Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jani300

Nem nyitottam meg .
Mondjuk első hozzászólásként talán illene legalább annyi hogy toll a fületekbe vagy valami , de majd kiderül valami ,vagy nem ...

kgl

A válaszodból az derül ki, hogy a léptető motor földelve van fémvázas gép esetén. Nálam favázas a gép, így arra következtetek, hogyhogy arra is kössem rá az az árnyéklást. Ettő még nem fog földhurok képződni, így talán nem árthatok vele.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

w4sujand

Szia,

Szeretném megkérdezni, hogyan tudom visszacsatolni a mach3 részére az X Y Z A enkóderek jelzéseit.
Jelenleg csak a motorvezérlőbe vannak bekötve.
Van egyáltalán értelme ? Az a problémám, hogy néhány óra faragás után a Z tengelyen 1-2 tized hiba keletkezik. A PID beállításokat már kimaxoltam az AC motorvezérlőben.

Kösz.

TBS-TEAM

A Mach3 nem zárt hurku vezérlő rendszer.
Az encoderek fogadásának semmi értelme.
Vagy mechanikai gondod van, vagy túl nagy a gyorsítás és lassítás és lépésvesztés keletkezik.
József

svejk

Ha tényleg servo akkor hibás jelillesztés, mechanikai hiba (tengelykapcsolo!), vagy nem stabil Mach3 verzió.

TBS-TEAM

Még ami fontos ellenőrizd a Mach3 beállításban mert egy pár szervo alergiás rá és lépést veszít.

Az aktív ,,lo" konfigurációt használj a Step és Dir jelekhez.
A Mach3-ban ezeket a kimeneteket aktív ,,lo"-ra kell beállítani.
József

w4sujand

Köszönöm Mindenkinek a segítséget. Ellenőrzöm őket.

ANTAL GÁBOR

Van egy kínai step down konverterem ( szépen teszi a dolgát )
Van rajta egy 3 digites ledes kijelző( 3631AS) amivel a Be/ Ki  feszültséget ki lehet jelezni  ( jusztírozható)

Egy  dolgot nem értek : nem találok a panelon AD convertert
 Aktív elem a kapcsolóüzemű tápegység Ic ( XL 401 vagy 4016)  és egy tranzisztor

Hogyan oldották meg a kínaiak a dolgot ?

Csuhás

Gondolom a kijelző alatt van egy proci, és annak az ad konverterét használják.

Csuhás

Itt látszik is a rajzon:

ANTAL GÁBOR

Nagyon köszönöm , Rabb Feri is ilyesmire tippelt . Csodálom hogy ilyen rövid idő alatt találtál egy jó magyarázó képet

designr

Ajánljatok már valami jó megoldást az alábbi feladatra.
Egy léptetőmotort kellene egy lépést előre, egy lépést vissza mozgatni.
Rendelkezésre áll egy step jel.
Tehát a jelre menjen oda és lépjen vissza.
Arduinoval megvariálni a jelek sorrendjét vagy jobb lenne valahogyan a dir jelet kapcsolgatni föl-le?
Melyk verzió lenne jobb? Lehetőség szerint nagy sebességgel kellene mozognia.

Van erre valami bevált megoldás?
A step jellel kapcsolgatni a dirt?
ha van valakinek ötlete szivesen veszem akár magánban is.
A kész elektronikárért pedig igen komoly sikerdijjat ajánlok fel.

Robsy1

Ezt könnyű megoldani egy IC-vel, csak pontosítani kellene a feladatot.

"Lehetőség szerint nagy sebességgel kellene mozognia."
A leírásod alapján ebből csak egy rezgő mozgás lesz, +- 1 lépésnyi oda-vissza mozgásokkal a bejövő step jelekre reagálva. Ezt akarod?

Hány Hz-et szeretnél így lekekzelni, és mekkora a motor felbontása, nyomatéka (step/fordulat)?

Egyébként meg nyugodtan csörrenj rám, mert sokkal hatákonyabban lehet ezt megbeszélni telefonon, és megoldást találni rá.

OlyFlyer

Szombat délutáni szórakozás volt...

A világ legegyszerűbb feszültségszabályzója 5V-ról 3V-ra. Egy fehér LED + 1 db 180 ohmos ellenállás az kb 10mA. A 3V ami nekem kellett a LED két oldaláról veszem le. Amikor ilyen kis feszültségekre van szükségem így szoktam megoldani.

onagy

Ravasz megoldás. Én még nem láttam ezt máshol. Pontosan 3V a nyitófeszültsége ennek a lednek?
O.