Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Gyári kütyüt kerestem nics idő építeni. [#eplus2]
József

Csuhás

Mire megjön megépíted, egy 8 lábú dip opamp 4 ellenállás esetleg egy kondi. Feltéve hogy van +- 12V körüli tápod.

TBS-TEAM

Letettem róla, gyárit nem találtam.
Van idő polaritást fordítani.
József

dtb

Gondolom, a CHKDSK-t már probáltad futtatni?
Ha ismerőseid között van, akinek van linuxos gépe, vidd el hozzá, azon szabadabban lehet garázdálkodni a file rendszerekkel...
Még egy ötlet, ami most jutott eszembe. Tölts le valahonnan egy LIVE IMAGE,  vagy RESCUE dvd-t (image file-t), és azt töltsd rá a rufus-al. Bármi jó, linux, windows telepítő, a lényeg, hogy a rufus felülírja a particiót. Ha még van kedved szórakozni vele, azt is megpróbálhatod, hogy te magad csinálsz egy ISO-t (CD, DVD másolás régebben), és azt töltöd fel a rufus-sal, vagy más hasonló programmal.

Csuhás

A linuxos dolgot is megpróbálom hétfőn. A rufussal az a baj hogy semmit sem hajlandó kezdeni a 8MB-nál kisebbnek látszó eszközökkel, a logja szerint:

"Found USB 2.0 device 'USB Flash Drive USB Device' (BA57:1001)
Device eliminated because it is smaller than 8 MB
0 devices found"

dtb

Még egy lehetőség, csak egy próba. Távolitsd el a pendrive-ot, és az eszközkezelőben a fenti ikonoknál keresd meg a rejtett eszközök megjelenítését, ha ez megvan, akkor láthatóvá válik minden korábban rácsatlakoztatott pendrive. Töröld ezeket, és újraindítás, majd próbáld meg MÁSIK usb aljzatba bedugni a pendrive-od, hátha így jól érzékeli.
chkdsk, meg a korábban leírtak sorban...

TBS-TEAM

Csak eljátszottam vele, mert nincs gyári megoldás. [#eplus2]
Lehet én nem találtam. [#zavart2]
Hátha másnak is szüksége lesz rá valamikor.

József

Robsy1

Még akkor játszadozzál vele kicsit, egészen addig, ameddig 5V-nál nulla lesz a kimenet, és nem 23.69 mv.

Aztán ez így totál tápfesz függő, illett volna egy referencia feszültségforrást is betenned, hogy stabil és hiteles legyen a kimenet a tápfesz ingadozástól függetlenül.
Mert ugyebár egy virtuális monitoron könnyű kiírni a pontos 2*12V-ot, de a gyakorlatban igen ritka az olcsó, stabil, mindig pontosan 12.000 V-os tápegység.

TBS-TEAM

Egy 1988-as kosaras emelö 3db hidraulikus poporcionális szelepét
kell vezérelni arra tökéletesen meg fog felelni.
Digitális 0-10V teszterrel teszteltük a szelepeket.
1-2 tized volt változásra a teszt alatt a szelepek nem is reagáltak.
A gyári vezérlés megfeküdt, a német gyártó szervize nem
tudta megjavítani azt írták selejtezzék le a gépet.
Nem űrtechnika. Egy PLC-vel simán megoldható a vezérlés.
A mai DC-DC tápok tized volton belűl stabilak.
József

TBS-TEAM

Érdekes megoldást választott a gyártó annak idején.
A joystick-ek alapállásban +5V, jobbra +10V, balra 0V max kitérésnél.
Ezt dolgozta fel a vezérlő.
A poporcionális szelepek meg +-10V mennek.
0+-5V-ig meg se mozdulnak egyik irányba sem, majd 5-10V-ig szabályoznak folyamatosan.
József

Robsy1

Ha már felvetődött ez a potméteres irányítási módszer, akkor sokféle verzióra kidolgozott Robsy CNC technikai megoldásaim vannak erre.

Tehát pl. egy potméterrel könnyedén lehet egy step/dir-es vagy PWM-es motormeghajtót működtetni +- n max. fordulatszám tartományban, középállásban áll a motor. Ilyen módon DC kefés, BLDC, AC szinkron/aszinkron, léptető motorok működtethetők.
Így ezeket a modulokat minden olyan esetben lehet használni, ahol analóg jelből PWM-re vagy analóg jelből step/dir-re van szükség. Persze a fordítottjára is vannak moduljaim, azaz pl. step-dir-ből lehet +-10V analóg feszültséget előállítani egy szervo lézergalvo modulhoz, vagy analóg bemenetű motorhajtásokhoz.

Akinek ilyesmi megoldásokra van szüksége, nyugodtan írjon rám magánban, vagy nézelődjön majd a http://robsy.hu oldalon, ahova mostanában teszem fel ezen átalakító modulokat is.

svejk

A fórum tematikájához sokkal jobban passzolt volna egy segítő szándékú, precizebb megoldású, akár szabadkezi skicc felvázolása a fikázás helyett.  [#ejnye1]

TBS-TEAM

Nincsennek emlékeim arról, hogy bármikor is láttam volna
bármilyen rajzot Tibortól. [#eplus2] de ez lényegtelen is.
Ez a régi 24 éves szimulációs program meg olyan öreg, hogy
mindig ki kell lépni a szimulácioból, hogy a potmétereket
állítani lehesen. [#zavart2] Már ritkán használom.
Fél óra volt a tervezés, és 15 perc a potik állítgatása [#eplus2]
József

Robsy1

Szerintem műszaki tényeket, észrevételeket írtam személyeskedés nélkül, gondolom ezt nem vitatod. A segítőszándékom pedig abban volt, hogy ezen tények alapján túl nagy pontosságot, stabilitást ne várjon el a gyanútlan utánépítő egy ilyen kapcsolástól. Sajnálom, hogy ez neked már "fikázás" volt.

KoLa

Látom megy a "fikusz kukisz" [#nyes]
Pedig lenne egy kérdésem, van két frekiváltó a marógépemen, (nem cnc) az egyik a főorsó fordulatszám a másik az előtoló motoron.
IG5A 4KW az egyik és Yaskawa J1000 a másik, beépítettem őket zavarszűrő nélkül, mivel nemigen használom egyszerre a cnc esztergával.
Van egy Schaffer - FS5113-50-53  3x480VAC  3x50A
Ha ezen keresztül kapná a betápot az jelentene valamit?