Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

OlyFlyer

Amit használtam annak 2,8 - 3,4V a nyitófeszültsége, áramtól függően. A 180 ohmos ellenállással 3,0xxx voltot mértem, tehát annál pontosabb nem kell kis elem kicserélésre. Így szoktam megoldani ha 1,5V vagy 3V kell kis fogyasztású dolgokhoz. Egyszerű, olcsó és jól működik. Van több száz különböző LED-em, tehát "ingyen" ez a megoldás.

A lenti videón látható Z merőjét alakítottam át tegnap hogy azt is 5V-os USB táplálóval lehessen árammal ellátni, ne keljen két hetenként elemet cserélni, meg ha mindent kikapcsolok, az is kikapcsolódjon.

Itt egy másik, ahol 1,5V kellett 5V-ról levenni, és egy piros LED oldotta meg.

dxffxhfur

Sziasztok!

Kicsit elakadtam a következővel:

Van egy kis cnc-m. a léptetőmotorokat tba6600 vezérli évek óta már. Most valamiért elkezdett zavaróan szörcsögni, ezt folyamatosan csinálja akkor is, amikor a léptetőkön csak tartóáram van. Többféle tápot is próbáltam már, mindegyikkel csinálta, tehát azt kizárnám. Mi lehet még problémás? A meghajtókon lévő optocsatoló, vagy a tba6600 okozhat ilyen problémát?

Karácsony Sándor

Szia
Nekem a 4 db Microstepper meghajtóval minden motor nyöszörög.
DM 556 meghajtóval egyik sem.kb.5eft sokkal jobb.

dxffxhfur

Közben megoldódott a probléma.
Kisebb átalakításon ment át a masina, a három léptetővezérlőn lévő 470uF kondikból kettő elhunyt. ezek cseréje után ismét néma a rögzített állapot :)

kgl

Elhalálozott ez a tápegységem. 24 V helyett 19V jön csak i belőle. A szabályzó pótméter hiába tekerem. Szétszedtem, de nem látszik semmi hiba.
Adatai Legrand 24V 1.5A

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Végállás kapcsolónak rendeltem görgős mikrokapcsolókat, de sehogyan sem tudom úgy forgatni hogy a lineáris csapágy házát érzékelje mint végálláskapcsoló.
Arra gondoltam, hogy hosszú karos mikrokapcsoló talán jó lenne. A lineáris sín végén van egy ütköző, ez az ütköző és a kocsi csapágyház közé engedném be a mikrokapcsoló hosszított karját. Nem tudom, hogy a mikrokapcsolón a kar mennyire rugalmas vagy merev. Szerintetek ez működne?

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

ANTAL GÁBOR

Az egyik barátom rendelt Kínából egy litium akku ponthegesztőt .Ez egy mobil telefon nagyságú szerkezet . Feltételezésem szerint li akku működteti. A feltételezett akku belső ellenállása ( szerintem ) nem teszi lehetővé a többszáz amperes hegesztőáram kialakulását ( no meg az akkut is hamar tönkretenné )  Gondolom egy szuperkapacitást töltenek  egy DC Dc konverterrel  és azt sütik ki a hegesztéskor . Fizikai méretében a gombakku formájú szuperkapacitást el tudom képzelni
Tételezzük fel hogy beletesznek 6 db 1 farádos kapacitást a készülékbe  Akkor az eredő kapacitás 0.166 farád. Vajon mekkora lehet a hegesztőáram ?

Az áramot ugye a szuperkapacitás belső ellenállása , valamint a hozzá kapcsolódó vezetékek ellenállása és induktivitása fogja meghatározni .  Tételezzük fel hogy a vezeték adatai  ismertek.  Akkor a kérdést úgy is megfogalmazhatnám hogy mekkora egy 1 farádos szuperkapcitás belső ellenállása ?

Persze az is lehet hogy teljesen másképp működik a szerkezet  de akkor hogyan ?

