Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

onagy

Egyszer nagyonrég programoztam ilyet. Találtam most egy lengyel oldalt, ott van kábelrajztól szoftverig minden, ezt már nézted?
https://www.ebmia.pl/sterowniki-easy-servo-leadshine/38982-serwosterownik-easy-servo-es-d508-hbs86h-20-50-vdc-8a-silniki-09-2nm-pul-dir.html

O.

emerzee_

Igazad volt. Ma hozta a postás a relét, a ferritet  és a bt antennát. A ferritet felraktam, máris nem problémázott, úgy látszik az usb kábel szedte a szemetet tényleg. Bekerült a bt antenna, így már relét nem kellett cserélni, és az usb kébelre sincs szükség, mert így már nincs gond. Nagyon köszönöm a segítséget!

morvfer7

sziasztok.
szeretnék segítséget kérni, ha valaki használt már PIC12f508-at.

Az a problémám, hogy a kimenetek közül 2 valamiért nem működik, tehát csak a 2-3 és a 6-7 lábon villog a led, az 5-6 lábon valamiért nem, pedig elvileg kimenetnek van beállítva. Tehát a GP0, GP1, GP4, GP5 működik, a GP2 és GP3 pedig nem.

itt van egy példaprogram, amivel gyakorolok:

#include <12F508.h>

// Fúziók beállítása
#fuses NOPROTECT, NOMCLR, INTRC

// Időzítő inicializálása
#use delay(clock=4000000)

#byte TRISIO = 0x85 // TRISIO regiszter címe

void main() {
    // Lábak konfigurálása kimenetként
    TRISIO = 0x00; // Az összes lábat kimenetként

while(1) {
        // LED-ek villogtatása
        output_b(0b00111111); // Minden LED-et bekapcsolunk
        delay_ms(500);        // Várunk 500 milliszekundumot
        output_b(0b00000000); // Minden LED-et kikapcsolunk
        delay_ms(500);        // Várunk 500 milliszekundumot
    }
}

Eladó cuccok: webshop.morvaiferenc.hu

OlyFlyer

Azzal a 12F508 PIC-el már több mint 20-25 éve nem játszok, de csak assemblerrel programoztam. Itt egy kód ami tudom hogy működik. Ezt használtam tesztre. Ha neked nem működik akkor lehet hogy a PIC-ed rossz. Én arra emlékszem a 508-val sok probléma volt, azért átálltam a 629/675 sorozatra amikor 8-lábasok kellettek kis dolgokra.

Bár nem fontos, de az 5-6 lábon GP2 és GP1 van, nem GP2 és GP3.

list p=12c508a
#include <p12c508a.inc>

__CONFIG   0xff2 ;_CP_OFF & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF; & _IntRC_OSC

TEMP1 equ 0x18 ;Temp variables
TEMP2 equ 0x19
TEMP3 equ 0x1A

org 0x00 ;Effective Reset Vector

clrf GPIO ;Clear I/O Port
movlw 0x00 ;Clear W Reg
tris GPIO ;All Outputs

LOOP bsf GPIO, 0 ;Set GP0
bsf GPIO, 1
bsf GPIO, 2
bsf GPIO, 3
bsf GPIO, 4
bsf GPIO, 5
call DELAY ;Wait

bcf GPIO, 0 ;Clear GP0
bcf GPIO, 1
bcf GPIO, 2
bcf GPIO, 3
bcf GPIO, 4
bcf GPIO, 5
call DELAY ;Wait

goto LOOP ;Repeat

;***************************************
;* This routine is a software delay. *
;* Fosc = 1/Tosc; Tcycle = 4 x Tosc *
;* Delay = TEMP1xTEMP2xTEMP3xTcycle *
;***************************************

DELAY retlw 0
movlw 0xFF
movwf TEMP1 ;TEMP1 = 255
movwf TEMP2 ;TEMP2 = 255
movlw 0x07
movwf TEMP3 ;TEMP3 = 7

DLOOP retlw 0
decfsz TEMP1, F
goto DLOOP
decfsz TEMP2, F
goto DLOOP

decfsz TEMP3, F
goto DLOOP

retlw 0x00

end

Az MPLAB IDE ingyen letölthető ha nincs neked.

morvfer7

köszönöm, közben már privát üzenetben kaptam segítséget.
a 4 és 5 láb csak bemenetként funkcionál.
PIC témában nagyon kezdő vagyok, valójában én arduinot használok szinte mindenhez, csak most sikerült ezt a PC12f508-at olyan olcsón beszereznem hogy elkezdtem vele foglalkozni, főleg azért, mert még belső oszcillátor is van, így még olcsóbbá teszi.

nekem végül is elég a 3 láb is a saját projekthez, de akartam tudni, hogy miért nem működik az összes láb kimenetként. érdekes, hogy a ccs compiler simán lefordította minden hiba nélkül.  csak ugye nem működött, ahogy szerettem volna.

az 5-6 lábat elírtam, a 4-5 láb ami bemenet csak, egyéb más funkciók miatt.

2-3 és 6-7 láb az alább leírt tesztprogrammal tökéletes.

