Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Tibor45 kijavított engem magánban:

"Sajnos az elv se jó, mert amikor áll a léptető motor tengelye, nincs indukált feszültség,
encodernél pedig megmarad az A, B jel kombináció, ahol megáll ott is.

Azaz csak addig működne jól a dolog, amíg folyamatosan forog is a motor tengelye."

Szalai György

Csak egy elv, sosem próbáltam: Némi váltakozó mérőáramot átfolyatva a tekercsen valószínűleg pozíciófüggő az induktív ellenállás.
Tudom, hogy tudod.

ajpwg6jrn

Ez is igaz, de ha sima DC-vel van gerjesztve (mondjuk 10mA), és a bemeneti egység AC csatolású erősítőre megy, szerintem nem lehet olyan lassan mozgatni hogy ne legyen kiértékelhető jelet mérni. De ma este behozok egy léptetőmotort és kipróbálom. Készítek majd egy videót is és megosztom itt.

kgl

Árnyékolt vezetékkel szeretném kivinni az elektronikától a motorig a tápfeszt ami a a NEMA23-as léptetőmotorokat hajtja. A motorokon gyárilag kb 40 cm hosszúságú 0.75 mm2-es nem árnyékolt vezetékek vannak.

Keresgéltem 4*75-ös árnyékolt vezetéket, hol tudok vásárolni. Kimondottan olyan árnyékolású vezetéket kerestem ami hálóval van árnyékolva, mert a fólia árnyékolású minősége kritikán aluli, a blankolásnál már hajlamos leszakadni az árnyékoló fólia. Ráadásul a fóliás kivitel nem is forrasztaható, érvéghüvelybe sem lehet belerakni, míg a hálós kivitel forrasztható is és így érvéghüvelybe is be lehet rakni, de akár forrasztás nélkül is.

Egyenlőre ezt találtam : https://elektrikstore.hu/LiYCY-arnyekolt-elektronikai-4x0-75-mm2-szurke-sodrott-rez-PVC-szigetelesu-350V-kabel

Szerintetek ez elég hajlékony és tartós ez a vezeték energialáncba való mozgásra? Vagy esetleg tudtok valami jobbat ajánlani?
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Egy elírás van a szövegemben, nem 4*75-ös hanem 4*0.75-ös vezetéket szeretnék vásárolni.

Szalai György

Kollégám szerint két féle törhetetlen üvegpohár létezik. Amelyik előbb törik el, meg amelyik később.
Ez adoptálható a vezetékekre is. Energialáncba valót arra gyártják, valószínűleg mégis eltörik. Csak sokkal később.
A gyártó megadja, hogy milyen felhasználásra szánja és hogy mekkora rádiuszon ajánlja hajtogatni.
Nagyobb rádiusz = több hajtogatás.
A hajtogatási sugár a vezeték szerkezetén kívül erősen függ az átmérőjétől is.
Használj nagyobb hajlítási rádiuszt, az jót tesz az élettartamnak. Használj kisebb átmérőjű vezetéket, (Akár többet párhuzamos elrendezésben, laposkábel-szerűen.) tovább fog tartani.

kgl

Ezt az energialáncot rendeltem meg : https://variometrum.hu/hu/kiegeszitok/energialanc/energialanc-20x15mm-r28-nyithato

Ez az adatai szerint : Hajlási sugár: 28mm

kgl

A vezeték hajlítási sugarára 7cm írnak, míg az energialáncnál 2.8 cm azaz jóval jobban hajlik az energialánc mint a vezeték. Ezért kérdeztem, hogy nem e tudtok jobb vezetéket.

Szalai György

Például a LAPP HIGHLY FLEXIBLE CHAIN CABLES kínálatában találsz.
Időnként felbukkanhat valami a gépbontók kínálatában. Érdeklődni mindég lehet. Ha tudják mint ne hagyjanak ott, akkor biztosan kerül alkalmas darab előbb vagy utóbb hobby áron.

dobosi

Ha több vezetéket viszel az energialáncban - x,y,z plusz marómotor, esetleg majd levegő és folyadék a ködhűtéshez, tapintó, világítás... jóval nagyobb lesz a hajlítási sugár. Ne spórolj az energialánc keresztmetszettel, válassz inkább nagyobbat mint amire most gondolod hogy szükséged lesz.
Ugyanilyen vezetékem van, 3 éve megy hibátlanul...
Üdv,
István

y0ymaie2g

Üdv!
Miért kell 24V-ra árnyékolt kábel?

PUR kábelek elég jól bírják a hajlítást.
Általában a hajítási ív az átmérő 10...13x-osa.
Ha nincs ilyen vékony, lapos kábel kell.
Ölflex, igus, nekik vannak spéci kábeleik.

https://www.lapp.com/hu/hu/oelflex-crane-pur/p/0045207

sarktibsi

Én kb. 8-10 évvel ezelőtt rendeltem energia láncba való kábelt ( encoder kábel volt )
már akkor is egy vagyonba került , egyenesen Stuttgártból jött. Tehát én azt mondom ha valaki nem dolgozik iparszerűen ( 1-2 műszakba ) annak nem érdemes drága kábelt vennie. Az Ysly is megteszi. Na de ez csak az én véleményem.

De tudok élő példát is mondani én felraktam egy szervóra az Yislyt kb. már 10-15.000 ezer elmozdulást végzett a gép , azóta is jó.

kgl

Azért gondoltam hogy árnyékolt vezeték kell, mert mellette fog futni ugyanabban az energialáncban a marómotor vezetéke is ami megszórhatja.

A belinkelt vezeték 1.5 mm  vastag, nekem elég a 0.75 is hiszen a motorból is ilyen jön ki. Ráadásul nem sodort hanem tömör vezetékes.

kgl

Köszönöm

Ezt találtam elsőre : https://www.onlinevill.hu/ysly-4x075-kabel-ysly-jz-sodrott-rez-vezetek

Ez szerinted akkor jó egy energialáncba vezetni a marómotor vezérlés mellé?

kgl