Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A Mach3 fogja egyszerre mozgatni a két motort.
Az egyik az X tengely ahhoz fogod hozzárendelni az A tengelyt.
József

TBS-TEAM

Vezérlő kártya leírás sok  van a neten.
A kártyának 12-24V közötti táp kell ezért szükséged lesz
egy tápra ami vagy 12V vagy 24V-os DC.
A 36V táp a meghajtóknak jó.
József

Arany János

enpesta606

Szia!
Azt a tápegységet ne kösd a rendszeredre, először meg kellene vizsgálnod, a leírásod alapján lehet, hogy hibás!
3 db sorbakötött (20-50 W-s) autóizzóval, közben feszültséget mérve próbálhatod. Ha 36 V-os akkor a szabályzóelemmel sacc/kb. 30-42 V közötti értéket kellene tudni beállítani, és ez nem változhat akár üresjáratban akár terhelés alatt sem. Csak úgy magától nem mászkálhat a feszültség.
B.Ú.É.K!
István

kgl

Köszönöm mindenkinek a segítséget, ezzel elleszek egy darabig míg áttanulmányozom.
:)
Boldog új esztendőt.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

Bencze András

Az a tápegység rossz! A fesznek stabilnak kell lenni 0-max terhelés között.

kgl

Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
A meglévő tápegységet le fogom még tesztelni műterhelésre is.

A Mash3-as kártyának nem tudom, hogy kell e külön táp mivel soros portról kap tápot. Rádugtam a számítógépre és villog a ledje.
 A végállás kapcsolókhoz már lehet, hogy kelleni fog 12/24V,  a marómotor indító reléhez is kell tápfesz 12/24V. De én a fordulatszám szabályzós tápegységgel szemezek a marómotorhoz. Valami ehhez hasonló ER20-as patronnal kellene 2.2 KW :
https://www.aliexpress.com/item/1005004012306794.html
Jobb lenne a vízhűtéses, de a műhelyemben néha fagy van, így elég nyűgös lehet a víztelenítése minden nap télen. Lehet, hogy kisebb teljesítményű például 1.5 kw is elég lenne de abból csak ER11 találtam amibe a 8-as marószárat már nem lehet befogni. Lényeg, hogy szabályozható fordulatú kell, hogy legyen a marómotor, akkor viszont nem tudom, hogy kell-e 12/24V tápfeszt adnom neki, ezzel nem vagyok tisztában, hogy kell bekötni, de ez még távol van.

Amit adtatok doksit a vezérlőkártya bekötésről abban van 4 home kapcsoló a 4 tengelyre. Ebből nekem csak 3-ra lesz szükségem. Amit nem értek a rajzon, hogy minek 3 vagy 4 home kapcsoló amikor mind párhuzamosan van kötve. Az sem derül ki a kapcsolási rajzból, hogy ez nyomógomb vagy váltókapcsoló? Én nyomógombra tippelek, mert ugyanúgy jelöli mint a végállás kapcsolókat.

Még egy kérdésem lenne most hirtelen. Milyen feszültségű és teljesítményű tápegység elég a 12V vagy 24V, (nem láttam eddig sehol átkapcsolást a vezérlőkártyán) Illetve elég-e egy pld 1Amper a marógépnek 12 vagy 24V-on?

frob

Marómotorral kapcsolatban, a fordulatszám tartományt is figyeld.
Nem mindegy hol tudja leadni a max nyomatékot, nekem is hasonló moci van csak vízhűtéses, és leginkább max fordulatszámon megy mert alacsonyabbon belefullad még kis előtolással is.
Persze attól függ mit akarsz marni vele, alu, vagy műanyag, akkor a magas fordulatszám a nyerő
De ha vas, akkor meg az alacsony, oda inkább jobb egy szervo motor, ami 300-400 fordulatszámon is tudj azt amit kell

gaben

A 2.2kW-os mocival simán lehet alacsonyabb fordulatszám tartományban is dolgozni.
Múltkor 5mm vastag acélt martam vele egy bevonatos 4mm-es maróval és persze hűtéssel, amit gyönyörűen vitt is.

bbalazs

Szia!

Egy db m29f010-esem van.
Hova küldhetem? Helyileg Szegeden van, de (fox)posta elviszi.

kgl

Köszönöm a tanácsot.
Én 99%-ban fát szeretnék marni, oda elég nagy fordulatszámok kellenek, de van amikor szükséges csökkenteni a fordulatot mert pld égeti a fát a szerszám. Motorteljesítményben elég lenne nekem bőségesen az 1.5 kW-os is. Még a 800W-is elég lenne de 0-tól 8mm-es marószár befogás kell mindenképpen. Ezért preferálom az ER20-at.

TBS-TEAM

24V DC 1A táp bőven elég.
A végállás és Home kapcsolók lehetnek:
Sima mikrokapcsolók vagy elektronikus érzékelők szenzorok.
Lehet Alapesetben zárt (NC) jelölés.
Lehet Alaphelyzetben Nyitott (NO) jelölés.
Végállás kapcsolók NC a legbiztonságosabb.
Sorba lehet kötni X1-X2-Y-Z tengelyét egy bemenetre és akár
felhasználni HOME-nak is, így egy bemeneten megoldod a
HOME és végállás kérdését is.

Marómotor fához minimum 2,2KW vagy nagyobb teljesítmény kell
a hatékony munkához.
A léghűtésesek tökéletesen jók akár 10órás folyamatos munkára is.
József

kgl

Köszönöm :) Ez jó hír, mert akkor a 36V-os tápegységre rá tudok kötni egy 24V-os L7824 stab ic-t kondikkal és máris megvan a 24V stab fesz. :) Ezeknek emlékeim szerint 40 V lehet a max bemeneti feszültsége, tehát a 36-al teljesen jó lesz.

Induktív szenzorokkal szemezek, de lehet, hogy csak mikrokapcsoló lesz a végállás érzékelő, még nem tudom. Azt nem tudom, hogy az induktív érzékelőket is sorba lehet kötni?

Valahol viszont azt olvastam, ha sorbakötöm a mikrokapcsolókat, és ezek közül egyet megnyomok, akkor leáll minden, és csak kézzel lehet kimozdítani a végállás helyzetből marómotort. Igaz ez? vagy jelent ez gondot?

A home pozíció az hol van definiálva? Az nem egy szabadon megválasztott kezdési pozíció? Ebben még nagyon tudatlan vagyok. A vezérlőkártya doksijában nem találtam erre értelmezést.

Sokat tanulok tőletek amiért hálás vagyok :)
Buék

TBS-TEAM

Mivel Mach3 szeretnél használni:
Mach3 PDF magyar ezt tanulmányozd és sok kérdésedre választ kapsz.

B.U.É.K.
József

kgl

Köszönöm :)

Mára meg is lesz az olvasnivalóm :)

Buék!