Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézÉs még egy gonosz kérdés: 100W alatti felvett teljesítményű motorral hol lehet füvet nyírni, talán virágcserépben?

Gondolom, valami hasonló lehet mint ez.
Használok egyet én is, kizárólag  szegélyvágásra.
Silány kínai mivolta ellenére...meglepően jól teljesít.
Elöl golyós, hátul szintercsapágy van a motorban.

Rabb Ferenc

Ha szebb nem is lettem - bár rám férne, okosabb mindenképpen. Egész pontosan: nem kellet volna belepofáznom...

B.Zoltán

Fiammal pár évvel ezelőtt kísérleteztünk egy 3 Nm motorral, a nyomaték görbéjét próbáltuk megrajzolni, ott derült ki, hogy igenis egy 3 Nm motor (4.2A 2.73V) képes 100-120 W-t felvenni a hálózatról, 400 ford/percnél. És persze ha nincs terhelve, akkor emlékeim szerint ez 10-20 W körül van.

Ezért nagyon függ a motornak az áramfelvétele (amit Robsy is ír), hogy hogy van megterhelve, mert a vezérlő egyre jobban emeli a fázisfeszültséget az indukcióhatás miatt, ezért emelkedik a teljesítmény felvétel. Mert az a 2V 4V fázisfeszültség szinte csak álló helyzetben igaz, de amikor nagy sebességgel forog, kénytelen emelni a feszültséget, hogy át tudja hajtani azt az áramot a tekercseken.

Az esztergába beépítve a 3 Nm motor, és egy 1.2 Nm motor úgy, hogy 400 ford/perc fordulaton forog a 3 Nm motor, 40 W-tól nem fogyasztanak többet ketten. Én is ezért teljesen fölöslegesnek érzem azokat a hatalmas tápegységeket, amit terveznek egyesek. Mert általában nem terheljük ki a léptetőmotort a biztonság miatt sem teljesen. És a terhelés is sok esetben pillanatszerű.

guliver83

Én néztem el véletlenül , nem azt a motort tettem ide, nekem olyan van amibe elől csapágy a szénkefe felé pedig bronz persely.
Hogy egyértelműen legyen ez egy hengerkéses fűnyíró, nem kell neki gyorsan forogni.
Van benne egy hajtómű, ugyan úgy mint egy csavarbehajtóba ez által lassan forog és nagyon szépen vágja a gyepet.

Most hogy találtam teljesen csapágyas motort lehetséges teszek egy próbát ezzel is.

Rabb Ferenc

Kössz a kiegészítést, sok sikert a módosításhoz.

Robsy1

Kicsa

Sziasztok,

tud valaki segíteni abban,hogy ezt a motort hogyan/mivel lehetne használni? Főorsómotornak szeretném felhasználni.
Első opció az lenne,hogy valami "gyári" vezérlőre kötni,ami használja az enkódert is,így pontos pozícionálást lehetne szerszámcseréhez.
Második opcióm pedig az,hogy valami egyszerűbb frekvenciaváltóra kötni,ami megfelel a paramétereknek és visszacsatolás nélkül megforgatni.

Első opciónál nem tudom,hogy milyen modult/modulokat kellene szerezni,amivel menne a motor?
Második opciónál pedig az a kérdés,hogy milyen paraméterekre kell figyelni a frekvenciaváltónál? Nyilván a motorteljesítmény legyen kisebb a frekiváltóénál illetve ott gondolom,a frekvencia emelésével egy kicsit nagyobb fordulatszám is elérhető lenne.

Köszönöm szépen!

Robsy1

Már a a 2007-es CNC talin is láthattál Robsy AC szervo sebesség/pozíció hajtás megoldásokat.
Csörrenj rám, ha érdekelnek ezek a motorvezérlők.

