Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Már írtam sokszor...
Írd le a véleményed, állításod, vagy még inkább a jó megoldást és punktum.

Bízz a fórumtársakban,  hogy el tudják dönteni melyik válasz a helyes(ebb)!

svejk

Tehát akkor hogyan kell???

TBS-TEAM

Egyik ügyfelünknek építettünk tekercsvágót.
X-Z tengely 12Nm léptető 86HSE12N-B38.
HSS86 Léptető meghajtó. 50% tartóáram.
60V AC táp.
X tengely 245kg.

József

TBS-TEAM

Egy 2021 decemberi max áramfelvétel teszt.
IES2320 2Nm Integrált léptetőmotorvezérlő+motor+encoderrel.

József

Robsy1

Úgy biztos nem, hogy egy ÁLLÓ motortengely helyzetű léptető motorra is csak néha igaz U*I képletettel néphülyít itt TBS-TEAM.

Egyébként meg egy gyors közelítő számolással megkapjuk, hogy pl. 1 1/s motor fordulatnál ~120W körüli hasznos P-t lead az a motor. Ez már lényegesen több, mint az emberünk elhibázott és elvi hibás okoskodása.
Az ok pedig roppant egyszerű. A léptető motor fordulatszámával arányos indukált feszültséget termel, ha elkezd forogni. Innentől kezdve természetesen nem igaz a primitív motor címke P=U*I képlet.

A felvett villamos Pmax pedig a Pmax hasznos/hatásfok képlettel számítható, ahol a Pmax-ot a motor M/n függvénygörbéje alapján szélsőérték számítással (deriválás, stb...) lehet megkapni. Ennek részletesebb matematikájával, levezetésével pedig nem untatnám a Fórumot, akit érdekel, vegye fel velem a kapcsolatot, és szívesen elmondom a részleteket.

TBS-TEAM

Igen teljesen igazad van, hogy nem elegendő az UxI képlet,
sokkal bonyolultabban lehet pontosan kiszámolni a valós értékeket.
Arra világítottam rá, hogy a léptetővezérlő feszültsége és a léptővezérlő leadott max árama nem azt jelenti, hogy bődületes nagy tápegység kell.
Szinte mindenki többszörösen is túlméretezi a tápegységeket,
gigantikus pénzeket dobnak ki az ablakon.
József

ANTAL GÁBOR

Egyébként meg egy gyors közelítő számolással megkapjuk, hogy pl. 1 1/s motor fordulatnál ~120W körüli hasznos P-t lead az a motor.

Kérlek részletezd egy kicsit a közelítö módszeredet !

n= 1 1/s      ebből a szögsebesség ( omega) = 6.28 1 /s
M névleges = 12 Nm  

Nálad hogyan jön ki a  P hasznos = 120W  ?

Robsy1

A 24635 kinduló bejegyzéseében ezt írta TBS-TEAM:
"Pl: egy 20Nm léptetőmotor 110H150-6504A19-B55"

Így jött ki, nem értem miért használsz tévesen 12Nm adatot ebben az esetben.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm , én 12 esre emlékeztem , Így érthető a módszered .

Kicsa

Köszönöm szépen a videókat és a mért eredményeket.

Időközben kicsit változott a helyzetem,hála a "kicsi kínaiaknak". Ha beírjátok a keresőbe a DM860A kifejezést,gyorsan a vezérlő adatlapjához-forgalmazóihoz lehet eljutni. Ahol is látni lehet az általam említett AC 80 V-os maximum betáplálási lehetőséget.
Tegnap délután letekertem a transzformátor egyik szekunder tekercséből annyit,hogy mérés alapján AC 78 V-ot kaptam,nagy örömömre be is akartam kötni tesztre. Ekkor látom,hogy az én vezérlőmön ! DC ! 80 V a maximális bemeneti érték,GND és +VCC jelölésekkel.
Kicsit kutakodva megtaláltam a Longs Motor által gyártott vezérlő adatlapját,ahol erre a típusra (holott a típusszám itt is DM860A) DC 80 volt betáplálás a maximum,AC lehetőségről nem szól semmit a pdf.
Gyorsan megbontva a vezérlőt,a bemeneti oldalon egy 100 V-os,470 uF-es pufferkondi bizonyítja : ez bizony nem viseli el az AC 80 V feszültséget.

Így a trafóból tovább tekertem és be kell szereznem egyenirányítást-puffert is mindenképpen.

