Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Ne foglalkozz vele nállunk ha 10-ből
kettőn nem kell módosítani az már nagy szó.[#integet2]
Azért prototípus, mindent is el lehet rajta követni.[#nevetes1]
József

Csuhás

Természetes az átkötözgetés. Igazából azért mutattam hogy smd paneltől sem kell megijedni, akár egy 16 lábú 0.5mm osztású ict is bele lehet faragni kb két óra alatt. Mondjuk a BGA tokozást már utálom mert aminek nincs lába azzal már nem tudok mit kezdeni.

TBS-TEAM

Az különbözteti meg az amatőrt a szakembertől, hogy
a szakember az bátran rombol.[#eplus2][#eplus2]
József

svejk

KoLa

Ezeket a vezetékeket hogy kell odaforrasztani ilyen kis helyre?

Csuhás

A vezetékek tipikusan kis pc ventilátorok motorjából származnak, ezeket ha hosszabb ideig melegíted pákával akkor lejön a zománcozás és forraszthatóvá válik a végük. Ezután hegyes pákával, vékony ónnal egy kis gyakorlattal oda lehet forrasztani az ic lábra. Persze nagyító szemüveg vagy mikroszkóp már kell nekem a művelethez. Ha összeragad véletlenül két láb akkor vékony ónszívó sodrattal lehet javítani. Igyekezni kell letámasztott kézzel dolgozni, de jó ha egyébként sem remeg a kezed. Ha elkészültél akkor egy kis lakkal lehet rögzíteni a huzalokat nehogy egy rossz mozdulattal letépj néhányat.

KoLa

Köszönöm az infókat! milyen összetételű forrasztóónt használtál? nekem valahogy nehezen kezdenek futni az ónjaim.
A lakkozásnak nincs hátránya a későbbi javításoknál?

TBS-TEAM

Mi UV pillanatragasztóvalszoktuk rögzíteni a kábeleket stb....Nagyon jó vele dolgozni.
József

svejk

Hány másodperc a fazékideje a hozzáadott LED-es megvilágítóval?
Később magától is tovább köt vagy kell neki a teljes idejű megvilágítás?

KoLa

Rákerestem az ónszívó sodratra is! nem is tudtam hogy van ilyen.[#eljen]

TBS-TEAM

Míg nem világítjuk meg UV lámpával addig nem köt egyáltalán.
UV megvilágításra 5-15mp.
József

Csuhás

Valami jobb minőségű ólmos forrasz kell (60/40) A lakk nehezíti az ismételt javítást bár úgy gondolom a huzal melegítve kiemelhető a lakkból. Ha ilyen sűrű nyákon kell javítani akkor vékony huzal kell, az pedig hajlamos leszakadni, szóval a lakk inkább hasznos. ( Átlagos smd alkatrészekhez inkább régről maradt matt teflonos szigetelésű wire-wrap huzalt szoktam használni. Illetve ezt használom akkor is ha lábas alkatrészekből kell egy csupalyuk nyákon gyorsan összedobni valami kis elektronikát. )

Csuhás

Igen ezt már régóta ki akarom próbálni. A kollégámnak van UV kötő zöld lötstop lakkja csak hazavitte, így plastik 70-el rögzítettem a huzalokat. ( kupakba egy keveset kinyomva, fogpiszkálóval ecsetelve )

KoLa

Köszi! [#eljen] Ez már nem az én világom, csak érdekelt.

ajpwg6jrn

Én utálom az UV-s pillanatragasztókat. Valahogy sosem kötnek meg teljesen. A PL70, nálunk is bevált. Ráadásul, abból van fújós kivitel is.