Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szia!
 A te szisztémádat ismerem bele is kezdtem agy saját eszköz elkészítésébe de abbamaradt .  Van egy idős barátom aki megcsinálta a trafós verziót , pillanatnyilag hozzá megyek ha kell hegeszteni de már jobb lenne egy saját

Tehát kimondható hogy egy 5000 mAh akku telep tudja az 1200  (legyen csak 600!)  ampert egy rövid időre [#conf][#conf]

PSoft

Túlgondolod...
Nincs abban szuperkapacitás.
Az amúgy csinos kis doboz 90%-át az egy, vagy kettő párhuzamosan kötött LiPo cella foglalja el.
A maradék, fél gyufásdoboznyi helyet meg az elektronika, a csatlakozókkal.
Majd csinálok pár fotót egy nagyon hasonló "döglött" belsejéről.

Szalai György

Egy darab nagy kapacitású kondenzátor használatával szemben sokkal kedvezőbb a sok kisebb kapacitású kondenzátorból alkalmasan össze sínezett telep használata.
Egy esetén már az extrém nagy áramú hozzávezetés sem megfelelő, mert a kondenzátor lába vagy csavaros terminálja ehhez hitvány. (Talán kivéve a direkt ilyen extrém impulzus üzem célra készült darabokat.)

ANTAL GÁBOR

Mindenkinek nagyon köszönöm az útba igazítást .  Egy dolog maradt számomra kérdéses: A Li Po ( polimer ) akku tulajdonsága az hogy ilyen kicsi a belső ellenállása vagy a
 Li ion is tudja ?

Szívesen összeraknék egy akár 8000 mAh egységet  a hengeres formátumú Li ion akkukból .
 A netet tanulmányozva sajnos a belső ellenállásról  ( áttételesen a terhelhetőségről ) nem találtam adatot

A LiPo akkukról azt írják hogy könnyebbek és téglatest alakúak ( ezért szeretik a repűlő modellezők

pbalazs

Épp a minap szereztem be egy "gépet", íme néhány kép róla:

pbalazs

Csináltam pár tesztet is ebben az összeállításban:

pbalazs

Eredmény 0.15mm-e szalaggal mind a 9 beállításban:

pbalazs

És pár hullámforma a műkedvelők kedvéért :)

Tekerő állás 1-4:

pbalazs

Tekerő állás 5-9:

pbalazs

A dobozban 2db téglatest alakú akksi van sorbakötve, felirat nincs rajtuk.
Az előlapon lévő kijelző elvileg az akksicsomag feszültségét mutatja. A tesztek (kb. 50 ponthegesztés) során kb. 50-60mV-ot csökkent a feszültség.

Most próbálkoztam először ponthegesztéssel, így lehet, hogy nem jól tartottam az elektródákat, vagy más hibát követtem el,  nem tudom...

A lényeg, hogy 4-es beállítástól már átégett a szalag, gondolom, az úgy már nem jó.
Lehet, hogy ha akksira megy a szalag, akkor nem ég át olyan könnyen, majd kipróbálom azt is.

vadember

Megmértem néhány bontott Li ion akku belső ellenállását.
100 és 280 mΩ közötti értékeket mértem.

vadember

Az újak 30-50 mΩ körül vannak ha minden igaz.

ANTAL GÁBOR

Írtam privát levelet de a szkópos kérdés okafogyott ha jól értelmezem a képet  ( 2. kép 2 es fokozat ) I =700A
  T = 3.5ms ( durván )

pbalazs

Válaszoltam, de ide is egy kis magyarázat:
2. fokozatban a szkóp szerint t=3.5ms, I>1000A

ANTAL GÁBOR

Köszönöm : A  Én a kisebb amplitudóju jelet gondoltam az áramnak és a nagyobb amplitúdójú jelet a feszültségnek  . Ezek szerint pont fordítva van