Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A #642-ben "balkari" javasolt egy komplett habvágó kapcsolást. Az miért nem jó? Filléres alkatrészekből (kivéve ezalól a trafó) annyit készítesz belőle, ahány szálat külön akarsz szabályozni. A trafó és a triak terhelhetőségének megfelelő kiválasztásával tetszőleges áramot szabályozhatsz. Nem kell egyenirányítani, szűrni és még nagyon hűteni sem. Nézd át mégegyszer! http://oldradio.freeweb.hu/" TARGET=_fnew>ITT van. Tovább: EZERMESTER, 1983 JANUÁR, 12-13 oldal.

000000000

Sziasztok!

A triakos kapcsolás azért nem a legjobb megoldás:

Egyrészt, mert úgymond random módon szaggat bele a szinuszosan 230V -os váltakozó fesz.-be. Ami egyrészt nem tesz jót a triaknak, másrészt a trafó sem szereti, mert ilyenkor hatalmas csúcsáramok keletkeznek, melyek tűimpulzus szerű áramlökéseket okoznak, ami pillanatnyi feszültségeést, túlterhelést jelent. Tehát ez a kapcsolás sem lesz olcsó, mert a trafót igencsak túl kell méretezni, valamint a Triak -ot gyakran kell majd cserélni :(

A másik dolog, amit tárgyaltunk(eredeti probléma), hogy az állító potmétert a munkaasztalra kell szerelni, amit ugyan el lehet szigetelni, de az megint plusz költség illetve munka.  

Harmadsorban, ami talán a legkisebb probléma, ha a fűtőszál hossza megegyezik az 50Hz valamelyik olyan felharmonikusával, ami a hallható tartományban van, ami könnyen megeshet, akkor zizegni-fog a szál, ami elég idegesítő lehet.
Éppúgy, mint az olcsó ázsiai gyártmányű dimmer-ek.

000000000

Szia Vzoole!

Ne feledd, hogy lehet, hogy a primer oldalon csak 2A-t kell kapcsolni, de ott 230V van, míg a szekunderen mondjuk 12V vagy 24V..., tehát a kapcsoló áramkör teljesítményből adódó disszipációja (P=U*i) kb. ugyanakkora lesz, mindkét esetben.

Ha BP-i vagy, akkor a lomex.hu -n nézz körül, de lehet NET-en is rendelni tőlük.
Vagy a www.ret.hu -n is körülnézhetsz.

Egyszerűbb, ha a 4 dióda helyett inkább kész dióda-hidad veszel, ami egy tokban van és csavarral hűtőbordára szerelhető. (pl. B250 C35) ez 35A-t tud és nem túl drága. PWM-et legegyszerűbben az 555-ös időzítő IC -vel állíthatsz elő, amiről asszem már van fent a fórumban valami kapcsolási rajz. AZ RC -tag időállandóját úgy célszerű megválasztani, hogy lehetőleg 20 KHz fölött legyen, hogy ne zizegjen a szál!

Egy 100V 36A -es 140W -os N-csatornás Fet kb.150-200Ft!, ha nagy teljesítmény kell, akkor párhuzamosan kapcsolhatsz többet is, itt is igaz a P=U*I képlet, tehát ki tudod számolni, hogy hány darab Fet-re van szükség :), a teljesítmény adat abszolút maximum, ezt is vedd figyelembe.

000000000

Sziasztok.
Valaki használja-e a Hobbycnc tápot sanyo denki 1.5A-os motorokhoz?Elég hozzá ez a táp?Csak azért kérdezem mert multkor probéltam egy 300VA-es toroid trafoval és nemvitte mind a háromat, szagatott vele.

000000000

12V-on 10A-ert tud. Átlagban 3×1.5=4.5A a felvétel (ha mindhárom motor egyszerre megy a nyomaték görbéjének a csúcsán), de ha az impulzus szerű csúccsal számolunk akkor is 9A! Ez is belefér és ez a szitu szinte kizárt (mindhárom motor totál egyszerre, egyidőben, félléptetésnél 3×2 tekerccsel összeadódjon a max tűimpulzusa)!
Hány V-ról akartad hajtatni 300VA-es trafóval? Ha beszaggatott, ott más probléma lehetett!

000000000

Helló "vzoole" és "tyutyi"! Látom, nem tetszik az egyszerű kapcsolás. Bár ha az áramkört is megnéztétek volna abból kiderül, hogy nem ráz mert a szekunder körben van, nincs áramlökés mert a nullátmenetnél kapcsol. A drót pedig biztosan nem fog zizegni, legfeljebb csak a trafó. De azt meg nem hallgatni kell, hanem berúgni az asztal alá. De ezeken a helyeken van nagyáramú PWM recept egyenvillannyal, állítható PWM frekivel stb: http://www.atx-netzteil.de/pwm_lueftersteuerung_m_4093_u_buz11.htm" TARGET=_fnew>1., ÁRAMKÖRhttp://www.atx-netzteil.de/pwm_fader_m_lm324_tl494_buz11.html" TARGET=_fnew>2., ÁRAMKÖRhttp://www.atx-netzteil.de/pwm_mit_tl494.htm" TARGET=_fnew>3., ÁRAMKÖR  

Csak ne felejtsd el amperenként legalább 1000uF szűrést.

000000000

Sziasztok!

Imi, a kérdésed az volt, hogy miért nem jó a triak-os kapcsolás. A linkek, amiket betettél egyik sem triak-os, mindegyik MOSFET-el dolgozik (DC) a szekunder oldalon. Én is pont ezt javasoltam...

000000000

A #688-ban utaltam "balkari" javaslatára és tettem be a linket a triakosról. Ezután mondtad, hogy nem jó a triakos (#689, #690) ezért tettem be most a DC PWM-est. Igy már kerek?

000000000

OK, már nagyon sok a hozzászólás és nehéz átlátni. Mindenesetre a DC -s kapcsolások mellett voksolok[#circling]

000000000

12V-ról akartam lehet hogy az egyenirányitó volt kicsi?Pedig 10A-van ráirva.

vthgizrff

Szia Imi!
Valahol olvastam, hogy valakinek küldtél kapcsolási rajzot fordulatszám szabályzáshoz. Ezt a rajzot elkunyerálhatnám én is?

000000000

Elküldtem. Ha elakadna vagy egyéb gond van vele, szólj vissza.

vthgizrff

Hát ez gyorsan megjött. Köszönet érte

000000000

Sziasztok!
Tudja-e közületek valaki, hogy  hogyan lehet egérkéből encodert csinálni és azt a mi céljainkra (mármint servomotor szabályozásra) használni?  

000000000

Egérből elvileg lehet encodert csinálni, viszont a szervó szabályozás már egy kicsit rázosabb téma. Nem árt, ha tisztában van az ember a PID-szabályzás alapelveivel, működésével. Ja és tud deriválni, integrálni, stb. Ha érdekel a téma, nézz be a Műegyetemre [#lookaround]