Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Motoros

Hát valóban jó ha van, de én azt mondom az a legjobb alkatrész amit nem kell megvenni és nem kell beépíteni. Az a logikus ha minden ki-bemenetet levédesz és akkor ez hány optókapu? Ráadásúl a vezérlők legtöbbikében eleve benne van az optó, akkor az interfészen minek?
Ha az egész kütyüt összerakás után, első bekapcsolás alkalmával egy öreg asztali gépen teszteled és jó akkor bármilyen gépen menni fog, ha nem jó akkor sem okoz nagy kárt--kicserélem az ltp kártyát. Persze ez csak az én véleményem  aki teljes biztonságra törekszik az fizesse meg az árát. Egyébként mi van ha duplán optokapuval védett gépbe beleömlik egy doboz sör?

000000000

Szia Motoros!
1. Nem szeretnék Par. if kártyát cserélni, mert a gép a fiam 2. (nagyobb) gépe, másrészt pedig ahogy látom az az alaplapba van integrálva
2. El kell-e vágnom a Pic felé menő I/O vezetékeket a Profi1 kártyán ha nem akarom, hogy a két szoftver (Mach2 és a pic progi) üsse egymást az I/O feltét bekapcsolása után?
3. Az I/O kártya javaslaton be és kimenetenként vannak már bizonyos áramköri elemek (kondik, ellenállatok, stb). Meg kell ezeket is mind hagynom az opto kimenet/ek  után?

000000000

Szia Motoros!
1. Nem szeretnék Par. if kártyát cserélni, mert a gép a fiam 2. (nagyobb) gépe, másrészt pedig ahogy látom az az alaplapba van integrálva
2. El kell-e vágnom a Pic felé menő I/O vezetékeket a Profi1 kártyán ha nem akarom, hogy a két szoftver (Mach2 és a pic progi) üsse egymást az I/O feltét bekapcsolása után?
3. Az I/O kártya javaslaton be és kimenetenként vannak már bizonyos áramköri elemek (kondik, ellenállatok, stb). Meg kell ezeket is mind hagynom az opto kimenet/ek  után?

000000000

Sziasztok!

Motoros: egy opto kapu nem egy nagy befektetés.
A 4n25, 4n35 kb. 30Ft!!! Egy CY-4h, amiben 4 darab is van, az kb.200Ft. Még egy öreg 486 -os is többet ér ennél :)) Szerintem nem árt az opto-kapu alkalmazása, sőt[#duma]

000000000

CNY-4h akart lenni az előbb

Motoros

Jó rendben-jó ha van, elismerem hogy főképpen a lustaságom miatt spóroltam ki, és szerencsém is volt hogy eddig nem volt gond. Kéne már egy olcsón hozzáférhető I/O amibe lenne optó, és minden beköthető legyen ahova én akarom. Persze nem skicc hanem kész nyákterv, esetleg kész kapcsolás-- mert ez mindig fel-felbukkanó gond.

Motoros

Válaszaim:
1. Természetesen igazad van
2.Én nem vágtam el semmit, csak a megfelelő nem használt pinre rákötöttem a feltétet.
3. Azt hiszem meg-de az is lehet hogy módosítani kell.
Szerintem ez az I/O feltét nem egy univerzális megoldás, és én csak a bütykölni szeretőknek ajánjanám. Nagy odafigyelést igényel a beszerelése is, a dobozolt változatnál a doboztető felrakása is gondot okozhat.
Motoros

dg8n4i8x

Sziasztok!

Én pont azon agyalok, hogyan tudom teljesen univerzálisra megoldani. Az első tervem az volt, hogy egy mindentől független megoldást csinálok. Így akik nem jártasak az elektronikában, azok is simán tudnák használni, mindenféle barkácsolás nélkül. Remélem egy héten belül lesz időm összehozni a saját verziómat és akkor publikálom!  

Üdv!
Balu

Motoros

Nagy érdeklődéssel várjuk[#taps][#wave]

000000000

Üdv Urak!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de a különböző nagyságú(áramú) léptetőmotorokhoz elég lenne a vezérlő után egy FET-es végfok, és akkor megfelelhetne egy olcsóbb kisáramú vezérlő is. Vagy rosszul gondolom és nem ilyen egyszerű az egész?

dg8n4i8x

Szia István!

Az a vezérlő működési elvétől függ! Chopper meghajtásnál nem működne a dolog mert ott folyamatos áram szabályozás van, vagy nagyon bele kéne nyúlni az elektronikába ha jól sejtem.

Üdv!
Balu

000000000

sziasztok!olyan gondom lenne h most állt össze az elsö gépem és a marómotorom alapvetöen ford.szám szabályzós de nekem még nem sikerült megoldást találnom ,h hogyan lehetne a programon keresztül is(mach3)ford.számot szabályoznom.elöször is a bekötéssel kellene variálnom szerintem.profi1 vezérlön keresztül megy a motor.hogyan kellene bekötnöm ahhoz h a programban is tudjam állítani a ford.számot?

000000000

Hát ha nem mén akkor kanca. Sajnálom, pedig egyszerűnek tünt.

000000000

Üdv mindenkinek!
Valaki megmondani hogyan kell kiszámolni hogy a 250VA-es 400VA-es toroid trafo az hány ampert tud?
Bocsánat a buta kérdésért de sajna nemtudom:(

000000000