Frekiváltóra ne kössél ilyen motort, csak akkor ha a 3 fázisú aszinkron motor mellett kifejezetten képes arra is, hogy egy AC SZINKRON szervót működtessen. Egyébként pillanatok alatt valami füstölni fog.

sarktibsi

Én eddig YASKAWA V1000-el meg ATV61-el próbálkoztam , visszacsatolás nélkül, nem mindig egyszerű beállítani de sokszor egész jó eredményeket is el lehet érni. Azt ajánlom olvasd át a doksikat , a SCHNEIDER megvan magyarul is.

svejk

Nem igazán CNC de hátha otthon van valaki itt kávégépekben.

Beázott egy Nespresso KRUPS XN2601 panelja, két ellenállás megszakadt.
Be tudtam üzemelni a panelt de jó lenne a gyári értékeket visszaállítani.
Színkód szerint 33 vagy 11 ohm 1W lángmentesek.

Így néz ki a panel

A kapcsolás szóban forgó részepedig ennyi:

Csuhás

Nem lőnek vele nyulat, kb mindegy milyen pár tíz ohm körüli ellenállást raksz be. Sok szerepe nincs, leginkább biztosítékként működik.

bigoneoszi

Sziasztok,
Javításra hozzám került egy gép Schneider TSXCAY21 vezérlője, kettő darab is. Mind a kettőnél a CH0 #2 #4 #11 csatlakozó lábakon lévő bemeneti ellenállások elégtek. Ezt valami okozta. Mivel ezen a területen még kezdő vagyok, ezért szeretném megkérdezni, hogy egy enkóder motor tud-e ilyen hibát okozni, vagy miért teszi. Ezek a bemenetek a képeken  láthatóak. Nemsokára megnézem milyen enkóder motor van rákötve. A- Z+ B- ezek a bemenetek sülnek meg. Ezeket mire használja egy enkóder motornál?

TBS-TEAM

Az oasz lapszabászokba előszeretettel használták
ezt a modelt.
Tipushiba (igaz több 5-10 évig bírják [#eplus2]) ennél a modulnál nagyon jól
határra van az ellenállások teljesítménye méretezve.
Mi nagyobb teljesítnyűre szoktuk cserélni és utánna
nincs velük gond.
József

bigoneoszi

Így van, most is ott használják.
Én is úgy tettem, kapott 0.5W-os ellenállásokat.
Akkor nagyon nem keresem a miértjét.
Gondolom a rendszer tervezésénél nem számoltak evvel.

kgl

Segítséget szeretnék kérni az épülő cnc gépemhez szeretnék csatlakozókat vásárolni. A 4 darab 4 vezetékes léptetőm van, 6 darab mikrokapcsolóhoz.
Az SP16 típusúhoz hasonlót keresek, de az anyarész olyan legyen amit rétegelt lemezbe besüllyesztve tudjak rögzíteni az asztalba.
A léptetőmotorokhoz 2 darab 4 pólusú
az y, z tengely mikrokapcsolókhoz 2 darab 3 pólusú csatlakozót tervezek, külön csatlakozókkal.
Az X tengelyen 2 db motor lesz (4 vezetékes, külön vezérlővel. Ehhez egyenlőre nem tervezek külön csatlakozót mert a léptető vezérlők és a Mach3 kártya valószínűleg az asztalba helyezem majd el. Vagy jobb lenne azt egy külön dobozba építeni az asztal alá? Még nem tudom, melyik megoldás legyen. Javaslatot örömmel elfogadok, hogy miért előnyös az asztalba építeni. Az asztal vastagsága 30 cm így bőségesen elférne benne, de a szerelhetőséget külön meg kell megoldani egy kis szerelő ajtóval.
Milyen csatlakozókat ajánlotok amit a rétegelt lemezbe rögzíteni tudok. Sajnos amit találtam az mindkét csatlakozó lengő kivitelű. Erről van fényképem is.
Ha tudtok valami linket adni, hol milyen csatlakozót javasoltok az nagy segítség lenne.

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330