Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

KoLa

A cél hogy glimm helyet( ami nem fér el ) csak egy 5mmes furatba elhelyezett led jelezze azt hogy ... amit a glimm szokott jelezni... be van kapcsolva ez a fázis!
Az hogy ne kelljen neki táp úgy látom nehezebben megoldható.

KoLa

Ez jónak látszik! a kezem meg én, az kell hozzá, vagy elég a földelés is?

KoLa

Nincs pontosítás csak mindig az első kérdés számít, azt kell megoldanom.
Ti elektronikusok túltoltátok ezt a problémát!

mex

A glimm akkor is jelez, ha az adott áramkörben nem folyik számottevő áram, esetleg csak mA terhelés, az is csak a glimm fogyasztása.. Magyarán a feszültség megvan, de az áram csak marginális.
Az első kérdés viszont kifejezetten az áram meglétét szeretné tudatni vizuálisan

KoLa

Ez a megoldás tetszik a legjobban, kellene egy kapcsolási rajz is ahhoz hogy meg tudjam csinálni!

KoLa

" az áram csak marginális"
Én gyerekkoromba a margón kívülre írtam a legfontosabb dolgokat!
Miért írsz érthetetlenül? ( ki kellett gugliznom )ha egy mondatban egy kulcs szó nem érthető az egész mondat értelmét veszti.
Írhattad volna hogy: jelentéktelen, nem számottevő...

svejk

Akkor olvasd vissza magad:

"  Ledes kütyü kellene, egy hideg műszer' amit ráteszek egy fázisra és a led világít ha áram folyik rajta"

később:
"A hideg' lenne a lényeg!
Ne kelljen csatlakozni tápra, csak a vezetékre ráhúzni valamit amin van egy led és az világít ha áram folyik"

aztán:
"A cél hogy glimm helyet( ami nem fér el ) csak egy 5mmes furatba elhelyezett led jelezze azt hogy ... amit a glimm szokott jelezni... be van kapcsolva ez a fázis!"

Már az első kettő gyanús, hiszen nem mindegy, hogy "ráteszed" a fázisra vagy ráhúzol valamit a vezetékre.
Az utolsó meg végképp szembe megy az elsőkkel, hiszen a glimmel feszültséget jelzünk vissza nem áramot.

Bizony ahogy írtad:
" kérdezni tudni kell!!!"

Talán mégis kellene az a pontosítás...

svejk

Csak hogy szurkálódjak még egy kicsit, a margón kívül a tanító/tanár írt.
A margón kívülre nem volt szabad menni az írással.
De azért: [#integet2]

KoLa

Nem tudom miért lett ilyen nagy a kritikád színvonala.
Jobb lett volna delejt vagy villanyt írni, a glimm mutatja.
Megrázott az áram, megütött a 220V, nincs különbség.
Mi esztergályosok össze-vissza beszélünk az elektromosságról[#nemtudom]

mex

Bocsánat, de hirtelen ezt a kifejezést tartottam megfelelőnek, vagyis a körben folyó áram nagyságát szemléltettem volna: (nem számottevő, mellékes elhanyagolható).
Az hogy Te a gyerekkorodba a margón kívül mit jegyeztél fel, viszont irreleváns,nem illik ide.

KoLa

Én állandóan jegyzeteltem oda! Ja! nem az írásfüzetbe!
"Na tessék! okos tepsi! így már értem!"

KoLa

Ok rendben! már ne írjatok ebben a témában.
Nem tudjátok a megoldást.

svejk

A delej meg főleg nem idevaló hiszen az a mágnesességgel kapcsolatos.

"Mi esztergályosok össze-vissza beszélünk az elektromosságról"

No de akkor hogy akarsz konkrét pontos tanácsot, ötletet?

Hidd el Kola mester nem cseszegetésből próbálom belőled kihozni a konkrét célt, hanem mert csak úgy tudnak a fórumtársak célratörően segíteni.

Már reggel is azért nem írtam, mert sejtettem, hogy nem igazán pontos a kérdés megfogalmazása.

KoLa

Csak egy db glimm-et kelett volna ledre cserélni.
A többit Te tudod a legjobban.
Mire képes egy glimm? na ez kéne leddel.

svejk

No látod ez a beszéd!

A glimm ha megfigyelted kétpólusú eszköz, a kapcsolószekrénykben is mindig az egyik vége a nullára van kötve.
Még a fásisceruzában sem a levegőben lóg hanem  a testeden keresztül folyik az árama.

A glim egyébként egy nagyon megbízható jelzőeszköz, meglehet egy LED-nél hosszab  az élettartama.
Vannak nagyon pici glimmek is pl. a vasalókban vagy amit lentebb linkelt az egyik fórumtársunk.

De nézzük a LED-et:
Alapesetben kell egy soros ellenállás, maga a LED és egy soros dióda, mert a LED-nek véges a zárófeszütsége.
Az ellenállás kiválasztásánal fontos szempont a LED árama és az ellenállás fizikai mérete mert képes a hálózati feszültség akár áthúzni rajta vagy csak egyszerűen megszakad az ellenállás.
Sok esetben több ellenállásból építik fel a végleges értéket.

Nézzünk egy modern nagyfényerejű LED-et ami már 2 mA esetén is jelentősen világít.
Ekkor egy 56 Kohmos ellenállás szükséges előtétnek de ez legalább legyen 2 W-os és úgynevezett nem éghető.
A gyakorlatban csak 0,2W-ot fog disszipálni de a fentiek miatt kell a nagyobb fizikai méretű.
Diódának megfelel egy 1N4007-es, ez minden "sarki fűszeresnél" kapható.
Gyakorlatilag azt kell megcsinálnod amit [#3111@RJancsi]  linkelt rögtön az elején.

El lehetne menni a kapacitív előtét irányába is de ennek ma már a kis LED áramok miatt kisebb a létjogosultsága, ráadásul több alkatrészt kíván és a kondi miatt nem valami üzembiztos megoldás.

Hirtelen ennyi, de majd a fórumtársak kiegészítenek, vagy helyesbítenek.