ANTAL GÁBOR

Bonyolódik a dolgom . A TME oldalról eljutottam egy kínai szuperkapacitást gyártó oldalra   Ott azt írják ( Fordítják) hogy egy 5.5 V os 1 farádos kondi ESR je ( DC ) 22.5 Ohm

Ezt el sem hiszem  . Tételezzük fel hogy rossz a fordítás és nem ohm hanem milliohm .  Ha 3 kondi sorba van kötve és 15 V ra feltöltve akkor a hegesztőáram az csupán  mintegy 22 amper

Akkor újra felteszem a kérdést hogy mi lehet a kínai kütyüben ?

svejk

Ha 5,5 V-os akkor bizonyára memória háttérkondi.  Már 40 éve is használtak ilyet pl.videókban vagy memória kártyákon. Ezeknek volt ilyen nagy belső ellenállásuk.

Mekkora a mérete amit kinéztél?

Vetesi75

Rendszerint ezeket a szuperkapacitásokat rövidrezárva, a belső hőfejlődés elsőre tönkre is teszi azokat - szóval alkalmatlanok ilyesmire - nem is erre vannak kitalálva.
Szerintem egy DC-DC konverterrel feltölt magas feszültségre egy nx100...1000uF-os "normál" elkót, amit utána kisütve megvan a néhányx100A hegesztőáram.

ANTAL GÁBOR

Én is gondoltam a nagyfeszültségű megoldásra . De hogyan oldják meg az életvédelmet?  Az Ok hogy a hegesztő a jobb kezében fogja a készüléket , de mi van a bal kezével ?

A másik dolog az az hogy hogyan fér bele a készülékbe a hagyományos kondi ( egy vastagabb mobil a készülék )

És még egy érdekes dolog : láttam egy videót egy magyar komától élég gyenge szakmailag ) aki szuperkondenzátorral ( 6 db góliátelem nagyságú ) sok párhuzamosan kapcsolt fettel hegeszt.

JZoli

Szerintem túl gondoljátok. Van Kínában elég nagy áramú akku más célra is. Itt van például az autós "bika" is. Ott 600Ampert írnak! Elektronika abban sem férne el.
Mondanám, hogy csalás, de éppen a napokban szembesültem egy Ford Rangernél egy ilyen kicsi kisegítőakkuval, úgy indította l a Diesel Rangert mit egy bele való akku. Egy nap vagy ötször-hatszor. Ha nem látom el sem hiszem!
Szóval ezek szerint létezik olyan kivitelű akku ami ezt (néhányszor) kibírja.

Vetesi75

Egy komolyabb MMA hegesztő esetében hogyan van megoldva az életvédelem. Van kesztyű, meg józan ész, oszt jó napot. Az enyém is nagy fokozaton 90VDC környékén ad le üresjáratban - pár alkalom után megtanulja a dolgozó. :)

ANTAL GÁBOR

Persze ez lenne a legegyszerűbb megoldás .  Közben a barátom ( akinek van egy ilyen hegesztője ) elküldte a linket

A kínai azt írja hogy a maximális hegesztő áram
 1200 ( ezerkétszáz ) amper .

Számomra momentán hihetetlen

Rabb Ferenc

Egy a sok közül.

5000mAh-s akku van benne, és a hegesztési időt tudja hat fokozatban változtatni. Kb ennyi benne az anyag és a tudomány...

Én egy megpusztult mikrohullámú sütő trafóját használtam fel. A szekunder helyére négy menet 35mm^2 kábelt sikerült beerőszakolni, így kb 4.5V a hegesztő feszültség. Nem kell semmi nagyfesz...

A vezérlését egyik fórumtársunktól vettem. Egy-egy  potméterrel állítható a hegesztési periódus-párok száma illetve  kitöltési tényezője. Némi kísérletezés után két perióduspár és 75% kitöltési tényező vált be a 0.15mm-es nikkel szalaghoz. A 0.1-eshez kb 50% kell. Az "exponálást" egy csengő nyomógombból készített lábkapcsolóval végzem.

"Kicsit" nagyobb és nehezebb mint a kínai - de műxik.