Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

afjybsise

Biztos banális a kérdés, de eddig csak 16 amperes fali dugaljakat használtam ilyen formában, viszont vettem egy 32A dugaljat, de használnám a 230V-os aljzatot is rajta. Ha 6mm2-es kábellel dolgozom, akkor tudtommal illene az egyfázisú dugaljat is azzal kötni benne. Tévedek vagy tápláljam meg "máshonnan" az egyfázisú aljzatot inkább?
Ezekben ilyen kis 3 furatos sínek vannak elosztásnak.

RJancsi

A mai robogók már többnyire akkus/önindítós megoldásúak és egyenáram folyik az ereikben.

jani300

Az egyfázisú dugalj leginkább 16 amperes ,annak elég a 2,5 négyzetmilis réz .
Most ugye 20-25 ampernél többel viszont nem illene biztosítani .
De érdekes egy öszvér megoldás , ha közel van hozzá a biztosító tábla ,onnét külön kábel szabályosabbnak tűnik .
Írom most ezt úgy hogy ilyet még képen sem láttam ,ezelőtt .

RJancsi

Én már olyat is láttam, hogy az ötpólusú 400 V-os dugvillából 3 eres vezeték lógott ki és annak a végén egy 230V-os földelt lengő dugalj himbálózott. Ipari környezetben időnként könnyebb 400V-os 5 pólusú aljzatot találni, mint 230 V-ost.

afjybsise

Ideiglenesen jó az - egy tíz-húsz évig.:)

Jani: Igaz, 32A megszakítóból táplálni egy 230-as dugaljat nem a legjobb ötlet, inkább máshogy oldom meg.

jani300

Ez így csak egy átalakító hosszabbítónak tűnik .
Ha egyébként jók a kötések és a biztosítás ,igazából nem látok kivetnivalót benne .

svejk

Volt nálam vagy 150 db a találkozón...

Csuhás

Kérdeznék, mert már régóta keresgélek a neten eredménytelenül, és lehet hogy valaki kapásból tud megoldást. Egy tucatnyi analóg +-2.5v körüli jelbemenetet kellene bemeneti védelemmel ellátnom. Ezért keresek olyan szupresszor arrayt ami mondjuk 4 jelet tudna védeni és pici sot236 tokban van. Lehetnek diódák is amikkel  +-2.5 táphoz tudnám kikötni a bemenetet. Nem kell gyors áramkör viszont követelmény a nagyon kicsi szivárgó áram. Tudtok mondani valami bevált típust? Amit eddig találtam azok aszimmetrikusak voltak azaz pozitív irányban 3..5V körül határoltak, de negatív bemenetnél a limit 0.7V ami nekem kevés.

pbalazs

Lehet, hogy nem értettem pontosan, de ha sima dióda is jó, akkor BAV70S és BAW56S pároshoz mit szólsz?

Csuhás

Elvileg jó lehetne, bár a szivárgási áramát meg kell néznem, viszont nem jó mert nagy helyet foglal. Egy kb ugyanekkora SOT tokozásban létezik 4 csatornás dióda kombináció is. Egyébiránt ilyenek vannak jelenleg a nyákomon, de beméréskor fedeztem fel hogy negatív irányba ezek csak egy diódányit engedi elmenni a bemenetet. Szóval ezt elhibáztam.

pbalazs

Igen, egy diódányit engedi, de azt mondtad, hogy jó lehet, ha a táphoz képest limitálod, ami már lemehet így -2.5V alá.
Miért kell levágni a jelet? Soros ellenállás nem működik?

Csuhás

Esd védelem miatt kellene megfogni a jelet, valami olyan védelemmel ami mondjuk a +-1V tartományban nem terhel 1..2nA-nél jobban.

Csuhás

Azt hiszem találtam nekem alkalmas diódát: TPD4E1B06

TBS-TEAM

Ez amit találtál +-5.5V.
+-2,5V kerestél.
József

Csuhás

Igaz. Az áramköröm lineáris működési tartománya +-2.5V ideális esetben itt kellene megfogni a bejövő jelet, de azt hiszem ha ezzel a diódával határolom 5V-on akkor a dióda után következő soros ell. (5K) plusz kondi (1n) az AD belső bemeneti védelmével együtt már megóvja az AD átalakítót egy esetleges túlfeszültségtől.