Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!

Szeretném megépíteni a PROFI1 vezérlőhöz ötletként leközölt I/O feltétet, de ha lehet opto védelemmel. Ki tudja megmondani, hogy milyen áramköri elemekkel kell kiegészítenem a leközölt kapcsolást, hogy az I/O oldal galvanikus leválasztása is megvalósuljon?

000000000

4n25 kell mindegyik reléhez(vagy olyan amiben több ilyen vagy egyben) + egy ellenálás

000000000

cny74-4h -ban van 4 darab optocsatoló.

000000000

OKés, de használható-e a CNY74-4H datasheet-ben megadott kapcsolás? És melyik a kettő  (saturated, non-saturated) közül? A kimeneti oldalon ezeknél ui. különböznek az "ellenállatok".

000000000

Az IO feltét nevezetű kapcsolást nem láttam, de a bemeneti oldalon "LED" használj 220..470 Ohm közötti ellenállást. A kimeneti oldalon (foto-tranzisztor) használj mondjuk 1k-s ellenállást. Egy relé viszonylag nagy áramot vesz fel, ezért a meghajtásához szükséget lesz egy tranzisztorra, vagy FET-re. A tranzisztor bázisát kösd az adatlapban(channel 2) pontra(pár száz ohmos ellenálláson keresztül). A relé behúzótekercs egyik kapcsa megy a +V -re, a másik kapcsa a tranzisztor collectorra, a tranzisztor emitter pedig a földre.

dg8n4i8x

A bemeneteknél a számítógép 5V-át kell használnod!

000000000

Nem konkrétan CNC téma de jó lenne ha tudna valaki segíteni.Van egy ELKON K 100-as centírozóm azthiszem minden jól működik rajta csak indítás után nem irja ki sem a felrakandó súly nagyságát sem a helyét. Nem tudom, hogy beállítási vagy program hiba, ha tudna valaki segíteni nagyon jó lenne: előre is kössz.

000000000

Szia Tyutyi, Balu!
István által javasolt  kapcsolás e honlap "bővítések" c. rovatában szerepel. Ott már mindenről gondoskodva van (pl. a relék vonatkozásában) csak az optokopleres leválasztás hiányzik. Ehhez kértem segítségeteket. Ahogy kihámoztam válaszaitokból: Az optokapu egy meghat input oldalára egy kb. 500 Ohmos, míg az output oldalára egy kb. 1 Kohmos "ellenállatot" kell bekötnöm. Természetes az 5 V-os meghajtás, hiszen a CNY77-4H ezzel a fesszel mükszik.  
Ez volt a kérdésem. Köszi a választ.

dg8n4i8x

Szia Géza!

Én is most tervezgetek egy ilyen cuccot ha meglesz közlöm!  

Üdv!
Balu

000000000

Szia Géza,Balu!

Balu: A bemenetekhez nem kell a számítógép 5V-ja, mivel ezek invertált bemenetek, pont azért, mert az LPT porton nincsen 5V!
Az, hogy invertált azt jelenti, hogy alapban 1-es logikai értéket vesz fel, ha nincs rákötve semmi. Fizikailag ez úgy néz ki, hogy belül aZ LPT kártyán, vagy az alaplapon van egy felhúzó ellenállás, ami 5V -ra húzza a bemeneteket.
Értelemszerűen, csak a földre kell húzni azt az optokapuval.
Az opto-tranzisztor emiterét kösd az LPT földre, a collectorát meg a bemeneti lábra(11,13,...). Az opto led, ha nem kap áramot, akkor a tranzisztor zárva marad, a bemeneti láb +5V -on marad, logikai "1"-es. Ha a LED világít, akkor a tranzisztor CE kinyit, a bemeneti lábat a földre húzza és ott logikai "0"-s lesz.

Így nem kell azzal küszködni, hogy honnan lehetne megcsapolni a számítógép +5V -os tápját :)
Remélem ez segít majd [#wave]

000000000

Szia Tyutyi!
Megnézted István javasolt kapcsolását a  "bővítések" cimszó alatt? Illeszkedik ahhoz az ajánlatod? Mi van akkor, ha az I/O bemeneteket
a külső szoftware (Pl. MACH2) és a Profi1 mikroprocesszora is lekezeli, azaz párhuzamos jelfeldolgozás történik?

Motoros

Szia Géza
Én megcsináltam ezt az I/O feltétet és értelemszerűen lekezeli a kapcsolókat ahová bekötöd. Tehát ebből gond nincsen mert vagy a szoftverbe kötöd és akkor az kapcsol, vagy a profi1 be és akkor az.  A leválasztás hiányával (opto csatolás) soha semmi gondom nem volt pedig elég sokat kisérletezgettem, persze nem kell szikráztatni a csavarhúzóval[#hehe]

dg8n4i8x

Anno egy LPT-t már kinyírtam mellényúlással... Jó az a leválasztás... :)

dg8n4i8x

Tyutyi!

Igazad van! A gép felőli részt nem néztem át rendesen, amúgy az USB portot akartam megcsapolni 5V-ért.

Motoros

Hát valóban jó ha van, de én azt mondom az a legjobb alkatrész amit nem kell megvenni és nem kell beépíteni. Az a logikus ha minden ki-bemenetet levédesz és akkor ez hány optókapu? Ráadásúl a vezérlők legtöbbikében eleve benne van az optó, akkor az interfészen minek?
Ha az egész kütyüt összerakás után, első bekapcsolás alkalmával egy öreg asztali gépen teszteled és jó akkor bármilyen gépen menni fog, ha nem jó akkor sem okoz nagy kárt--kicserélem az ltp kártyát. Persze ez csak az én véleményem  aki teljes biztonságra törekszik az fizesse meg az árát. Egyébként mi van ha duplán optokapuval védett gépbe beleömlik egy doboz sör?