Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Köszönöm :  Ahogy nézem a fotót nálad benne van a sönt .  Meg tudod indokolni?

Alga76

Szia!

Az a 2db lemezcsomag nem kell a ponthegesztőhöz. Ha vékonyabb vezeték van akkor duplán kell befűzni. Üresjárati feszültség kb 4-5V legyen. A primer oldali triakos szabályzás nem vált be. A trafó hűtést igényel. Lábpedálos bekapcsolás előnyös lesz vagy egy kis nyomógomb az elektródára. Az enyém pedálos egy kis segédtáppal DC 12 V mágneskapcsoló kapcsolja a bemeneti primert.

morvfer7

valójában amikor csináltam, egy youtube videó tanácsai alapján ment, nem is foglalkoztam vele.
később már láttam több helyen, hogy érdemesebb 20-as kábelből csinálni, ebben az esetben bizonyára ki kell venni, mert másképp nem férne el a kábel benne.

egyébként tökéletesen működik, magam persze csak akkuk hegesztéséhez használtam pár alkalommal.
Eladó cuccok: webshop.morvaiferenc.hu

morvfer7

ha vékonyabb a vezeték és duplán fűzöd, akkor nem lesz alacsony a feszültség. épp ezért nem szabad vékony vezetéket használni és ezáltal több menetet.

ANTAL GÁBOR

Neked is köszönöm . Az Ok hogy ki kell venni mert nem férne el a szekunder , de miért tették bele alapból? ( amikor MOT ként működött )
Ha az ököl képlettel számolnám a trafót akkor meg sem közelíti a 900 Wattos értéket Tehát alapból alul van méretezve a trafó De a mikróban szakaszosan és nem hosszú ideig működik Ok elmegy  

Csak akkor képes átvinni a vas a 900 wattot (a mikróban ) ha rendesen túl van gerjesztve. de a túlgerjesztéshez nagy primer áram tartozna . Ezt ezt akarják kompenzálni (csökkenteni ?)  a mágneses sönttel ?

Vetesi75

A túlgerjesztésből adódó nagy üresjárati áramfelvételen szerintem nem segít. Viszont jól jöhet a magnetron túlterhelésének megakadályozásában, amikor valami a hullámhosszon rövidzárként nyeli az energiát. (Pl. nagyobb kiterjedésű fémtárgy.)

Szalai György

A MOT-ban lévő mágneses söntnek a feszültségkétszerező rezonanciáján keresztül a magnetron túlterhelés-védelmében van dolga.
Egyéb célú barkács alkalmazásokban szükségtelen.
Szerintem.

Alga76

Késztettem pár fotót. Mértem is újra.
A szekunderben lévő pár menet az előlapi ON ledhez csatlakozik.
Üresjárat feszültségek AC 0,7 - 1,9 V, áram a lakatfogón csak a tüskék között.  233 A - 1400 A. Egy nagyobb méréshatárú mászerrel 1200 amperre emlékszem csak.

ANTAL GÁBOR

Mindkettőtöknek köszönöm  a választ. Közben rákerestem a neten is de a tiétek a korrekt .

Alga76

Még pár kép.
Igaz jobb lett volna még két menet a vastag akku kábelből szekunderre, de nem fért de.

ANTAL GÁBOR

Neked is köszönöm fogy fotóztál és mérsz is .  Lassan visszatérünk a 10 évvel ez elötti fórumhoz amikor egy érdekesebb kérdésre többen lelkese, és gyorsan válaszoltak.

morvfer7

Megkérdeztem a chatgpt-t, azt mondja, ki kell venni.

Íme a válasza:

A ponthegesztő készítéséhez átalakított mikrohullámú trafónál a mágneses sönt szerepe és annak eltávolítása vagy megtartása kulcsfontosságú kérdés.
Mi a mágneses sönt szerepe?

A mágneses sönt (az a kis lemezpakett) egyfajta áramkorlátozóként működik. Ez korlátozza a transzformátor által leadható áramot, ami a mikrohullámú sütő működése során fontos, hogy ne terhelje túl magát a rendszert.
Ponthegesztőhöz kell-e a sönt?

✅ El kell távolítani a mágneses söntöt.

A ponthegesztéshez maximális áramerősségre van szükséged, hogy elérd a fémek összeolvasztásához szükséges magas hőmérsékletet.
    A sönt korlátozza az áramerősséget, ezért annak eltávolításával a trafó nagyobb teljesítményt tud leadni, ami ponthegesztő esetében előnyös.