4-es láb kizárólag bemenet, az 5-ös láb egy kis variálással lehet kimenet is.
Eladó cuccok: webshop.morvaiferenc.hu

OlyFlyer

Idéza 4 és 5 láb csak bemenetként funkcionál

Csak a GP3 (4-es láb) bemenet, a GP2 (5-ös láb) ki/bemenet.

emerzee_

Sziasztok!
Kaptam ajándékba egy cipősdoboznyi alkatrészt, ledet, kapcsolókat, áramköri lapokat. Van közte két relé, amit tudnék hasznosítani, de nem jövök rá, hogyan lehetne őket "kapcsolni".
Amelyik használata nagyon jól jönne, egy HY-M285 high level triger. Google nem a barátom. Azt látom, hogy 5V kell neki, de nem jövök rá, hogy sima 5v-vel hogyan lehetne vezérelni is. Minden képen kell hozzá valamilyen programozható egység ami kapcsolja. Nekem csak 5V van kapcsolgatva.
A másik egy 2 relay module.https://www.amazon.in/Invento-Channel-Module-Arduino-Electronic/dp/B07BSMSC1Q olyan mint ez. Itt se jöttem rá, hogy 5v-al, hogy tudnám vezérelni.
Tudna valaki segíteni egy ilyen "muglinak"?

freewind

A vezérlők (arduino) kimenete csak kis áramot tud leadni (10-20mA), a realynek ennél lényegesen több kell. Ezt úgy oldják meg ezek a panelek, hogy a vezérlő csak egy optokaput/tranzisztort kapcsolgat és az hajtja meg a ralayt. Tehát a panelnak külön adni kell egy 5V-ot, nem elég csak a vezérlő 5V-t, GND-t, és a PIN-t  összekötni. A jumper segítségével lehet váltani, hogy honnét kapja az 5V-ot: a fent említett 5V-ról azaz az arduinon keresztül vagy más forrásból.
2 reay esetén elbírja az aruinon lévő feszszabályzó is, de ha többet hajtasz akkor inkább másik táppal.

OlyFlyer

HY-M285

Itt meg az a 2-relés bekötési példája a képen.

gtibi

Szia, a HY-M285 egy SSR, szilárdtest relé, alkalmazásáról videó - más típus de a működést szemlélteti, röviden: mozgó alkatrész nélkül, minimális primer oldali terhelő árammal kapcsolja a szekunder oldali terhelést, a megadott határ értékeket betartva örök élet +1 nap.Ez a típus csak pozitív jelre működik:

A másik klasszikus jelfogókat használ, a primer oldalon beépített meghajtókkal, mert nem minden mikrokontroller tudja meghajtani, ezért VCC-GND pontokra külső táp, ami lehet ua. mint a kontroller tápja, a bal oldali 3 tüske és jumper pedig a vezérlés módját állítja be, pozitív, negatív logika. :

GT

emerzee_

Nos a relékkel a következőre jutottam.
Az 1 áramkörös elindul, kapcsol, de ha elveszem a vezérlést, attól még bekapcsolva marad a vezérelt oldal, amíg azon meg nem szakítom az áramkört. Utána megint kapcsolható, de megint bekapcsolva marad a vezérelt oldal megszakításáig.
A két áramköröst nem sikerült életre keltenem, valószínű hibás. Nem világít a led se rajta. (Vagy én vagyok béna.)
Ezeknek egy pinceszellőztetést kellett volna kapcsolniuk. Másik lesz helyettük.
Megjött közben a lézervágóhoz is a relé. "Szilárdtest relé MRA-23D2 2A 230VAC" A Variometrumban vettem.https://variometrum.hu/hu/szilardtest-rele-mra-23d2-2a-230vac Valami viszont nem stimmel ezzel se. (El vagyok átkozva reléügyben.) A Sculpfun S9 adja a vezérlőjelet 5V-al. A relén világít is a led. Szakadásvizsgálóval nézve kapcsol is. De kimérve viszont, valamiért megfelezi az áramot. 230V megy be, de csak 127V jön ki. Nem is kapcsol be a levegőrásegítő kompresszora. A "kompresszor" 60W-os. Mit bénázok már megint?

mex

Kompresszor helyett próbáld ki egy hagyományos 60W izzóval, és azon mérj feszültséget. Ha az izzó normál fényerővel világít, akkor a relé jó, de a kompresszor induktivitása miatt csak félhullámot kapcsol,(erre utal a félfeszültség is).

emerzee_

Kipróbáltam. A lámpát kapcsolja. A "kompresszor", egy https://akvariumplus.hu/kompresszorok-turbinas-levegoztetok/474-hailea-aco-318.html elektromágneses tólevegőztető. Hogy tudom így a "kompresszorom" működésre bírni?

emerzee_

Aham! Rájöttem... Kell mellé tenni egy energiatakarékos izzót... Így már működik!
Nagyon köszönöm a segítséget!

Csuhás

Tanácsot kérnék: Lehetőség van a cégnél egy spektrumanalizátort venni, amit elsősorban EMC előzetes mérésekhez használnánk. Tud valaki bevált típust javasolni?