U217-el az a baj, hogy régi és nem igazán kapható. Kiváltója a http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc4768.pdf" TARGET=_fnew>T2117 . Beszerezhető pl. a http://www.ret.hu/" TARGET=_fnew>RET-nél. Pár alkatrészből korrekt nullátmenetes teljesítményszabályozót készíthetsz. A triakkal feltétlen köss paralell egy 350V-os varisztort. Vigyázz, mert minden alkatrész hálózati potenciálon van, ezért célszerű a szabályozó részt galvanikusan (optoval) leválasztani.

000000000

Sziasztok!

Én a MOC optocsatolós kapcsolást ajánlom, egyrészt, mert nem fog agyonvágni a 230, másrészt mert nullátmenetnél kapcsol és így nem jöhet létre nagy csúcsáram, mert a szinuszhullámba nem szaggat bele, hanem megvárja a Pi/2 periódust , vagyis akkor kapcsol, amikor a pillanatnyi feszültség 0V, ezzel a triakot is megvédi, nem fűti feleslegesen.  

Írtad, hogy nem találtad a tekergetős kapcsolást ?!
Ha az R4-es ellenállással sorba kötsz egy  potmétert, azt tekergetve változik majd a Vrms feszülség. Az R4-et is hagyd meg, mert különben, ha a potit 0 Ohm-ra tekered, akkor leég a Moc LED-je.

Vigyázz, a 230V már nem játék!

f6kuxbs9f

Szia Tyutyi!

Nem minden MOC nullátmenetes, viszont a többségük a Motorolánál (Freescale) már kifutott típus.
Ami nullátmentetes, azzal hogy fogsz teljesítményt szabályozni? Hogy is függ a kimenő oldal viselkedése a LED áramától? A nullátmentes ilyen értelemben nem analóg eszköz.

Üdv

f6kuxbs9f

Igazad van Imi, az U217 is kifutott típus már. Köszi a helyettesítőt, még nem találkoztam vele.  
Üdv

000000000

Az általad javasolt kapcsolás egy szilárdtest relé alapkapcsolása. Ha a bemenetre néhány volt DC-t kapcsolsz, az első nullátmenetnél a triak bekapcsol. Ezt az állapotot jelzi a LED. A potméterrel semmit nem tudsz "szabályozni" csak amíg le nem tekered eléggé, a triak nem kapcsol be.

000000000

Victorhu és Imi, igazatok van, hirtelen tényleg analógban gondolkodtam, tehát amit írtam az tényleg nem jó!

vzoole

Köszönöm a sok választ!

Akkor úgy veszem ki, hogy a sima triakos kapcsolás az a szinuszjelet is félbevágja, ha kell.

A nullátmenetes MOC akkor meg egész hullámokat tüntet el.
(mondjuk minden másodikat; minden harmadikat… és így tovább)

Ezt szerintem csak valami programozható kütyüvel lehet megoldani.
De azt potméterrel nehéz lenne állítani, tehát kell + és – gomb.
De akkor már kijelző is kell.

Hát nem egyszerű…
De nem teszek le róla.

Viktor!
Valami ellenállhatatlan kényszert érzek, hogy bonyolítsam :)
De télleg!

Egyébként ez a leírás volt a félig kész MOC rajzhoz:
„A kapcsolásban alkalmazott OPTOTRIAC MOC3041-es nullaátmenet vezérlésű.  
Ezzel a kapcsolással akár induktív fogyasztók is gond nélkül kapcsolhatók.  
Mivel a legolcsóbb egy ellenállással megoldani a MOC vezérlő ledjének az  
áramkorlátozását, ezért ezzel oldottam meg. Ennek értékét az alkalmazott  
vezérlő feszültséghez kell méretezni. Természetesen a MOC bemenetére lehet  
áramgenerátoros kapcsolást tenni. Ekkor, széles feszültségtartománnyal lehet  
vezérelni a fogyasztót.

Itt az utolsó 2 mondat érdekes.
Mi az az áramgenerátoros kapcsolás?

Köszi!

000000000

1.,Búval bánatos vagyok amiért nem olvastad el a #627-e hozzáböffentésemet. A javasolt T2117 a Te IC-d! Az adatlapján az első alapkapcsolás pontosan azt teszi amit meg akarsz valósítani, vagyis 0-100% közötti szélességű impulzuscsomagokat állít elő. Ezek mindig nullátmenetnél gyújtják a triakot, így nincs hálózati zavar a fázishasításkor keletkező lórúgásnyi áramcsúcsok miatt.  
2., Az áramgenerátoros kapcsolás jellemzője, hogy igen széles bemenő feszültségtartomány mellett is állandó kimenő áramot ad. A konkrét idézetben pl. az a jelentősége, hogy az opto LED-et  akár 5-48V-al is megkínálhatod. Túl fogja élni, mert rajta mindig pl. 5mA áram folyik.  
Ui.:Van háromlábú áramgenerátor IC, de egy tranzisztorból, két ellenállásból és egy diódából is összerakható.

