Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

Köszönöm.

Jenő

kijy8hc3f

Kedves Ferenc, köszönöm az infót - megtaláltam a jelzett helyet és a kapcsolók bekötési rajzait is, azonban sajnos az elektromossághoz pontosan olyan hülye vagyok mint a harangöntéshez. Maga a csillag - delta kapcsoló már be van huzalozva, maga a motor is már be volt egyszer kötve és müködött is. Valami miatt szétbontottam  a motor és a kacsolóbol kivezető vezetékeket és talán fel is irtam valahova, hogy melyik polus hova volt bekötve de ez a leirás már nincs meg. Nekem az volna a segitség ha meg tudnád mondani amikor a kapcsolót nullárol csillagra kapcsolóm és a kijövö hat vezeték közül  3 on csipogást észlelek azt a vezetéket a motoron levő 2* 3 kiállás közül melyikre kell kötni, majd a delta kacsoláskor a szintén megszolaló másik 3 vezetéket  hova, - ennél gondolom az ellentétes oldali 3 polisra. Azt is feltételezem,  hogy kacsolásonként megjegyzem, hogy  fázisonként melyik, melyik vezeték van párban és a bekötéseknél azok helyzetére odafigyelek a vezetékek számozva vannak. csillagnál  az 1, 3, 5 sipol, deltánál a 2, 4, 6, os ér. és fázisonként mérve 1-2,  3-4,  5-6.

Jenő

emerzee_

Sziasztok!
Nem cnc de elektronika. Tegnap vettem egy használt monitort a gyerkőcnek. Össze is raktam ma a gépet a monitorral és azt vettem észre, hogy a lakáselosztó búg. Kipróbáztattam vele, ha kikapcsolja a monitort (nem kihúzza az áramból), akkor megszűnik a búgás.
Mi lehet az oka? Okozhat valami gondot? Vigyem vissza az eladónak? Be lehet tenni elé valami zavarszűrőt? (Ha jól emlékszem van itthon egy.)
Köszönöm a segítséget!

Csuhás

Hmm érdekes, búgást nagy áramfelvétel okozhat, de a nagy áram nagy hőleadást is okoz. Nem melegszik nagyon a monitor? Ha fordítva dugod be a hálózati dugaszt akkor változik a helyzet?

TBS-TEAM

Az a bugás nem véletlen sercegés, kontakthiba?
Más helységbe más konnektor ajzatba dugod a készüléket változás?
József

Vetesi75

Áramvédő relé is tud zümmögni, mikor hibaáram már folyik, de még nem elég a leoldáshoz.

TBS-TEAM

Az biztos, hogy a lakáselosztó átvizsgálása az első lépés.
József

emerzee_

Elsőnek kipróbáltam a fordítva bedugást. Működik. Egyébként a monitor se és a táp se melegszik. Köszönöm a tippeket!

u6bbjfv90

Sercegést kontakt hiba okozza. Valószínűleg meglazult egy csavar, amit a ki-be dugással sikerült ideiglenesen orvosolni. Érdemes lenne meghúzni a csavarokat, mert akár biztosítási ügy (tűz) lehet belőle.
Ha érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe Bakai Lajosnak videóit az átmeneti ellenállásokról.

Csuhás

Ezzel szemben ha nem serceg, hanem búg (vibrál) akkor valószínűbbnek tartom a Vértesi kolléga által írt hibaáram relé hangot. Az egyik tápvezeték szivároghat a védőföld felé. Ha az a fázisra kerül akkor folyik áram, és búg a relé, ha a nullára akkor nincs áram és csend van. ( A hiba lehet a táprészben egy döglött Y kondenzátor, szutyok, egykori beázás, stb )

emerzee_

Búgott, nem sercegett. A monitor tápja egy kiöntött kocka. Nem lehet még javítani se. Majd megpróbálok szerezni egy másik tápot. Ezen túl, a villannyal nincs gond a szobában. Gondolom, ha problémás lenne valami, mástól is búgna.

exvm7f6a

Elsőre nekem is a túl nagy áram jutott eszembe, de monitornál az fény és hő effektekkel is járna (kigyullad)
A második ötlet a fi relé hiba határ alatti árama. Érdemes lehet megmérni ezt a monitornál. Zavarvédők tudnak ilyet okozni.
Harmadik pedig a szűretlen, vagy nem jól működő kapcsolóüzemű tápegység. Nekem a fázishasítós fordulatszám szabályzós szerszámok tudnak hangos búgást okozni az elosztó szekrényben, meg a szünetmentes tápom trafóján egészen kicsi terhelésen is.

kaqkk007

Ha a dugvilla megfordításával megszünt a hang legelőször a zavarszűrő y kondira gyanakodnék .

kgl

A villásdugó fordítva bedugás ritkán okoz problémát.
Nálam 32 éve telepítettek egy Ocean Eco 20i kombi gáz cirkót a fürdőszobába ami mellett ott van a konnektor és abba volt bedugva. Kb 28 évig ki sem volt húzva a konnektorból, hisz ez adta a meleg vizet is és a fűtést is.
Majd pár éve eldurrant a készülékben lévő tágulási tartály gumi labdája és eresztette a vizet, emiatt ki kellett húzni a cirkót a konnektorból. Kihívtam a cirkó szerelőt aki évtizedek óta karbantartja a készüléket évente.  Amikor kicserélte a szerelő a tágulási tartályt, bedugta a konnektorba villásdugót, de nem működött a cirkó, nem gyulladt be amikor meleg vizet akartunk venni, vizsgálgatta, méregette, először elektronika hibára gyanakodott. Végül megfordítva dugta be a konnektorba és láss csodát működött azonnal. Ezután kimérte a konnektort is és a készüléket is, a konnektorba menő vezetéket is, azt mondta, hogy ilyen hibát még nem látott cirkónál.
Azóta is működik rendben. Mai napig nem tudom mi lehet az oka.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

mex

A Westen Pulsar-D kazán is finnyás a hálózati kábel csatlakoztatására.