Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Ne haragudj, de ennyi ..... láttán most nagyon szomorú lettem.

".. a tengely és a léptecs összekötésénél van egy kis gumicső, ami az apró lépéseknél engedi hogy a mágnesek gyorsabban pozícióra ugorjanak."

1. Enyhén fogalmazva furcsa ötleteid vannak, hiszen így nem a mérendő tengely valós szögelfordulását méred (hiszen egy encodernek ez a dolga), hanem a motorod ettől független össze-vissza rángásait, ahogy a szerencsétlen próbál egy-egy mágneses pozícióba beugrani.

Aztán megsérted több ponton a mérésnek az a fő alapelvét is, hogy a mérőrendszernek olyannak kell lennie, ami a legkevésbé befolyásolja, terheli a mérendőt.

2. Ezzel szemben Te egy durva, akadozó, ingadozó nyomatékigényt okozol a mérendő tengelynek a motor mágneses pólus berántások, beugrások miatt, holott NULLA közeli mérőnyomatékra kell törekedni.

3. NULLA közeli másodrendő inercia nyomatékra kell törekedni a mérőeszköz tengelyére vonatkoztatva, erre te egy Nema23-as motor forgórészének a J-jét (ez a gyakorlatban 150 - 500 gcm2 is lehet) kényszeríted a mérésre.

Ezek így együtt borzalmas dolgok, beláthatod sok ponton elvi hibás a próbálkozásod.

A villamos indukált motor feszültség korrekt jelfeldolgozás is reménytelen különösen 4X üzemmódban.

Az egész még azzal is meg van fűszereve, hogy ha pl. egy 200 alaplépéses léptető motorral szeretnél majd mérni, akkor ezzel csak 50 cpr-es lehet a felbontásod, ami gyakorlatilag semmire nem elég.

A szkópos képeid pedig csak azt mutatják, hogy "felfedezted" és örülsz annak, hogy egy léptetőmotor generátorként is tud működni, ha őt hajtják.

Így azzal szemben, hogy szerinted "simán abszolválható a feladat" én azt tanácsolom neked a fenti tények, magyarázatok alapján, hogy gyorsan felejtsed el ezt a projektedet.

TBS-TEAM

Ha már játszol vele forditsd össze 2 léptetőt merev kapcsolattal,
az egyiket méred a másikat meg vezéreled a legnagyobb felbontásban
és a leglasabb lépéssel, hogy stabil legyen a mozgás.
József

TBS-TEAM

Lemaradt:
Esélytelen ebből a jelből értékelhető elmozdulást produkálni.
Mint írtam encodert erre találták ki.
József

svejk

Hagyjátok, hagy játsszon hagy tanuljon!
Nincs ezzel semmi gond.
Elmondtuk hárman is hogy szerintünk nem lesz jó, ennyi...

Egyébként Bankimajki van olyan tökös, hogy ha nem jön össze azt is leírja majd.

TBS-TEAM

Egyetértek [#eljen]
József

TBS-TEAM

Persze hagy játszon azért írtam mérjen úgy is mi az eredmény. [#kacsint]
József

ajpwg6jrn

Szakmailag igazad van. Köszönöm is az észrevételeidet.
DE, kérlek olvasd el a kiindulást, hogy mire kell.
A felhasználási terület: Hagyományos marógépen, ahol amúgy is vannak lógások a rendszerben és nem kell századmiliméterre dolgozni.
Olyasmit érzek, mint pár korábbi projektemben, amit megosztottam itt. (Szobatargonca, hőszipka... volt elég sok aminél volt sok érdekes komment.)
De elkészültek, működnek és pont azt tudják, amit elvártam tőlük.
Itt is pont ennyi a lényeg hogy egyszerűen egy hagyományos marógéppel lehessen kézi módban is tekergetegni és a léptetőket tudja akár másolat szinten egy szoftver tekergetni.
Ha ennél pontosabb hajtás kell, akkor oda úgyis más gép lesz használva.
De nálam sokszor nem CAD-ben készül a protó, hanem fejben és pár átkarcolás után hagyományos maróval esek neki. És felmerült bennem hogy útmérőrendszer helyett lehetne léptetőmotorokat használni egy egyszerű kis kijelzőhöz. A legtöbb protógyártás idő a méregetéssel telik.

onagy

Próbálj ki valami más érdekeset, pl 100kHz szinuszos váltakozó feszültséget kapcsolva egyik fázis két kivezetésére (0.5V peak to peak, generátorod tud ilyet) szkóppal nézd meg a másik fázis jelalakját. Hátha LVDT elvhez hasonlóan az elmozdulás mértéke mérhető/észlelhető.
O.

7ng7ui4ik

Röhögni ér!

Két sorba kötött 2kw-os fűtőpatron össze teljesítménye mennyi? Megy a vita rajta, én meg régen számolgattam ilyet.

Az a sejtésem hogy a sorba kötés miatt az egyes fűtőszálakra fele annyi feszültség jut, de más nem változik a képletben, így a két db 2Kw-os fűtőpatron sorbakötve (4kw helyett) 2Kw-os összteljesítményt hoz.

Helyes ez így vagy már tényleg meg vagyok hülyülve és remete életet kéne élnem egy barlangban tűzzel és kőbaltával?

Robsy1

Helyes a sejtésed, sorbakötésnél feleződik az eredő teljesítmény.
Párhuzamos kötésnél pedig duplázódik.

svejk

Csak 1 kW lesz összesen.

svejk

R=UxU/P  azaz 230 V x 230 V / 2000 W = 26,45 Ohm, tehát ennyi 1 db fűtőtest ellenállása.

A két sorbakötött fűtőtest elenállása együtt 52,9 Ohm!!

A fenti képletből P=UxU/R, tehát 230 V x 230 V / 52,9 Ohm = 1000 W

hostya

"Az a sejtésem hogy a sorba kötés miatt az egyes fűtőszálakra fele annyi feszültség jut, de más nem változik a képletben"..

De bizony változik..  az áram is a fele lesz..
Így a 2db 2kW-os sorba kötött fűtőbetét teljesítménye csak a negyede lesz.

7ng7ui4ik

Kösz mindenkinek, akkor ezt qvára benéztem.

enpesta606

A kettő együttes teljesítménye 1000 W, darabonként 500 W.
(115x115):26,45---500.
(230x230):52,9----1000.