000000000

Ilyesmin már én is sokat agyaltam és találkoztam is ezzel az IC-vel (sőt már vettem is belőle, de még nem jutottam oda, hogy meg is építsem)! Egy dolog aggazt:
A fűtőszál nem fog zenélni a nagyobb ki-be kapcsolgatások miatt (dinamikusabb mint a klasszikus fázishasítás)?
Nem fordulhat olyan elő, hogy ha a szál önrezgése megközelíti az 50Hz-et (vagy annak felharmónikusait), akkor lengésbe (rezgésbe) jön és ez a vágási eredményen nyomot hagy?

000000000

Az 50Hz-el és felharmonikusaival biztosan nincs baj, mert ezek magasan felette vannak a fűtőszál termikus időállandójánál. Probléma akkor lehet, ha túl magas az induló feszültség és emiatt nagyon le kell szabályozni. De néhány Hz-nél akkor sem lesz kisebb az impulzuscsomagok érkezése. Ez akkor fordulhat elő, ha csak egy feszültség van és ezzel lesz táplálva a rövid, a hosszú, a vékony és vastag fűtőszál. Ideálisabb, ha csak finomszabályozást kell végezni, a durva feszültségbeállítást a trafó más kimenetére történő csatlakozással lehet megoldani.

000000000

Köszi a tippet!

vzoole

Sziasztok!

Imi!

Elolvastam a hozzászólásodat, háromszor is. És mindenkiét.
Csak olyan lüke voltam, hogy a linkjeidet is azoknak a szóreklámoknak néztem.
(persze most már egyértelmű a különbség… az kék, ez meg fekete)

Sőt még a varisztorról se hallottam még, de utánanéztem, okos kis szerkezet, és a tanácsod alapján be is szerelek egyet.

Egyébként érdekes jelenség ez a zenélő fűtőszál.

A szerkezethez visszatérve…
Ez a kapcsolás jó, de ha nekem nem kell 0-100%ig állítani, csak 60-100%ig, akkor elég az R6-ot (18Kohm) megnövelni kb. 100Kohm-ra?

http://web.axelero.hu/vzoo/forum/circuit/t2117_fesz_szab_01.gif" border=0>

És ha leakarom választani galvanikusan a szabályzót, akkor az jó megoldás lenne ha:
-mivel van egy másik trafó (230/12/24V) is a szerkezetben, ami állandóan megy, és nincs szabályozva, ezért a T2117-es áramkört azzal táplálnám
-és az IC 6-os lába és a triak gain-je közé valami opto alkatrészt szerelnék

Vagy inkább egy lentebb található áramkört alkalmazzak, és csak az opto led-jének bemenetét szabályozzam egy potival?
(nem vagyok benne biztos, hogy ez az áramkör is ezt csinálja, de az optos részt szerintem át lehetne ültetni az első rajzba)

http://web.axelero.hu/vzoo/forum/circuit/t2117_fesz_szab_02.gif" border=0>

Kösz még egyszer a válaszokat!

000000000

A 100k potméter helyett használj 50k-at. Igy kb abban a mértékben változik meg az osztásarány amilyen Neked kell. Lineáris "A" karakterisztikájú potit használj. Ha sikerül műanyag tengelyeset venni, az megoldja az éritésvédelmi godjaidat is egy műanyag forgatógombbal. Egyébként meg esztergácsolj(tass) egy szigetelőanyag tengelytoldót.

000000000

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem: muszáj a fűtőszálat váltakozóárammal táplálni?
Miért nem egyenirányítod és akkor egy-két tranzisztorral vagy FET-el esetleg IGBT-vel lehet egyszerűbben is szabályozni a hőfokot??

Igaz, ha trafó nélkül egyenirányítod a 230V -ot, akkor kb. gyök(2)*230V DC -t kapsz, ami már tényleg veszélyes, főleg, mivel egyenáram.

De akkor nem kell opto-triak, triak-driver IC, stb...

Egy sima analóg optóval (mondjuk 4n25) leválasztod és az analóg opto-ledjét viszont már tudod egy sima potival állítgatni egy 5Voltos trafóról táplálva.
Így szerintem olcsóbban kijön a kapcsolás és nem kell trükközni az AC -vel.

000000000

Piszok messze áll tőlem, hogy meg akarjalak bántani, de amit javasolsz az ÉLETVESZÉLYES! Ezenkívül hová saccolod egy fűtőszál (pl egy méteres 12-es citerahúr) ellenállását? Merthogy az a néhány tized ohm kategóriában van, amivel igen rosszat tesz a hálózati fesz. CSAK BIZTONSÁGI LEVÁLASZTÓ TRAFÓVAL dolgozzatok ha hosszú életűek akartok maradni a szakmában!