Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

VighLajos

No, ezt el kell felejteni!
Egy ismerőssel dolgoztunk: ő gipszkartonozott, és szereltem a villanyt.
Mutatta a kütyüt, hogy mije van neki!
Ég a lámpa, ez meg meg sem nyikkan...
-Lehet, hogy kimerült benne az elem! -mondja
Hát... nem bíznám rá az életemet!
Azóta több ilyet láttam, bekapcsoláskor ha nem sípol, akkor lemerült.
De ki figyeli?
Középiskolában kapott glimmes fázisceruza még mindig működik.

kaqkk007

Már színte csak azt kéne tudni hogy egyen-váltó és mekkora fut a vezetékben . Ha váltó akkor egyszerűen méretezhető egy tekercs amire egyenirányítás (egy dióda) után egy pici előtét ellenállás segítségével rákötöd a ledet ami világítani fog ha van delej a drótban. Ha egyen feszültséget kell érzékelni az már kicsit bonyolultabb és "hideg" műszerrel valószínűleg nem megoldható.

jani300

Üdv !
A volt főnököm egyenáramú lakatfogóját mindig megcsodáltam ,úgy legalább 15 éve már .
Áramváltóról írhatsz .
Feszültséget ,csak , avval szerintem nem lehet detektálni . Max valahogy kapacitív úton ,de azt kifejleszteni , lehet nem gazdaságos .
Nem derült eddig ki az ok ,miért is kell követlenül az eret figyelni !
Egy száll drót lámpának valószínűleg túl egyszerű .
No de azt is kellene külön biztosítani .
Na ,hát nem bírtam tovább csöndben maradni :) Lehet jobb lett volna pedig :)

jani300

Erős áramú külsős villanyszerelőnk , földkábel .
Megnézte van e áram a döglött földkábelben ,amire azt mondták nincsen benne .
Adjatok egy csákányt !  Volt benne :)  Nem sérült senki :)
Bútorüzemben dolgoztunk éppen ,már nem tudom mi is ült le :)

RJancsi

"Ha egyen feszültséget kell érzékelni az már kicsit bonyolultabb és "hideg" műszerrel valószínűleg nem megoldható."

Pedig de. És milyen egyszerűen. Ráadásul 1820-ban véletlenül jött rá egy unatkozó svéd. [#nyes][#wave]

RJancsi

Elnézést, nem svéd, hanem dán volt a jóember. A lényegen nem változtat. Mellesleg az alumíniumot is ő fedezte fel ill. azonosította új elemként.

jani300

Izé . áramot érzékel ,nem ?

jani300

De mielőtt még kapok ....
Nem is az áramot érzékeli , csak az általa létrehozott mágneses tér változását ...
Itt vigyázni kell mit ír az ember [#integet2]

KoLa

Na megoldódott a probléma a glimmel!
A ledet csak én gondoltam hogy jó lesz, megoldható, de van sokkal egyszerűbb megoldás is.
Többen is felhívtak a nap folyamán de már az első hívás megoldott mindet!
Régi barátunk Tibor45 (Robsy) is kifaggatott...
Kiderült hogy nálam két egyfázisú forgó kapcsoló veszi el a helyet a glimmlámpás kontrolltól, " miért nem raksz be világítós billenő kapcsolót?! "
Basszus!!! ez kell, semmi csicsa![#nyes]
Szóval ennyi!
A margóra még annyit hogy: Köszi!

RJancsi

Elég hamar "feladtad" a "hideg" visszajelzőt. [#nyes] De legtöbbször a triviális megoldás nem jut eszünkbe.

KoLa

Az egyértelmű megoldás ez lett!
Azt hittem vannak ilyen hideg műszerek már feltalálva.

KoLa

https://www.ebay.com.au/itm/304520106864
Egy J-1000 frekiváltó elé akarom bekötni ezt a zavarszűrőt, 3ph be 3ph ki, mit kezdjek a kimeneti N ponttal?hagyjam szabadon,vagy ez ide nem lesz jó?

TBS-TEAM

József

svejk

No ugye, hogy nem tudsz kérdezni, másnak is úgy kellett kifaggatni!!!

Ha mindjárt az elején leírod, hogy pontosan mire kell, esetleg fotót is készítesz a helyről nem körmöltünk volna itt többen is.

Ráadásul mindenki jószándékból írt, aztán még majdnem besértődtél. :(

KoLa

Köszi! akkor ez mire való ? mert egy magyar nyelvű oldalon azt írták hogy frekvencia átalakítókhoz ipari megoldás.