Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

7ng7ui4ik

Sziasztok!

Szeretnék egy KisRákosi marógépet elektromos szempontból teljesen újrarendezni.

Az alábbi funkciókat szeretném megoldani:

- 380V motor (főorsó hajtás) kapcsolása háromállású kapcsolóval (forgásirányváltással)
- 24V motor (előtolás) kapcsolása  háromállású kapcsolóval (forgásirányváltással)
- Vészleállítás 1 vagy 2 vészkapcsolóval

A falon kapcsolódoboz, benne mágneskapcsoló a vészleállítás miatt, 220V/24V transzformátor az előtoló motorhoz.

Lát valaki egy kis erőt magában hogy tud segíteni megtervezni az áramkört?
Akár itt, akár privát üzenetben folytathanánk.

7ng7ui4ik

Csatolok egy képet az elképzelésről.

Mágnes kapcsoló és 220V/24V transzformátor a falon, külön kapcsoló dobozban.
A vezérlőszekrényben lenne az összesfunkció kapcsolása. (piros kerettel jelölve hol lesz)
A vezérlőszekrénybe YSLY-JZ kábelt gondoltam, mivel elég sok szál megy be és ki. Hogy hány szálas azt még ki kell gondolni, kb. átm.25mm helyem van végig a vezérlőszekrény tartócsövében.

"Főkapcsoló" nyomógomb kapcsolná a mágneskapcsolót, ezzel feszültség alá helyezve a gépet.
"Hűtő" egy 380V dugaljat kapcsolna, erre dugnám a külön a gép mellett található hűtő-kenő szivattyút.

A mágneskapcsoló pontos bekötését nem tudom, ezt majd külön taglalnám később. Tettem be a típusáról egy képet.

Milyen meglátásaitok vannak a fentiekkel kapcsolatban?

jani300

Nem szerencsés az elképzelés azon része hogy felvinnéd a főáramkört a vezérlő pultba .
Az előző hozzászólásban lévő tokozatban lévő mágneskapcsolós irányváltó kapcsolás , túláramvédelemmel a megszokott , a szerszámgépeknél .
Így az 1-0-2 állású irányváltó kapcsolóhoz csak 3 db vezérlő szálat kell vinni , ami akár törpefeszültség is lehet . Ja , és a kapcsoló is kisebb áramú ,méretű lehet .
Ennek a tervezési elvnek az alkalmazását javasolnám .

7ng7ui4ik

Igen, gondolom hgoy jobb volna nem nagy feszt kapcsolgatni a vezérlőben.

Az alacsony feszültségű megoldáshoz gondolom minden amúgy 380V-ot kapcsoló áramkör részhez mágneskapcsoló kell.

hostya

Igen.
 Mágneskapcsoló kell, de azok már ott vannak a fali szekrényben, csak (jól) kell bekötni őket.
Az a kis ~60..100VA 24V-os trafó csak a vezérléshez + a géplámpához elég.
Az általad elképzelt mellékhajtáshoz(előtolás) kell egy másik nagyobb teljesítményű trafó is, meg egy hajtóműves előtolómotor, a hozzátartozó vezérléssel, ami gondolom fokozat nélküli lesz.

7ng7ui4ik

A mágneskapcsoló(k) bekötése a sarkalatos pont amihez lövésem sincs.

Megnézem majd a régi képeimet is, de úgy emlékszem hogy erről ment az előtolómotor.
Megnézem majd az adattábláját mennyi VA-t tud.

Az előtolómotor és a (fokozatmentes) vezérlése már megvan.
A motor a marógép képén az aljára van rakva a bal oldalon a gépláb fölött.
A vezérlése ez lesz:
https://www.hestore.hu/prod_10041969.html

TBS-TEAM

Mennyire tudod olvasni értelmezni az elektomos rajzot?
Ha megrajzolom a rajz alapján el tudod készíteni?
József

TBS-TEAM

Elvi kapcsolás:

József

guliver83

Használ valaki ilyen alkatrészek szívesen megválnék tőlük.

svejk

Az EUPEC-ből mennyi van?

guliver83

Itthon most 3db, de összesen legalább van 10db. Hétfőn tudok pontos számot mondani.

vadember

Van egy gérvágóm, ami szépen elindul, de minimális terhelés alatt is belassul. 15 évig szépen tette a dolgát. Lágyindító elektronika van benne.
 Kondenzátoros, indukciós motor van rajta. Azt gondoltam, hogy az elektronikát megkerülve bekötöm a motort, ezzel ki tudom szűrni, hogy az elektronika vagy a motor tekercselése a beteg.
 A lágyindító hiba esetén jó lenne egy egyszerűbbel helyettesíteni. Ezt találtam legegyszerűbbet. Ezt ugyan toroid trafó indításához ajánlották, de a Hobbyelektronikán motorhoz is jónak mondják. Így van ez?

TBS-TEAM

Cseréld ki a motor kondiját és jó lesz.
Elvesztette a kapacitását.
József

TROMF22

Nagyon szerettem ezt a kis DDR köszörűt.
Az utóbbi időben már kis terhelésre is erősen esik a fordulata.

Lehet, hogy ennek is kondi gondja van?
Igaz, ez itt szűrő kondi.
Találtam is egy nagyon hasonlót az eredetihez.
Az X 100 helyett 200nF, az Y annyi mint az eredeti 2x2,5nF.

Érdemes kicserélni?

TBS-TEAM

Az csak szürőkondik annak nem nagyon szokott baja lenni.
Kopottak a szénkefék és nincs elegendő kefenyomás, vagy
akár a kommutátor kopása miatt a kommutátor szigetelései
egyforma magasak a kommutátorral.
Mikázni kellhet a komutátort.
József