Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Boccs Géza! (géza)

000000000

Értem az érvelést, de a mértéke?![#wow1]
És ez akkor kondi függő is (töltésmennyiséggel).

svejk

Minden bizonnyal...
a trafóból csak a szinusz csucsa körül vesz ki áramot de akkor ugye a többszörösét a kimenő áramnak.. huhh én ehhez többet nem szólok mert belekeveredek.  
Majd jön Tyutyi ő jó elméletből is...

000000000

Köszi, máshol is találtam utalást a dologra, de az a 57%-lék meglepett!

sasi

Urak!
A figyelmetekbe ajánlom ezt a http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert14/TrafoMeret.html" TARGET=_fnew>lapot, mely a trafó méretezésen kívül még sok más érdekes dologgal foglalkozik.
sasi

sasi

Urak!
A figyelmetekbe ajánlom ezt a http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert14/TrafoMeret.html" TARGET=_fnew>lapot, mely a trafó méretezésen kívül még sok más érdekes dologgal foglalkozik.
sasi

000000000

57%-os hatásfok, ugye?

sasi

Urak!
sasi

000000000

Hacsak nem az örökmozgót találtátok fel, osszátok meg velem is a nagy titkot, mert piszokul érdekeltek mindig a megoldhatatlan, vagy megmagyarázhatatlan dolgok.

000000000

Sziasztok!
Sajnos az eredeti német oldalt már nem találom a neten, de a következő:
www.shinrock.com/Audio-Transformers/acdcvalues.html
segít. Van egy nagyon jó cikk: "Grundlage zum wickeln von Transformatoren" címen. Sajnos németül van és normál trafókra vonatkozik. Lényegében a vaskeresztmetszetre és a drótméretezésre leírt szabályok a toroidra is vonatkoztathatók, de természetesen ott nagyobb hatásfokkal lehet és kell számolni. Én az itt leírt elvek szerint már min 100 db (nem toroid) trafót tekertem.    

000000000

Sziasztok!

A feszültséget nem a kondi pumpálja fel gyök2X-esére, hanem az egyenirányító híd.

Vrms, azaz az effektív feszültség szinuszos jelformánál a szinusz-hullám tulajdonsága miatt egyenirányításnál gyök2-szörösére nő a feszültséget, ennek matematikai alapja van, nem mennék bele...
A kondenzátor nem pumpál feszültséget, csak tárol. A kondiknak az a szerepe, hogy amikor a motor nagy áramot vesz fel hirtelen, akkor szinten tartsa a feszültséget.

Amúgy nem tudom, hogy pontosan miről is beszélünk, beszéltek, nincs birtokomban az említett dokumentum, úgyhogy nem tudok hozzászólni a témához :((

dg8n4i8x

000000000

Na a lényeg ami miatt felvetődött ez a dolog (nem a feszültség mértéke és a kondi szerepe mert azzal mindenki tisztában van):
Az említett táblázat szerint egy 1 fázisú, 2 utas (Graetz hidas) egyenirányításban a kivett egyenáramú max áramerőség és a transzformátor sekunder áramerőség (effektív értékben) közötti összefüggés 1.57×-es (a secunder áram 1.57× nagyobb mint a kivett egyenáram)!!!
A képlet szerint egy 10A-es kimenő árammal bíró trafóból (egyenirányítva és szüretve), csak 5.7A-t (egyenáramot) lehene kiszedni!!!
Felturva a netet, találtam utalást a dologra, de ilyen konkrét számadatot (1.57 szorzót) sehol nem említenek!
Egyébként csak, hogy tisztába legyetek a hatásfokokkal:
Erőátviteli (nagyfeszültségű) nagy transzformátorok hatásfoka: 95% (és felette),
kis és közép trafók: 75%-90%,
Graetz híd: ~80%

Az utalások említést tesznek róla, hogy egy Graetz híd + C töltésekekt produkál (a kapacítástől függően) kb. <60°(folyási szög alatt), és ezek miatt a sekunder áram (mivel nem csak a fogyasztót látja el, hanem a kondit is töltögeti) nagyobb, mint a kinyert egyenáram értéke!
Igen ám, de ugyan ez a kapacitás van amikor tehermentesíti a hidat (kisülés állapotában) és ilyenkor (elvileg) a híd áram erősen csökken!
Szerintem méréssel lehetne ezt igazán bizonyítani csak!

000000000

Olvassatok bele Ferenczi Ödön httphttp://oldradio.tesla.hu/konyvek.html://" TARGET=_fnew>Tápegységek amatőröknek című könyvébe. úgy a 70-ik oldal körül. Remélem tisztázza a félreértéseket.

000000000

Mint a címe is mutataja, ez egy szervomotor vezérlő. Volt aki elkészítette, továbbfejlesztette, véleményezte itt a fórumon. Ezért aztán "persona non grata" lett. Dehát ez egy magánfórum, és a magántulajdon szentségét mindenkinek tiszteletben kell tartani.