Köszönöm mindenkinek a segítséget,ha kicsit szemfülesebb lettem volna,még talán viták sem alakulnak ki ebből. :)

svejk

A fórumozók meghatározó részének még ugyan etikailag kifogásolható a válaszod, de legalább van már benne hasznos rész. :)

Bár természetesen a legfontosabb képlet ott sem szerepel, vagyis a tengelyen leadott teljesítmény kiszámolása.
lásd: [#t160p3#]
amiből:
Teljesítmény(W) = Forgatónyomaték(Nm) * fordulatszám(1/s) * 6,28

(persze írhatnánk, hogy P=Omega*M de ugye itt nem egyetemi előadást kell tartani)

Az energiamagmaradás törvénye szerint legalább ennyi teljesítményt bele kell pumpálni, hogy ezt a tengelyen leadja. A gyatra hatásfokot most mellőzzük.

Én tegnap rákerestem Kicsa fórumtársunk motorjára de sajnos nem találtam nyomatékgörbét.
Persze amikhez szoktak adni azoknak sem sok közük van az igazsághoz de iránymutatóknak jó.
Én egyébként a 300 ford./perces fordulatra szoktam ezeket számolni, itt a tapasztalatom szerint a névleges nyomatékuk kb. 50 %-át tudják ezek a léptetőmotorok.

Figyelembe véve, hogy hogy a trafós tápok rövid időre túlterhelhetőek és a maximális teljesítményigény sem állandó a gépen én egy 160 W-os trafóval megelégednék.

Robsy1

"A fórumozók meghatározó részének még ugyan etikailag kifogásolható a válaszod"

Ez a te céleményed, de szerintem előitéletes, és azt a pár haverodat nem nevezném meghatározó résznek, hiszen a szokásos pár emberkéről van szó, akiknek nem tetszik a szakmai igazság, és az amikor a tévedéseikre, hiedelmeikre felhívom a figyelmet. Kicsinyes emberi reakcióként besértődnek, és bántásnak, kioktatásnak érzik az igazságot. Erről pedig természetesen a valóságban szó sincs.

TBS-Team legalább most beismerte, hogy butaságot írt.
Tanult belőle mindenki. Ez a lényeg. Senkit nem sértegetek, leírom az igazat.
Azt is jó lenne tudomásul venni, és megérteni végre itt egyeseknek, hogy van mögöttem 40 évnyi motorhajtás, CNC tapasztalat, és fejlsztői, tervezői tudás, amiért rengeteget dolgoztam. Az egyetem megtanították nekem a villamos motorok kéttárolós matematikai modelljét. Számomra ez a döntő, és azt nagyon nem bírom elviselni, amikor sokadszor tőlem egy adott témában sokkal kevesebbet tudó ember ragaszkodik a felületes, vagy tévhit dumájához, és sértve érzi magát, ha valaki rávilágít a hibás tudására. Holott pedig csak a segítőkészség, és az ostoba netes dezinformáció elleni küzdelem jegyében írkálgatok ide néha, amikor már túl nagy a tévhit.

A világunk sokkal szebb, és jobb lenne, ha nem szekértáborok, haveri körök, hiedelmek mentén élnének egyesek, hanem kizárólag a TÉNYEK, műszaki igazságok számítanának.[#law][#wave]

svejk

A meghatározó rész számomra egyenlő a megszerszett tudásukat, tapasztalatukat önzetlenül és érthetően megosztó de a tudásukkal nem kérkedő fórumtársak.
Ha ezek közül engem bárki is a heverjának tekint az külön megtiszteltetés számomra. [#worship]

Amit Te előítéletnek  nevezel az a megkülönböztetet figyelem amiért a közel húsz évnyi itteni munkásságod alatt azt hiszem tettél épp eleget...

No, de "ugorgyunk!" ahogy mondta Pósalaky úr...

guliver83

Sziasztok
Kellene valami megoldás.
Adott egy fűnyíró amben vany egy kicsi DC motor, folyamatosan tönkremegy a motor.
A kihajtás részénél csapágy van a szénkefe részénél , bronz persely. A broz persely megszorul állandóan.

https://www.hestore.hu/prod_10044639.html?gross_price_view=1&source=gads&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwlIG2BhC4ARIsADBgpVQ6YkAWdMfO_YY8h64ti3MwIhz0wHK0D8hO39_91sglH4X3iYvlq2QaAjWnEALw_wcB#

Rabb Ferenc

Azt írod, hogy a kefe oldalon bronz csúszócsapágy van, a linken szereplőben viszont elöl-hátul golyós.

Most akkor merre van az előre?

És még egy gonosz kérdés: 100W alatti felvett teljesítményű motorral hol lehet füvet nyírni, talán virágcserépben? Bocs'