Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Svejk!

Igazából én is úgy gondoltam, hogy mindkettő tengely sebességét(frekijét) mérjük és egy uvezérlő számítja ki a két sebesség eredőjét, csak nem volt túl sok időm írni, ezért egyszerűsítettem, de látom, hogy jól jár az agyad, figyelsz a részletekre.

000000000

Itt van egy kis félreértés én a stabilizáló áramkör disszipációjára gondoltam, ami nagyobb, ha több pluszfeszültség-esésből származó hőt kell elfüstölnie.

Például 7805-ös stab-ot használva, ami 5Volt stabil feszkót állít elő, jobban melegszik, ha 12Voltot adsz rá, mintha monjuk csak 9V-ot.
Én erre gondoltam, ha mondjuk van +-10% -os feszültség ingadozásod, akkor a fesz mondjuk 220..240 Volt között ingadozik, a szekunder, ha 230V-on 12 Volt-ot adna, akkor 10.8..13.2 V között fog változni. Amiből az 5Volt előállítható, de ha magasabb a fesz, akkor többet disszipál a szabályozó áramkör, jelen esetben a 7805.

Persze a 7805 csak példa volt, mert az nem bír el több Amper áramfelvételt.

Helyette NPN tranzisztor, bázisára néhány kilós ellenállás, zene-dióda, collectorra a szekunder fesz (DC), az emiterről meg szívod le a zener-dióda által beszabályzott feszt. Ha nagyon nagy áram kell több tranzisztort is bekötsz...

svejk

Nem értettelek én félre, egyre gondoltunk.
Egy többszálas gépnél 10-15A könnyen előfordulhat. 5-10V tartalék feszültség pedig kell, így ez mindjárt 100W.
Abban igazad van hogy nem "gondot okoz" csak fölösleges.

000000000

Bocs, de elvesztem a sorok között mi fölösleges?

svejk

Eldisszipálni a hőt.
De szerintem hagyjuk abba végül is mindketten tudjuk mit csinálunk hagyjuk a többieket is kibontakozni.

000000000

Szia Svejk!

Ok, pedig már kezdtem belemelegedni a témába és látom, hogy téged is megfogott a dolog.
Lehet, hogy a befejezés helyett inkább meg kellene valósítani közös erővel egy ilyen áramkört. A uvezérlő programozás nem jelent gondot, kérdés, hogy lenne-e igény-ra?
Hányan használnák?

000000000

Közben a Feed Rate kitolását körbejárom az Arto-nál! Megoldható (egyszerűen) scriptekkel a Feed Rate adatát kitolni RS232-őn és innét egy uC simán PWM-é alakíthatja amit sebesség függő (vektorális) fűtéssé lehet alakítani (akár programozható sebesség-PWM jelleggörbe alapján is)! A téma érdekes, lehet, hogy készítek majd egy ilyen vektór-PWM átalakítót![#rolleyes]
Egyetlen gondom, az, hogy a scriptet hova lehet úgy berakni, hogy ciklikusan végrehajtódjon minden futáskor (és így a Feed rate-t folyamatosan nyomja ki RS232-őn)?!
Az Arto-t megkérdeztem, várom válaszukat...

svejk

Én azért annyira nem értek az elektronikához hogy ilyen projektekbe belefogjak. Sajnos a programzás pedig még távolabb áll tőlem.Én leregadtam a műveleti erősítők és a logikai ic-k mellet.

svejk

István!
Nem értem hogy miért kell erőltetni a scripteket.
Az ami gyárilag benne van a Mach-ben opció nem jól működik?
mach2: config/logic
mach3: config/port and pins/spindle setup

000000000

Készíts egy fájlt a 'macro' mappába és engedélyezd a macro-pump-ot.

Huh, és mit kell a fájlba írni? Milyen nyelven?

És mi fog folyamatosan futni ettől?

000000000

Gondolom, hogy bájtonként vagy Word- onként toltja ki a kitöltési tényezőt, de minek ehhez makrót írni? Érdekesen gondolkodnak ennél az ARto-nál [#pias]
Miért nem teszik bele alapból a programba, hogy csak egy checkbox pipa és tolja kifelé RS232-n a feedrate-el arányos kitöltési tényező adatokat???

svejk

De hát könyörgöm két napja ezt hajtogatom!
A configban bepilálod a laser módot és a PWM kimeneten az előtolással arányos lesz a jel.
Miért nem jó ez nekünk?
Anno én kisérletezgettem vele és működött.

000000000

Ok, ok!
Valószínüleg az említett feladatra a te módszered is megoldás lehet, és senkire sem akarnám erőltetni az én elgondolásomat!
És nem akarom senkinek sem felhívni a figyelmét az említett lehetőség rendkívüli rugalmasságára és lehetőségeire, úgyhogy el kell felejteni![#crazya][#wink]

svejk

Dehogy kell elfelejteni!
(Én csak Lámpás barátunknak adtam az egyszerű megoldást a kezébe.)
Úgy hogy fejtsd csak ki gyorsan miért is olyan jó ez és mire lehetne igazán használni!
Persze csak ha nem titok.

svejk

Hová lett az előző leveled?
Tán kimoderáltad magad? :)