Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kgl

Kicsit elbeszéltünk egymás mellett. :)

Azokat a doksikat letöltöttem át is néztem őket. Nagyrészt a mach3 szoftver és doksijai vannak benne, de elektromos bekötési rajz egyikben sincs. Ezért kértem az aliexpress forgalmazotól rajzot.

mit én találtam a neten keresve a kártya típusára annak a doksinak az első oldalán jó a típusszám, 1-2 oldallal lejjebb a kártyák képei is egyeznek az én kártyámmal, viszont a 8. oldalon lévő rajz olyan mintha másról lenne szó. Teljesen mások a bekötések mint amit a ferdeszeműektől kaptam rajazot.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Az lpt-ről még hallani sem szeretnék annyit szoptam vele régen. :) :) :)

Tehát akkor te azt mondod, (ha jól értelmezem) hogy a kínaiaktól kapott rajzot használjam? Ezt?

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

svejk

Én eddig csak a step/dir meghajtásra fókuszáltam, úgy gondoltam csak azzal van a gondod.

Mivel Te a meghajtókat 36 V-al akarod táplálni, tehát egy az egyben az a rajz sem jó.
Az inverter részét szintúgy majd a saját invertered bekötéséhez kell igazítani.
A jelölések nincsenek szabványosítva, de egy hozzáértő azért átlátja.

Ezért nem jó mindenféle himi-humi kártyát összevásárolni mert a kis kínai nem ad konkrét infót, ő is feltételezi hogy átlátod a dolgokat.
Meg kell értened a teljes rendszer működését, de ehhez kell valamennyi elektronikai ismeret.

Egyébként ha úgy csinálod ahogy [#3344@TBS-TEAM] írta akkor minden jó lesz, ért hozzá és türelme is van a kezdőkhöz.

freewind

Nem akarlak elkeseríteni, de alapban USB sem sokkal jobb mint az LPT, legalábbis is nálam azzal is sokszor fagyott.  
Szerencsére egy USB leválasztó nálam megoldotta a problémát.

sarktibsi

Nekem is csak egy fémipari szakmám van , tehát nem tanultam elektronikát ( csak autódirakta módon ) De ha jól tudom az NPN az negativ logika , a PNP az meg pozitiv logika. De vannak doksik amik másképp irják le ( sinking , suorcing ) Ahogy már mások is irták ha a kártyád támogatja mindkettőt akkor bekötheted igyis meg úgyis.

Nekem van gépem mindkét megoldásra. ( szépen és pontosan működnek )

svejk

Ez így van, az USB helyből megbízhatatlan, az ipari környezetben pláne.

Ha megtalálta az ember a megfelelő alaplapot, akkor az LPT atomstabil volt.
Csak ugye ott nagyon korlátolt volt a ki és bemenetek száma.

sarktibsi

Nekem van egy spec. kártyám LPT-portos , ami a lényeg benne , van rajta 8 db optocsatolt kimenet
( gondolom ez azt jelenti izolált ) binárisan kódolt formába tudom őket kapcsolgatni 0-255-ig ( G-kódos programon belül ) a 8 db kimenetet összekötöttem egy OMRON plc-vel ott meg egyerűen kikódolom igy van 255 kapcsolási lehetőségem. Ez egy C-tengelyes eszterga lesz. PL: majd csinálni akarok belső fogazású kereket vagy csak a homloklapba furatokat stb. Eddig minden teszt pozitivan zárult.

Nem tudom esetleg csinált-e már valaki ilyet vagy hasonlót?

ajpwg6jrn

Sziasztok.

Hagyományos marógép X-Y-Z tengelye ha kap 3 léptetőmotort a kézi tekerők mellé, akkor ahhoz létezik már megoldás hogy egyszerűen enkóderként működjenek a léptetőmotorok? (A gép előző tulaja már előkészítette a léptetőmotorok fogadására.)

(Most mindenféle hibától tekintsünk el, tudom hogy milyen hibák lesznek, de kézi marásnál a legtöbb esetben ez belefér.) A gyakorlatban működőképes az elv.

Tehát hogy teljes legyen a kép az elképzelésemről:
"A" opcióban a léptetőmotorokkal dolgozik a gép, és a léptetőmotorok motormeghajtókhoz csatlakoznak. Nincs enkóder se a motoron, se a tengelyen.
"B" opcióban a meghajtók fizikailag lekapcsolódnak a motorokról (sok pólusú kapcsolóval vagy relével) és a léptetőmotor tekercsfeszültségei és (vagy gyengén söntölve) áramai lesznek mozgásjelként feldolgozva, mint egy enkóder.

Igazából az a fő kérdésem az lenne hogy találkoztatok-e már olyan áramkörrel ami elvégzi ezt az analóg-digitális átalkítást esetleg kijelzést is egyben?
Vagy rajzoljam meg és gyártsam/gyártassam le?
(Nem tűnik bonyolultnak a feladat első gondolatra --> minden tekercsen egy magas impedanciás feszültségosztó, zéneres fesz. limittel és lehet hogy előfeszített bipoláris tranyókat kellene meghajtani, hogy nagyon kicsi jelszintre is stabilan működjön (nagyon lassú tekerés).
Kinek mi erről a véleménye?

TBS-TEAM

3-5000.-Ft közöttt már lehet kapni encodert az Alin.
A rellézés meg a sok fejlesztés kicsit meg fogja haladni
a fentebbi árakat. [#eplus2]
József

svejk

ajpwg6jrn

Nem az enkóder a lényeg. Mechnaikailag plusz egy  eszközt kell minden tengelyre ráakasztani. Én hiszek abban hogy minél kevesebb alkatrész, annál megbízhatóbb valami. :D
Egyébként hogy erre miért nem gondol az aki CNC vezérlőnyákot vagy motormeghajtót terveznek? Szerintem van létjogosultsága. Elég a léptetőmotort pontosan illeszteni mechanikailag és kész lenne, mint enkóder és mint meghajtó.

svejk

Mint elv jó, de a gyakorlatban bizonytalan.

Talán épp ezért nem is találkoztam még az iparban vele.

ajpwg6jrn

Plusz mondok még egy dolgot, amire most ráakarok tenni 3 motort, az egy elég pici gép, de pontos és szépen dolgozik. (Ezzel szeretek dolgozni, mindene jó helyen van.) Viszont sok hely nincs a motoroknak. Az enkódereknek már pláne nem lenne hely rajta. Bár léteznek emnkóderes léptecsek, de nekem Nema23-ban csak normál léptecseim vannak.
AC szervót meg emiatt rátenni... (Bár a Svejktől vett 200W-os Mavilor szett még szabadon pihen valahol, szóval lehet azt fogom rátenni a végén. És akkor meg van az enkóder is oldva.) De akkor is kell fejlesztés a rendszerbe, mert a kijelzés felé illeszteni kell az enkóder jeleit.

PSoft

Egy volt fórumtársunknak tuti hogy erre is van már valami "specko" dos-os fejlesztése. [#kacsint]
Csak ugye...nem tudunk(tudhatunk) róla. :(

TBS-TEAM

József