Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Egy vagy akár több darab BUV47 tranyóval ki tudna valaki segíteni hama-hama?
Lenni kellene de valahova jól elrejtettem őket. :(

svejk

Hopsz, találtam 48-akat talán jó lesz.

kgl

Na most vagyok nagyon tanácstalan. Amikor megvásároltam a léptetőmotor készletet (4db motor, 4db DM556, BSMCE4U-PP Mach3-as vezérlőkártya + 350W/36V tápegység) akkor nem kaptam hozzá semmiféle leírást, csak a vasak voltak a csomagban. Felvettem az AliExpress keresztül a kapcsolatot az eladóval, ő sem adott leírást csak egy képet küldött. (1. kép)
Vettem még hozzá egy 24V/1A tápegységet. Most készítem a próbapanelt, először csak 1 db motort és meghajtót fogok bekötni a teszteléshez.
A neten megtaláltam a BMSC4U kártya doksiját és elkezdtem behuzalozni a próbapanelt. Ekkor szembesültem pár problémával.

1. Az eladó által küldött rajzon a DBM556 DIR+ vezetéke és a PUL+ vezetéke közösítve van és megy a vezérlőkártya 5V csatlakozási pontjára.
A vezérlőkártya doksijában viszont PUL+ közvetlenül van bekötve a Ap, Zp, Yp, és az Xp csatlakozókba.
Nem tudom melyik a jó megoldás, esetleg van valakinek erre megfontolt javaslata?

2. A kína rajzon a DIR- a vezérlő AP..... pontjaira megy, míg a vezérlőkártya doksijában ez közösítve van az összes meghajtó DIR- pontjával és a vezérlőkártya GND pontjára van kötve. Ráadásul ez a GND pont nincs összeköttetésben egyik rajzon sem a 24V vagy a 36V tápegység minusz (GND???) pontjával. Egyáltalán össze szabad ezeket kötni?

3. Az első rajzon a driver WCC pontja feltehetőleg egy 24V-os tápegységre van rákötve míg a másik rajzon nem is jelöli ezt. Az első képen a jobb alsó sarokban feltehetően egy 220/24 V-os tápegység van (mivel nem tudok kínaiul csak erre tudok következtetni). Ez a 24V egyik vezetéke megy a vezérlőkártya WCC pontjára és a meghajtó 24V pontjára. Ebből gondolom, hogy az egy 24V-os tápegység akar lenni. A kártyán viszont Nincs WCC feliratú csatlakozó pont, lehetséges, hogy másnak nevezi?

4. A vezérlőkártya doksijában lévő rajz nem jelöli és nem is ír semmit az AVI, ACM, 24V, DCM, 10V bekötésekről, mintha nem is lenne rajta a kártyán, pedig a kártyán ezek a feliratok vannak. Lehet, hogy a doksiból egyszerűen kihagyták ezt? Az eladó által küldött kínai rajzon legalább rajta vannak ezek a bekötési pontok. Most csak a 24V érdekel ezek közül, mert a többiről tudom már, hogy a marómotor vezérléséhez kell. A kínai rajzon legalább rajta van a 24V pont is és ez be is van kötve az állítólagos tápegységbe.

5. Melyik bekötési pontokra szükséges feltétlenül árnyékolt vezetéket használni erről sincs a vezérlőkártya doksijában semmi leírás.

Gyakorlatilag van 2 db bekötési rajzom és egy vezérlőkártya itt előttem az asztalon, de semmi sem stimmel semmivel. A kínai rajz csatlakozó kiosztása felel meg a kártyán lévő csatlakozási pontoknak. Az az érzésem, hogy a vezérlőkártya doksija egy elavult doksi még a párhuzamos portos megoldáshoz, viszont a kínai rajzon legalább USB is rajta van.

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TBS-TEAM

Ezt csak megjegyezem. [#eplus2]
Az aliexpresses eladó minden infot felrakott, ott van az elvi bekötési rajza, még a motorok bekötései szinjelölése is csak le kell görgetni a lapon.

DIR+ PUL+ összekötni és +5v bekötni minden vezérlőnél.
X tengely:
PUL-  XP
DIR-  XD

Y tengely:
PUL-  YP
DIR-  YD

Z tengely:
PUL-  ZP
DIR-  ZD   stb....

A 24V tápot kösd be a vezérlőbe.
A 36V és a 24V GND kösd össze.

A 0-10V maromotor vezérlés lehetőség és a többi érzékelő be
kimenetek, nem adhatnak konkrét rajzot mert nem ismerik a felhasználó pontos igényeit elképzeléseit.
József

svejk

Használd ezt a leírást tök szájbarágós, a motormeghajtótól függően mindegyik meghajtási módot kitárgyalja.

A 24 V-ot ne keverd ide a step/dir jelekhez!!!

Egyébként mi késztetett egy ilyen kártya megvásárlására?

kgl

Az aliexpresstől fénykéet kaptam. Azon nem lehet legörgetni :)

A vezérlőkártya doksija viszont nem felel meg sehogyan sem a
kártya bekötési pontjaival.Ebben a doksiban tudok görgetni. A pdf file 8.oldaláról másoltam ide ki a bekötési rajzotami nem stimmel sehogy

kgl

Mert készletben akartam vásárolni a motorokat, teljesítmény meghajtót, tápot és vezérlőkártyát, így nem tudom elrontani hogy nem összeillő dolgokat vásárolok.

Amit adtál linket az megvan nekem is de abban nincs bekötési rajz. Lehet, hogy elmagyarázza, de hasonló bekötési rajz nincs benne amin minden egység legalább egyszer szerepel.

kgl

Én ezt a doksit találtam a neten amikor a kártyára kerestem rá. Ez nem stimmel semivel
https://drufelcnc.com/doc/DrufelCNC_BSMCE04U_manual.pdf

lehetséges hogy mégsem ez a jó doksi?, pedig a kereső ezt dobja első helyen.

Amit meg te raktál be linket az meg a második helyen szerepel a keresőben.

svejk

Már hogyne lenne, 10-10. oldal.

svejk

Ami a tiédnek a 8. oldalán van az is teljesen korrekt.

svejk

Persze a másik rajzod is jó, az egyik NPN a másik PNP meghatás.

A léptetőmotor vezérlőd mindkét esetet tolerálja.

svejk

kgl

Köszönöm, csak éppen abban a doksiban a rajzon sok minden másként szerepel, mit hova kellkötni más a bekötési pontok neve vagy nem is említi.
Mivel nem tudom mi a PNP és az NPN meghajtás így választani sem tudok. Nem tudom melyik rajz alapján lenne előnyösebb ősszehuzalozni a rendszert.
Bocsi de nagyon kezdő vagyok CNC dolgokban és öreg nyugger is, de nagyon szeretném megtanulni.

TBS-TEAM

Az alin ahol vetted a szettet kezdj leggörgetni az aljára
és amikor találsz a lap közepén egy View More feliratot
arra kattintva lenyilik az ablak és több infót találsz.
Több View More fül is van. Nézd meg.
Ott van az értékelésed is. [#eplus2]
József

svejk

Ha korrekt az illesztőkártyád akkor mindegy melyik bekötést választod.

(a régi LPT-s időben a TTL szabvány miatt az L szint jobban volt terhelhető így ott az NPN-est szerették használni, de akkor ki kellett vezetni a PC-ből a +5V-ot)