Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vzoole

Hello!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy...

Van nekem egy fűtőbetétem, aminek az üzemi hőmérséklete kb. 300-400 fok között van.
Csak ez nem áll meg itt, hanem addig melegedne még szét nem pukkanna.

De van beleépítve valami hőmérő szerkezet, amit valamire kötve kikapcsolná az áramellátást.

Ismertetőjegyei:
-nem látni, mert be van öntve a egész
-egy piros, és egy kék szál jön ki belőle
-20 fokon kb. 1mV, 300 fokon kb. 8mV-ot ad ki
-(ellenállása 20 fokon 1ohm, 300 fokon 8 ohm, de ha megcserélem a polaritást az érték is megcserélődik)

ezekből azt gondolom valami termoelem lehet
Javítsatok ki ha tévedek!

És hogyan lehetne erről a legegyszerűbben egy 12V-os relét kapcsolni.

Köszi!

000000000

Valószínűleg tényleg termo elem lehet. Én egy komparátort építenék hozzá, aminek a referencia (billenési) feszültségével állítanám be a kívánt hőfokot. A komparátorral egy PNP tranyón keresztül lehet kapcsoltatni pl. egy 12V-os relét.

Miki2

Sziasztok'
Ha tudtok segítsetek
Nekem van egy motorom, melynek az eredeti frekiváltója tönkre ment.
Adatai a következők:
Gyártmány ISEL (eredetileg is marómotornak készült)
Teljesítmény   650 W
Feszültség 3x230 V
Fordulatszám 75Hz-en 4330 1/perc
Maximális fordulat 20.000 1/perc
Ez azt jelenti, hogy legalább 350 Hz-es kimenő frekvenciájú frekiváltóra lenne szükség.

Mivel egy hobby cnc marógép építésébe kezdtem, szeretném a dolgot minél olcsóbban megúszni. Van némi elektronikai előéletem, (rádió amatőrködés) ezért ha kapcsolási rajz, netán kitt formájában lenne ilyen frekiváltó valakinek, és az árban is egyezségre jutunk megköszönöm a segítséget.

Köszönettel
                                                                                 Miklós

000000000

Ha nem kapsz jobb ajánlatot, próbáld meg http://majki.fw.hu/" TARGET=_fnew>EZT az oldalt. Ezen belül az Elektronika-PIC oldal-Projektek lapon van egy 600 és egy 1500VA-es frekiváltó (2-75 Hz) A gyártója esetleg tud valami okosat mondani a 400 Hz-es megvalósíthatóságáról, vagy a PIC módosítható programjáról.

Miki2

Szia Imi!
Köszönöm a fáradozásodat. Ezt a kört már lefutottam. Sajna pillanatnyilag Ő sem tudott semmi bíztatót mondani
üdv Miki

vzoole

Hello!

Termoelemes ügyben találtam egy kapcsolást, meg is csináltam,de nem az igazi

A rajz:

http://web.axelero.hu/vzoo/forum/circuit/termoelem01.gif" border=0>

Ami rossz:
-a triak A2 (rajzon alsó) lábán nem adja ki a 30V-ot, csak 3V-ot
-a triag A1 (rajzon felső) lábához képest a G lábon csak 80mV van

-ha kikötöm a gaint akkor az ic kivezetésén (6os láb) akkor megemelkedik a fesz.
(ez nem 100% mert nem emlékszem hogy mértem, és most nem tudom lemérni)

Ami jó:
-ha melegítem a termoelemet akkor teljesen lekapcsolja a feszültséget az A2 lábrol

Tehát működik, csak a triak nem vezet ki rendesen (szerintem)
-Mennyi feszültség kell egy triaknak hogy vezessen?

A triak BT138 helyett BT137 (mert csak relét kéne kapcsolnia)
Az ic U217B helyett T2117

-Kiprobáltam másik ic-vel, triakkal, felcseréltem az A1 és A2-t, de semmi változás.

Köszi!

000000000

Sziasztok! Szét merjek szedni egy DC szénkefés szervo motort? Nagyon nagy az ellenállása, amikor húzom szét, nem merem erőltetni. 4 szénkefés Sanyo Denki R720 a tipusa. Köszi az ötleteket! Giorgio

000000000

Senki nem szedett még szét ilyen szénkefés motort? Nem baj, mindent el kell kezdeni 1*
giorgio

s5f8tmfv3

Murphy után szabadon:
Ha akad erőltesd!
Ha beletörik úgyis ki kellett volna cserélni.[#vigyor2]

000000000

000000000

Szia Balu!
Áttértem ide a Digimoto-val mert ez engem is érdekel! most nézettem meg az eMule-val és ott a 4.3-as a legfrissebb, ez jó? A weblapja szerint Digimoto 4.03 a legmagasabb![#confused]
Kapcsrajz van az interface-ről?
Csatit holl lehet kapni?

000000000

dg8n4i8x

Tulképp igen! Még nem próbáltam ki egy havernak kellett!

000000000

000000000

a levél nem jött  meg???