Hogyan távolítsd el a söntöt?

Óvatosan emeld ki a lemezpakettet — gyakran csak be van ékelve, de néha enyhén ragasztott is lehet.
    Ha szükséges, használhatsz kalapácsot és egy lapos csavarhúzót vagy vésőt, de ügyelj arra, hogy ne sérüljön a réztekercselés vagy a vasmag.

Extra tipp a ponthegesztő kialakításához:

A szekunder tekercset cseréld ki vastagabb rézkábelre (pl. 25-35 mm² keresztmetszetű) a nagyobb áramerősség elérése érdekében.
    Minél rövidebb a szekunder tekercs vezetéke, annál kisebb lesz a feszültségesés, így hatékonyabb lesz a hegesztés.

SP91

Szia!
A mágneses sönt áramot korlátoz. Lényegében egy olyan útvonal, amin úgy záródik a primer tekercs mágneses tere, hogy nem megy át a szekunderen, kvázi munkát sem végez. Minél nagyobb a terhelés a szekunderben, annál nagyobb az ellenirányú gerjesztés, a primer mezője annál inkább a söntútvonalon záródik munkavégzés nélkül. Ugyan ilyen van az ívhegesztőben, csak ott ki-be lehet tologatni, a tekerő az elején az "áramszabályozás".

Ponthegesztőnél nem látom értelmét, ugyanakkor egyetlen mikrosütő trafó túlgerjesztve és túlterhelve jár, kell elé valami korlátozás. Ki lehet próbálni egy másik mikrosütő trafót rövidrezárt szekunderrel és a két trafó primerjét sorba kötve. Esetleg egy nagy teljesítményű 400/230V-os leválasztótrafót 230-ra bekötni és arról járatni.

Egyszer összedobtam egy ponthegesztőt rozsdamentes anyagok hegesztéséhez egy projekt erejéig. Fogtam két ugyanolyan trafót, egymás mellé raktam közel hogy minél rövidebb legyen a szekunder (fejre fordítva lehet hogy még jobb), csak a primereket hagytam benne és úgy tekercseltem meg, hogy mindegyiken ugyanaz a köteg két menetet képzett. MKH vezeték volt, talán 25-ös, összesen nyolcszor fért át a szabad keresztmetszeten.

Ha két trafót használsz, annak az az előnye, hogy minimum három fokozatod lesz és nem a nagyáramú szekundert kell variálni:
1. Mind a két primer párhuzamosan jár, max áram.
2. Csak az egyik trafó üzemel.
3. A két trafó primere sorosan csatlakozik, tartós üzem

Barkácsolt áramváltóval megmértem és párhuzamos üzemben 950A-t tudott, persze lehet benne tévedés, lakatfogóm nem volt. Gyorsan elkezdett olvadni a műanyag szigetelés a vezetékről.

Ha újból építenék, akkor is két trafót használnék, de nem műanyag/PVC szigetelésű vezetékkel, hanem valami meghajlított réz sínnel (elosztószekrénybe sínezéshez lehet kapni profilokat). Ezt valami magas hőtűrésű csillámmal tekerném körbe, hogy bőven ellegyen 200 fok felett is. Olyannal, ami van a primer és szekunder körül, ha megvágod a trafót a hegesztésnél és felnyitod, akkor kiszedhetők a tekercsek és a szigetelés szinte sérülésmentesen. Vagy ha a hajlékony vezetéknél maradsz, akkor akkora keresztmetszetűt, amekkorát csak bele lehet préselni. Úgy emlékszem, hogy az ablak szélessége általában 19mm, vagyis egy 1x120mm2-es MKH simán bele kell hogy menjen 2X. Talán még a 150-es is belefér.

kijy8hc3f

Tisztelt fórum.
A segítségét kérném olyan  hozzáértőnek aki járatos motor bekötésben, - vagy egy  2,5 kW teljesítményű 3 fázisos villanymotor amit egy csillag-delta kapcsolóval kellene összekötni.
A motoron van 3-3 bekötési pont, a kapcsolóból kijön 6 szál vezeték, csillag állásban 3 db sípol, delta állásban a másik három sípol. Az a kérdés, hogy hogyan kössem be a vezetékeket? és ha a forgásirány nem megfelelő mit kell  forditani?

Üdvözlettel

Jenő

Rabb Ferenc

Ganz Kézikapcsolók

Az oldal alján van egy Kézikapcsolók.pdf, a hatodik oldalon van a csillag/delta kapcsolók bekötése